Foto: Shutterstock

Ādas veselības problēmas var būt pirmais signāls, kas vēsta par iekaisušiem asinsvadiem. Iekaisums var attīstīt nopietnas sirds slimības. Šo slimību sakarību atklāšana palielinās iespēju cilvēkiem, kuriem ir psoriāze, laikus pamanīt un sākt ārstēt arī sirds slimības, atklāj jaunākie pētījumi, raksta Livescience.com.

Atkarībā no tā, cik smaga ir psoriāze, tik smags arī ir asinsvadu iekaisums, kas var vēlāk palielināt risku saslimt ar sirds slimībām. Šāda slimību saistība atklāta jaunākajā pētījumā, kas oktobrī publicēts žurnālā ''Aterosklerozes, trombožu un asinsvadu bioloģija'' (Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology).

Kas ir psoriāze jeb zvīņēde?

Psoriāze jeb zvīņēde ir hroniska slimība, ko nevar izārstēt, tās gaita ir neprognozējama. Slimībai raksturīgi uzliesmojumi – slimība var sākties strauji ar ļoti izteiktām pazīmēm vai arī attīstīties ar pavisam nelielām ādas pārmaiņām.

Cilvēki, kuriem ir psoriāze, ādas šūnas veidojas no zemākajiem ādas slāņiem pārāk strauji, virsējām ādas šūnām nav laika noārdīties, tādēļ atmirušās ādas šūnas veido sabiezējumus jeb cietus plankumus uz ādas, kas atgādina zvīņas.

Zvīņēdei raksturīgas sezonālas izpausmes – ir gan vasaras, gan ziemas forma, pēdējā sastopama biežāk. Ziemas formas gadījumā uzliesmojumi ir rudenī un ziemā, bet vasarā vērojama uzlabošanās.

Foto: Shutterstock

Vairākums psoriāzes slimnieku ir pusaudži pubertātes vecumā, tas, iespējams, saistīts ar organismā notiekošajām hormonālajām pārmaiņās. Slimība nav lipīga.

Galvenie psoriāzes izraisošie faktori:

  • stress;
  • fiziska trauma;
  • psihiska trauma;
  • vīrusu un baktēriju izraisītas infekcijas, piemēram, angīna;
  • vielmaiņas un imunoloģiski traucējumi.

Liela nozīme ir iedzimtībai, jo apmēram 40% slimnieku ar šo kaiti sirgst arī kāds no radiniekiem, tāpēc psoriāzi var dēvēt par ģimenes slimību.

Slimība visbiežāk attīstās locītavās un uz apmatojumu klātām ķermeņa vietām – galvas, elkoņiem, ceļu atlieces virsmām, bet izsitumi var veidoties jebkurā ķermeņa daļā. Tie ir sārti, konkrēti norobežoti plankumi, kuru virsma klāta ar baltām, viegli noņemamām, zvīņām līdzīgām cietas ādas daļām. Ādas sabiezējumi var būt dažādos izmēros – tas atkarīgs no slimības pakāpes. Izsitumi nav niezoši, raksta Vesels.lv.

"Pētījums pierāda, ka vizuāli redzamā ādas slimība atspoguļo cilvēkam uzreiz nepamanāmo asinsvadu iekaisumu," saka Nehala Mehta (Nehal Mehta), Nacionālā sirds, plaušu un asins (National Heart, Lung and Blood) institūta vecākā pētniece. Institūts atrodas Mērilendas štatā ASV.

Pētījumā piedalījās 60 cilvēki ar psoriāzi un 20 ar veselu ādu. Dalībnieki tika sadalīti pēc slimības pakāpes – no vieglas līdz smagākai.

Lai izpētītu, kā ādas slimība ietekmē asinsvadu veselību, tika izmantotas dažādas skenēšanas metodes. Pētījuma dalībniekiem tika injicēts radioaktīvs cukurs, kas iekaisušus asinsvadus skenēšanās pārbaudēs iekrāsoja gaišākus un vieglāk pamanāmus.

"Šis pētījums ir nozīmīgs, lai agrīni uzsāktu ādas slimnieku asinsvadu ārstēšanu, kas vēlāk var izraisīt sirds slimības," atklāja pētniece.

Lai gan netika tieši pierādīts, ka psoriāze izraisa asinsvadu iekaisumu, bija redzams, ka vairumam zvīņēdes slimnieku ir iekaisuši asinsvadi. Šis fakts palīdz izpētīt šīs sakarības cēloņus un sekas, atklāj Metha.

Asinsanalīžu rezultāti uzrādīja, ka cilvēkiem ar smagāku psoriāzes pakāpi bija augstāks neitrofilu līmenis.

Neitrofili jeb neitrofilie leikocīti ir graudaini leikocīti, kam ir būtiska nozīme nespecifiskajā imunitātē. Neitrofilu daudzuma paaugstināšanās asinīs visbiežāk norāda uz akūtu iekaisumu. Neitrofili ir nozīmīgi gan psoriāzes, gan asinsvadu iekaisuma slimības attīstībā.

Lai gan bijuši dažādi pētījumi jau iepriekš, nekad nebija pārbaudīts neitrofilu daudzums. Tas sniedz iespējams nākotnē veidot jaunus medikamentus, ko izmantot ādas slimības ārstēšanai. Šobrīd psoriāze nav izārstējama, bet ir iespējams pārvaldīt situāciju un sadzīvot ar kaiti.

Pacientiem noteikti ir jāievēro sirdij veselīgs dzīvesveids, uzsver Metha.

Psoriāzes slimniekiem jābūt fiziski aktīviem, jāēd sabalansēts uzturs un jāizvairās no smēķēšanas. Šiem cilvēkiem vajadzētu regulāri pārbaudīt arī citus faktorus, kas ietekmē sirds slimības, piemēram,asinsspiedienu. Svarīgi kontrolēt arī holesterīna un cukura līmeni, jo aptaukošanās un diabēts būtiski ietekmē sirds veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!