Foto: Privātais arhīvs

Ingai Treijai, kam līdzcilvēki ziedoja vairogdziedzera audzēja ārstēšanai, parādījies cerību stariņš, jo zāļu ražotājs samazinājis līdzmaksājumu medikamentu iegādei. Tas nozīmē, ka saziedoto līdzekļu pietiek, lai apmaksātu gandrīz visu ārstēšanas kursu. Tāpat šogad ir palielināts valsts finansējums inovatīvu medikamentu iegādei vēža slimniekiem. Tiesa, līdzekļu joprojām ir par maz un kāds vienmēr paliek aiz svītras, cerot saņemt ārstēšanu.

Inga stāsta, ka viņas neatlaidība nesusi rezultātus, un nepieciešamajiem medikamentiem pacienta līdzmaksājums no 3000 eiro samazināts uz 854 eiro mēnesī. Turklāt cenas samazinājums attiecoties ne tikai uz viņu, bet arī citiem pacientiem, kam nepieciešams attiecīgais medikaments. Tas nozīmē, ka lētāka kļuvusi arī noteiktu formu nieru un aknu vēža ārstēšana.

Ņemot vērā cenas izmaiņas, Ingai samazinās arī kopējās ārstēšanas izmaksas un ar pašlaik saziedotajiem līdzekļiem ir iespējams apmaksāt lielāko daļu ārstēšanas kursa. Ceturtdienas, 24. jūlija pēcpusdienā, viņai pietrūka nedaudz mazāk nekā 3000 eiro. Sekot līdzi aktuālajai informācijai par saziedoto summu, kā arī veikt ziedojumu tu vari šeit.

Viņa norāda, ka ir patīkami pārsteigta un ļoti priecīga par to, ka viena cilvēka aktivitāte var nest tik labu rezultātu. Inga uzsver, ka ir ļoti pateicīga ikvienam, kas ir ziedojis un palīdzējis. Viņa centās pateikt personīgu paldies katram, kas ir sniedzis atbalstu, bet tiem, kas ziedojuši anonīmi, viņa nav varējusi pateikties, lai arī ļoti novērtē dāvāto palīdzību.

Gadiem ilga cīņa par medikamentiem joprojām nav nesusi rezultātus Tatjanai

Tiesa, ne visos gadījumos cilvēka iniciatīva vainagojas panākumiem. Piemēram, Tatjana Bičika jau ilgstoši cīnās ar melanomu. Arī viņai nepieciešamas ļoti dārgas zāles. Pateicoties ziedotāju un ģimenes locekļu atbalstam, kā arī vairākiem kredītiem un Nacionālā veselības dienesta piešķirtajam vienreizējam līdzfinansējumam, viņa kādu laiku varēja zāles lietot regulāri. Tajā laikā ievērojami samazinājās metastāzes un slimība atkāpās. Tagad ziedotāju aktivitāte ir zemāka un arī tuvinieku iespējas palīdzēt ir izsmeltas, tāpēc Tatjana vēl aktīvāk iesaistās cīņā par medikamentu kompensēšanu.

Foto: Privātais arhīvs

Melanomas paciente ir vairākas reizes sazinājusies ar Veselības ministriju, lai saņemtu palīdzību, kā arī izveidojusi parakstu vākšanas iniciatīvu interneta vietnē "Manabalss.lv". Viņas aicinājumu – parakstīt lūgumu par viņai nepieciešamā medikamenta apmaksu no valsts puses – ir parakstījuši vairāk nekā 9000 cilvēku. Pietrūkst tikai daži simti parakstu, lai iniciatīvu iesniegtu izskatīšanai Saeimā.

Kamēr Tatjanai nav izdevies panākt to, ka medikamentus kompensē arī tai melanomas formai, kas gandē viņas veselību, atliek vien paļauties uz līdzcilvēku atbalstu. Jau iepriekš viņa norādīja, ka zāles nesaņem tad, kad to ir norādījis ārsts, bet gan tad, kad viņai tam ir pietiekami daudz līdzekļu. Par vienu zāļu kursu jāmaksā 5280,66 eiro, bet 1760 eiro ir valsts līdzfinansējums.

  • Ja vēlies palīdzēt Tatjanai saņemt nepieciešamos medikamentus un veikt ziedojumu, to iespējams izdarīt šeit.

Kā norāda Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga, pacienta līdzmaksājuma samazināšana Ingas gadījumā bijusi zāļu ražotāja izvēle, bet no valsts kopumā šogad onkoloģisko pacientu ārstēšanai ar inovatīviem medikamentiem ir ieplānoti papildu līdzekļi sešu miljonu apmērā.

"Šobrīd piešķirtā papildu finansējuma ietvaros Kompensējamo zāļu sarakstā ir iekļautas jaunas inovatīvas zāles dažādām audzēja lokalizācijām: gastroenteropātiskiem audzējiem; metastātiskam plaušu audzējam (ar mutāciju); metastātiskam zarnu audzējam (ar vai bez mutācijas); metastātiskam prostatas audzējam; HER2 pozitīvam metastātiskam krūts vēzim; olnīcu audzējiem; noteikta tipa limfoleikozēm; ļaundabīgai melanomai (BRAF pozitīvai mutācijai)," skaidro Štālberga.

Viņa norāda, ka pašlaik turpinās sarunas ar zāļu ražotājiem par to, lai arī BRAF negatīvas melanomas ārstēšanai nepieciešamās zāles iekļautu medikamentu iegādes kompensāciju sistēmā. Tieši šāda audzēja mutācija ir Tatjanai.

Kā skaidro Štālberga, izvērtējot kāda medikamenta iekļaušanu Kompensējamo zāļu sarakstā, tiek ņemti vērā dažādi faktori. Tie ir: zāļu klīniskās un izmaksu efektivitātes izvērtēšana, nepieciešamo papildu līdzekļu aprēķināšana, kā arī ražotāja piedāvātā līdzdalība zāļu izmaksu mazināšanai.

Kā saņemt līdzfinansējumu nekompensējamu zāļu iegādei

Noteiktos gadījumos, kad cilvēkiem nepieciešami medikamenti, kas nav iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā, ir iespējams saņemt individuālu kompensāciju to apmaksai. Pērn šim mērķim no valsts budžeta atvēlēti vairāk nekā trīs miljoni eiro.

Štālberga skaidro, ka individuālā zāļu kompensācija iespējama šādos gadījumos:

  • ja slimības diagnoze nav iekļauta Ministru kabineta (MK) 2006. gada 31. oktobra noteikumos Nr. 899 "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība" un attiecīgās slimības ārstēšanā bez konkrēto zāļu lietošanas nav iespējams uzturēt pacienta dzīvības funkcijas (neattiecas uz medicīnisko ierīču iegādi);
  • ja slimības diagnoze ir iekļauta šajos noteikumos, bet Kompensējamo zāļu sarakstā nav iekļautas nevienas zāles attiecīgās diagnozes ārstēšanai.

Ja pacients atrodas situācijā, kas atbilst kādam no šiem punktiem, viņam jāiesniedz pieteikums NVD. Tam jāpievieno attiecīgās ārstniecības nozares ārstu konsilija lēmums, lai tiktu izvērtēta iespēja zāles kompensēt individuāli.

"Gadījumā, ja slimības diagnoze nav iekļauta un tās ārstēšanā bez konkrētām zālēm nav iespējams uzturēt pacienta dzīvības funkcijas, tiek pieņemts lēmums par kompensāciju 100 procentu apmērā," norāda NVD pārstāve. Gadījumā, ja pacienta diagnoze ir iekļauta MK noteikumos, bet nevienas zāles tās ārstēšanai netiek kompensētas, tās var tikt kompensētas 50, 75 vai 100 procentu apmērā. Viens pacients medikamentu kompensēšanai nevar saņemt vairāk par 14 228,72 eiro 12 mēnešu laikā. Ja zāļu lietošana jāturpina arī pēc šī termiņa, pacientam atkārtoti jāiesniedz iesniegums, kam pievienots attiecīgās ārstniecības nozares ārstu konsilija lēmums.

Gadījumā, ja ārstēšanai nepieciešama lielāka summa, lai saņemtu medikamentus, pacientam jāsedz atlikušās izmaksas. Tāpat zāles var būt pieejamas, ja trešā persona ir noslēgusi līgumu ar NVD par finansiālu līdzdalību kompensācijas nodrošināšanā konkrētam pacientam. Trešā iespēja saņemt medikamentus ir tad, ja zāļu vairumtirgotājs vai viņa pilnvarots pārstāvis ir noslēdzis līgumu ar NVD par finansiālu līdzdalību zāļu kompensācijas nodrošināšanai un zāļu piegādi aptiekai vai ārstniecības iestādei konkrētam pacientam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!