Foto: Privātais arhīvs

Rēķinu par Baibas Barones uzturēšanos Tartu universitātes slimnīcā apmaksās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Atbalsta fonds, šodien sociālajā tīklā "Twitter" paziņoja veselības ministre Anda Čakša. Šo informāciju portālam "Rutks" apstiprināja arī fonda izpilddirektors Normunds Beļskis. Viņš norāda, ka līdzekļi nav neierobežoti, bet Baibas ārstēšanai būs pieejama tik liela summa, cik nepieciešams.

"Nauda Baibas rēķina apmaksai ir atrasta, paldies @Aslimnica fondam. Šobrīd viss atkarīgs vai būs donors un izpratne par orgānu ziedošanu," šodien "Twitter" rakstīja ministre. Beļskis pastāstīja, ka Baibas ārstēšanos apmaksās no līdzekļiem, ko pērn saziedoja asinsvadu ķirurgam Jānim Rozentālam. Baibai būs pieejama tik liela naudas summa, cik nepieciešams. Fonds rēķinās arī ar iespēju, ka varētu rasties vēl kādas papildu izmaksas. Beļskis gan piebilst, ka līdzekļi ārstēšanai nav bezgalīgi.

Atgādinām, ka rēķins par Baibas Barones uzturēšanos Tartu Universitātes slimnīcā, kur sieviete gaida aknu transplantāciju, jau lēšams 100 tūkstošu eiro apmērā un Latvijas Nacionālais veselības dienests (NVD) šo summu nesegs, jo aknu transplantācija nav valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā. Pirms kāda laika sievietes dzīvības glābšanai uzsāka ziedojumu vākšanu. Līdz šim ir saziedoti vairāk nekā 26 tūkstoši eiro. Aknu transplantācija izmaksās 50 tūkstošus eiro, un šim mērķim nepieciešamo summu augustā saziedoja līdzcilvēki.

Otrdien LTV raidījums "Panorāma" vēstīja, ka pašlaik Baiba jau atrodas Tartu. Sievieti uz Igaunijas slimnīcu aizveda septembrī, un pirmo mēnesi, dodoties pie viņas, bija jāvelk maska un cimdi, jo slimnīcā Rīgā bija iegūta intrahospitālā infekcija, ko var iegūt tikai slimnīcā. "Rīgā viņa nebūtu izārstēta. Tur tā slimnīca ir pilna ar tām baktērijām. Tagad visu uztur ar zālēm – asinsspiedienu, nieri. Mēs nevaram vizināties turp atpakaļ," pauda Baibas māte Māra Barone.

Rindā uz aknu transplantāciju bez Baibas ir vēl divi Latvijas iedzīvotāji un vairāki igauņi. Ja orgāns būs no Latvijas un būs nepieciešamā saderība, Baibu noteikti operēšot pirmo. "Mēs ceram, ka Latvija mums palīdzēs dabūt šo orgānu. Jo Igaunija ir vēl mazāka. Un mums attiecīgi ir vēl mazāk iespējamo donoru," skaidrojis ārsts.

Tartu ārsti sazinājušies ar NVD, vaicājot, kurš apmaksās rēķinu par Baibas uzturēšanos slimnīcā. NVD skaidrojis, ka rēķinu par Latvijas iedzīvotāju ārstēšanu vai operēšanu ārzemēs valsts sedz, ja pēc konsīlija atzinuma un citu dokumentu saņemšanas izsniegta garantija jeb S-2 veidlapa. Tā kā aknu transplantāciju Latvija apmaksā tikai bērniem, Baiba valsts garantiju rēķina apmaksai iegūt nevar un nepieciešamā summa bija jāatrod citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!