Foto: Māris Sīlis-Ozoliņš

Grupas "Triānas Parks" solistei, spilgtajai Agnesei Rakovskai, kā jau dziedātājai, kuras galvenais darba "instruments" ir balss, saaukstēšanās un aizsmakums ir vienas no nepatīkamākajām lietām, kas uz vairākām dienām var izjaukt visus plānus. Tomēr Agnese jau ir iemanījusies notvert brīdi, kad kakls tik tikko sācis mazliet kņudēt, un likt lietā dabiskus līdzekļus, lai neļautu saaukstēšanās vīrusiem uzkundzēties.

"Mans brīnumlīdzeklis ir ingvera dzēriens. Es gan ingveru nevis griežu kubiņos, bet iemetu sulspiedē un izspiežu sulu. Ieleju to krūzē ar vārītu ūdeni, pievienoju citronu un dzēriens gatavs! Ja vēl piešauj klāt dzērvenes, vispār ir ļoti garšīgi. Man patīk taisīt tādu riktīgi jiftīgo, lai kārtīgi izsilda kaklu," stāsta Agnese.

Kad saaukstēšanās piezagusies, dziedātāja šādu dzērienu cenšas izmalkot vismaz trīs vai četras reizes dienā. Ja diena paiet vienā skrējienā un mājās tik bieži iegriezties neizdodas, nopērk ingvera tēju kafejnīcā.

Pavisam nesen Agnese bijusi mazliet apaukstējusies, un tad ļoti labi līdzējuši mammas sarūpētie sīpoli ar medu. Recepte gaužām vienkārša – smalki sagriež svaigus sīpolus un sajauc ar medu. Sanāk tāda antibakteriāla vitamīnu un minerālvielu "bumba". "Nav nekas sevišķi garšīgs, bet palīdz labi," piebilst Agnese. Kad apslimusi, viņa ik pa laikam iebāž mutē divas vai trīs karotītes šī organismu spēcinošā, dabiskā pretsaaukstēšanās līdzekļa.

"Profilaksei pret saaukstēšanos katru rītu iedzeru savu devu ar hlorofilu. Tas ir zaļais augu pigments, kas visiem zaļumiem piešķir zaļo krāsu. Nopērkams specializētajos veikalos gan dzēriena, gan pastas veidā," stāsta Agnese. "Es izvēlos dzērienu, jo ikreiz maisīt pastu ar ūdeni šķiet ķēpīgi. Bet gan vienā, gan otrā veidā tas ir ļoti labs līdzeklis – atjauno asinis un stiprina imunitāti."

Kā labu līdzekli pret kakla iekaisumu dziedātāja atklājusi smiltsērkšķu eļļu. "Tā mīkstina gļotādu un neļauj vīrusiem īsti pieķerties tai klāt. Kad stāvoklis nopietnāks, izmantoju radikālāku līdzekli – joda šķīdumu speciāli kaklam, kas nopērkams aptiekās. Ar to var ātri baciļus iznīdēt."

Ja deguns ciet, Agnese lieto Latvijā ražotus dabīgus pilienus, kas satur priežu, piparmētru un eikalipta eļļu. Tie ievērojami atvieglo elpošanu.

Lai attīrītu elpceļus no saaukstēšanās vīrusiem, dziedātāja veic inhalācijas. "Ieleju traukā karstu ūdeni, uzsedzu sev uz galvas dvieli un elpoju tvaikus. Tas tiešām ļoti palīdz. Dažreiz ūdenim pievienoju skujkoku vai eikalipta ekstraktu, bet ļoti efektīvas ir arī inhalācijas ar tīru ūdeni."

Ja ir galīgi traki, tad nekas neatliek, kā vien ķerties pie ķīmiskajiem medikamentiem, bet parasti Agnesei izdodas slimību tik tālu neielaist.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!