Foto: Producentu grupa "Lietišķā Latgale"
Šā gada februārī Latvijas ārstu biedrība pasniedza "Gada balvu medicīnā 2015". Nominācijā "Gada ārsts" balvu saņēma ģimenes ārsts un neirologs Jāzeps Pogumirskis no Krāslavas novada, kurš dzīvo un strādā pašā Baltkrievijas pierobežā. Raidījums "Pi myusim Latgolā" devās apciemot "Gada ārsta 2015" titula ieguvēju, lai noskaidrotu labas veselības recepti.

Daktera Pogumirska ikdiena nebūt nav vienmuļa. Visas nedēļas garumā viņš aprauga pacientus Indrā un kaimiņu pagastos. Vietā ar latvisku nosaukumu, kur latviski runājošo, izrādās, ir mazāk nekā puse – Skuķos, Pogumirskis cer atvērt savu ģimenes ārsta praksi, lai medicīnu vietējiem iedzīvotājiem padarītu pieejamāku.

Pašlaik gan ārsts pacientus pieņem feldšeru punktā, kas apvienots ar Skuķu bibliotēku. Tur ārstu sagaida ne tikai slimnieki, bet arī potenciālie pacienti, kuri par savu ģimenes ārstu vēlētos saukt tieši Pogumirski.

Pavisam nesen dakteris Pogumirskis ieguva balvu nominācijā "Gada ārsts 2015", par ko viņš ir pateicīgs saviem pacientiem, kuri viņu atzinīgi novērtējuši. "Es vispār nezināju, ka par mani balsoja," saka ārsts, "Es uzzināju kaut kur burtiski pēdējā nedēļā. Paziņoja, ka balsojuši ir kādi seši simti. Man pacientu ir divas reizes vairāk."

Viņš nevienam neatsaka ne dienā, ne naktī. Ja vajag, atved pacientiem zāles. Ļoti labs ārsts – ārsts no Dieva.
Marina Dilba, medmāsa
Nevar nepiebilst, ka Pogumirskis savas darba gaitas sācis kā fizikas skolotājs Rēzeknes novada Maltā. Tikai vēlāk viņš devās studēt medicīnu un ieguva doktora grādu medicīnā. "Es no sešu gadu vecuma gribēju kļūt par ārstu," atklāj Jāzeps Pogumirskis, "Vecmāmiņa man teica, ka vajag kļūt par ārstu, un man likās, ka es savu vecmāmiņu izārstēšu. Bet tēvs teica, ka sākumā gan derētu beigt fiziku, kā jau vīrietim, un labāks ārsts tad būšu." Savukārt māte, būdama skolotāja, arī Jāzepam ieteikusi iegūt pedagoga izglītību. Tā nu viņš visus ģimenes ieteikumus ir apvienojis.

Būdams polis, Pogumirskis izmantojis priekšrocības, ko sniedz valodas zināšanas, proti, medicīnu devies studēt Polijā, kur pavadījis apmēram 14 gadus. Ārsts atzīst, ka ir bijuši piedāvājumi strādāt arī citviet, tomēr viņam pašam patīk strādāt te un dzīvot vietā, kur dzimis viņa tēvs.

Foto: Producentu grupa "Lietišķā Latgale"

"Es nedaru darbu, kas man nepatīk," norāda ārsts. "Man te patīk. Es varu aizbraukt uz Skuķiem. Kamēr es braucu uz Skuķiem, es atpūšos, paskatos kā skraida stirnas."

Ģimenes ārsta un neirologa Jāzepa Pogumirska pamatdarba vieta ir Krāslavas novada Indrā. Pie viņa brauc pacienti ne tikai no Krāslavas novada, bet arī no visas Latvijas, kas labs apliecinājums viņa profesionalitātei.

Ārsta palīdze Mārīte Ļoļāne neslēpj, ja bijis liels prieks par Pogumirskim piešķirto apbalvojumu. "Mēs bijām ļoti lepni un priecīgi, ka tāda balva atnāk arī uz šejieni. Tas ir pelnīti. Man liekas mūsu laikā atzinību nopelnīt ir grūti, tāpēc, ka cilvēki vienmēr ir neapmierināti. Dakteris Pogumirskis ir izpalīdzīgs, atsaucīgs, nosvērts. Bet vispār ar viņu strādāt ir diezgan viegli."

"Es no sešu gadu vecuma gribēju kļūt par ārstu," atklāj Jāzeps Pogumirskis, "Vecmāmiņa man teica, ka vajag kļūt par ārstu, un man likās, ka es savu vecmāmiņu izārstēšu. Bet tēvs teica, ka sākumā gan derētu beigt fiziku, kā jau vīrietim, un labāks ārsts tad būšu."
Ar ārstu kopā gandrīz piecus gadus strādā arī medmāsa Marina Dilba, kura arī uzskata, ka Pogumirskis ir pelnījis apbalvojumu. "Viņš nevienam neatsaka ne dienā, ne naktī. Ja vajag, atved pacientiem zāles. Ļoti labs ārsts – ārsts no Dieva."

Jāzeps Pogumirskis ar pacientiem tiekas Indrā, Skuķos, Robežniekos un Piedrujā. "Arī mājas vizītēs sauc," saka ārsts, "Citām reizēm desmitos, vienpadsmitos vakarā sauc. Citreiz gadās kādu kilometru pāriet, te taču visur nepiebraukt. Citu reizi tā darba diena beidzas desmitos vakarā, citu reizi arī divpadsmitos gadās."

Foto: Producentu grupa "Lietišķā Latgale"

Pats Jāzeps Pogumirskis atzīst, ka ģimene laikam jau ir pieradusi un samierinājusies ar viņa darbu. Viņš savā profesionālajā izaugsmē apvieno skolotāju, fiziķi un mediķi, bet pats smej, ka pirmā profesija tomēr ir bijusi kinomehāniķa palīgs, jo viņa tēvs savulaik strādājis par kinomehāniķi un pats Jāzeps Pogumirskis no tēva apguvis dažādas iemaņas.

Runājot par savām darba gaitām, Pogumirskis norāda: "Nevienu dienu nenožēloju. Ja es varu palīdzēt, esmu priecīgs, pateicīgs Dievam, ka viņš dod man iespēju strādāt. Arī ģimeni varu uzturēt, pats dzīvot un cilvēkiem palīdzēt."

Fragments no intervijas ar dakteri Pogumirski:

Visu sarunu ar titula "Gada ārsts 2015" ieguvēju Jāzepu Pogumirski klausies Pimyusimlatgola.lv, Latgale.lv vai Lakuga.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!