Žurnālists Jānis Ogle, kas aktīvi nodarbojas arī ar aktiermākslu un piekopj veselīgu dzīvesveidu, pirms diviem gadiem uzzināja, ka ir HIV pozitīvs. Inficējās viņš gandrīz neticamā veidā, proti, taisot tetovējumu, vēsta Kivi TV. Viņa stāsts parāda, ka ar šo bīstamo slimību var inficēties ikviens, neatkarīgi no sava dzīvesveida un paradumiem. Jau ziņots, ka liela daļa cilvēku, kas ir inficēti ar HIV, par to nezina, paaugstinot risku inficēt arī citus.

Jānis ar HIV inficējās krietni senāk, nekā par to uzzināja. Lai arī tetovēšanas salonos ir ļoti zems risks šo infekciju iegūt, viņš inficējās tieši tur. Vīrietis norāda, ka nekad dzīvē nav lietojis narkotikas un laikā, kad saslima, vēl nebija uzsācis dzimumdzīvi, tāpat viņam tajā laikā nav veiktas medicīniskās manipulācijas, kuru laikā varētu inficēties. Jānis uzsver, ka cilvēkus, kas ir HIV pozitīvi, nedrīkst norakstīt tikai tāpēc, ka viņi reiz bijuši neuzmanīgi.

HIV testa punkta vadītāja Sandra Milta skaidro, ka biežākie inficēšanās ceļi ir dzimumakts bez izsargāšanās, kā arī intravenozo narkotiku lietošana. Tāpat inficēties var, pārlejot inficētas asinis, bet Latvijā tas nav iespējams. Iespēju bez maksas veikt HIV testu katru mēnesi izmanto no 40 līdz 80 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!