Foto: Privātais arhīvs
"Man ir jāizdzīvo, jo gribas dzīvot, ļoti," teic Inga Treija. Viņa jau četrus gadus cīnās ar vairogdziedzera vēzi. Pēc vairākām operācijām, radioaktīvā joda terapijas un starošanas slimību nav izdevies uzveikt, tāpēc ārsti ir nozīmējuši inovatīvus medikamentus. Ņemot vērā, ka valsts to izmaksas sedz tikai daļēji, Inga ir vērsusies pie līdzcilvēkiem ar lūgumu palīdzēt.

Veselu gadu viņai jālieto zāles, kas mēnesī izmaksā teju 3000 eiro. Pavisam kopā nepieciešami 38 476 eiro. Par spīti tam, ka slimību jau ilgstoši nav uzdevies uzveikt un zāles ir ļoti dārgas, sieviete ir apņēmības pilna izveseļoties, jo ir pārliecināta, ka dzīve 50 gadu vecumā tikai sākas. Inga sevi sauc par optimisti, norādot, ka tāda vienkārši ir viņas daba.

  • Par iespējām ziedot, lai Inga uzveiktu vēzi, tu vari uzzināt šeit.

Inga jau 10 gadus dzīvo Valmierā, uz turieni viņa pārcēlās mīlestības dēļ. Agrāk viņa dzīvoja Rīgā, bet vēl pirms tam – Kuldīgā. Kuldīdznieki viņu, ļoti iespējams, atceras kā Ingu Freibergu – aktīvu un uzņēmīgu trīs bērnu mammu, kas daudzus gadus bija kafejnīcas "Namiņš" un veikala "Ingas veikaliņš" saimniece. Kad bērni pieauga, mainījās ekonomiskā situācija un darba gaitas Ingu aizveda uz Rīgu, pēc dažiem gadiem izira viņas laulība.

Foto: Privātais arhīvs

"Mīlestība dara savu, un viņa dara lielas lietas," par pārcelšanās iemesliem teic Inga. Lai arī viņa skuma par pirmās laulības izjukšanu, norādot, ka viņai bija ļoti laba ģimene, ar dzīvi tagad viņa ir apmierināta – sieviete ir apprecējusies otrreiz, atradusi daudz jaunu draugu un Valmierā jūtas iederīga. Inga neslēpj, ka ir optimiste un tic, ka izveseļoties.

Inga stāsta, ka par slimību uzzināja 2013. gadā, kad viņai parādījās sāpes gūžā. Inga sākumā domājusi, ka tās saistītas ar darbu, jo tajā laikā tas bijis fiziski smags. Vasarā viņa paņēma brīvu laiku no darba, lai dotos palīdzēt meitai pieskatīt bērniņu. Domāja, ka sāpes pāries, bet tā nenotika, tāpēc viņa vērsās pie ārsta, kas veica rentgenu un datortomogrāfiju.

Inga ir pārliecināta, ka viņai izdevās satikt ārstu "ar zelta rokām". 19. novembrī tika veikta biopsija, un atbildi Inga saņēma jau pēc četrām dienām. Vēža metastāzes jau bija atrodamas kaulos, bet nebija zināms, kāda veida audzējs Ingu skāris. Neilgi pēc tam bija pirmā operācija, pēc kuras noskaidroja, ka sievietei ir vairogdziedzera vēzis. Nākamajā gadā – vēl viena operācija, ārsti bija optimistiski noskaņoti – vēzis ir ārstējams. Viņai ieteica radioaktīvo jonu terapiju.

Foto: Privātais arhīvs

Tā nebija pietiekami efektīva – daļa slimības perēkļu pazuda, bet tajā pašā laikā veidojās jauni. 2017. gadā viņai nācās izņemt lielu daļu kaula no gūžas līdz galam un tā vietā ielikt metāla stieni. Bija paredzēta vēl viena operācija, bet ārstu konsīlijs vienojās to neveikt, jo operāciju uzskatīja par neprognozējamu. Tā vietā Ingai nozīmēja starošanu, un pirms tās uzsākšanas tika atklāti vairāki jauni vēža perēkļi. Arī starošana nesniedza gaidīto rezultātu, tāpēc ārstu konsīlijs nozīmēja viņai inovatīvus medikamentus.

Diemžēl valsts to izmaksas nekompensē. Inga skaidro, ka vēl salīdzinoši nesen cilvēki tās varēja saņemt bez maksas, jo daļu izdevumu sedza valsts, bet daļu – ražotājs. Tagad zāļu iegādei ir nepieciešami teju 3000 eiro katru mēnesi. Inga ir pirmās grupas invalīde, viņas ienākumi mēnesī ir 164 eiro. Ar to ir krietni par maz, lai atļautos ārstēšanu, tāpēc Inga ir vērsusies pie līdzcilvēkiem, lai saņemtu palīdzību.

  • Par iespējām sniegt atbalstu vēža ārstēšanai ir iespējams uzzināt šeit.

"Līdzcilvēki arī nav nekādi bagātie," teic Inga. Viņa norāda, ka nav radusi lūgt palīdzību, bet ļoti vēlas dzīvot un nav varējusi atrast citu iespēju, kā vien uzsākt ziedojumu vākšanu. "Es nemāku lūgt – lūdzu, dodiet – jo pati esmu pieradusi palīdzēt," Inga piebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!