Foto: Publicitātes foto

Sestdienas vakars. Ārā aiz loga jau ir tumšs un stipri snieg. Silts dzēriens, mīksts pleds un slinkošana mājās atkrīt, jo man šim vakaram ir plāns – piedalīties bodyART® meistarklasē un saprast, kādēļ funkcionālo treniņu sistēma bodyART® šobrīd piedzīvo īstu popularitātes vilni daudzās valstīs Eiropā. Jāsaka uzreiz, ka tam nav nekāda sakara ar ķermeņa apgleznošanu - šeit pats ķermenis ir mākslas darbs, kas tiek veidots.

Plānoto nodarbību vadīs starptautiski pazīstama viestrenere Jūlija Pšibilka (Julia Przybilka), un tas liek nojaust, ka mani gaida arī papildu izaicinājums - pārbaudīt savu fizisko izturību.

Izzini. Sākums

BodyART® (jā, nosaukums pareizi jāraksta tieši šādi) pirmsākumi meklējumi 1994. gadā, kad viens no slavenākajiem Vācijas fitnesa treneriem Roberts Štainbahers radīja visaptverošu treniņu sistēmu, kas spētu atbilst jebkura vecuma un sagatavotības pakāpes vingrotāja prasībām. Tomēr savu īsto koncepciju un pašreizējo saturu bodyART® ieguva, Robertam Štainbaheram satiekoties ar Šveices fizioterapeiti, masieri un treneri Aleksu Lī. 

BodyART® treniņu sistēma ir veidota kā atvērta platforma, kas apvieno sevī labāko un terapeitiski iedarbīgāko no fizioterapijas, ārstnieciskās vingrošanas, jogas, elpošanas tehnikām, japāņu Do In masāžas sistēmas, Čī (Qi) kustībām, klasiska spēka un lokanības treniņa, stiepšanās vingrinājumiem, kā arī īpašus bodyART® oriģinālos vingrojumus. 

Vakara gaitā man vairākas reizes izdodas atpazīt elementus un vingrojumus, kas ļauj atsaukt atmiņā kaut ko jau reiz pieredzētu, un tas daļēji kalpo kā spēles elements: mēģināt domās salikt trūkstošos puzles gabaliņus, sagrupēt un atpazīt zināmo un nezināmo. Bet var darīt gluži pretēji – piedalīties un kļūt pašam par atvērtu platformu, uzsūkt un uzņemt visu bez ierunām, bez salīdzinājumiem, ar atvērtu prātu.

Ieelpo

Kā jūs domājat, kas ir viens no svarīgākajiem elementiem bodyART® nodarbību laikā? Tā ir elpošana. Nodarbības laikā ar pareizas elpošanas palīdzību var palīdzēt sev ne tikai noturēt vai izpildīt pozas, bet arī nomierināt prātu. Jāatzīst, ka biju tik ļoti aizrāvusies ar pareizas pozas ieņemšanu un sekošanu Jūlijas kustībām, ka patiesi vairākas reizes pieķēru sevi neelpojam.
Sasprindzinājums un aizturēta elpa noteikti bija mana iesācēja kļūda. 

Vēlāk, meklējot papildu informāciju par pareizas elpošanas tehnikām un vingrinājumiem, uzdūros faktam, ka nepareizi elpojot, cilvēki izmanto parasti tikai 30% no plaušu tilpuma, savukārt 70% paliek neizmantoti. Elpojot bieži un sekli, kā arī pārspīlējot ieelpu, organisms pāriet sasprindzinājuma stāvoklī. Tiklīdz elpošana izlīdzinās un kļūst samērā dziļa, ar dziļu izelpu, nevis ieelpu, organisms patīkami atslābst. Tādēļ mans ieteikums vienam no pirmajiem soļiem pretī bodyART® pasaulei ir atcerēties par centrālo elpošanu – ieelpa caur degunu un izelpa caur muti.

Sajūti. Spēks un dinamika

Tiek izritināti paklājiņi, izdalīts ūdens, sāk skanēt mūzika un vakara pirmā daļa - bodyART® spēka treniņš var sākties! Es to raksturotu kā ārkārtīgi dinamisku nodarbību, kas prasa daudz spēka un izturības. Jāatzīst - bija grūti un pasvīst nācās krietni. Šī daļa personīgi man bija lielākais pārsteigums, jo iepriekš nevarēju iedomāties šādu salikumu – kardiotreniņš, basas kājas un paklājiņš. 

Mani patiesi aizrāva tas, kā nodarbība palēnām, nemanāmi kļūst arvien intensīvāka, līdz kulminācijas brīdis - dziļi iesēdieni, dziļi izklupieni, horizontāls skrējiens plank pozīcijā un afro deju atgādinoši elementi. Tie mani bija jau nokausējuši un vienlaicīgi ierāvuši procesā uz visiem 100% Situācijās, kad piedzīvoju lielu fizisko slodzi, esmu novērojusi to, ko ir grūti formulēt vārdos, bet tieši grupu nodarbībās ir kāds spēks, kas rada papildu motivāciju un vēlmi turēt līdzi. 

Sajūti. Tavs ķermenis un prāts

Tas, kas man liek kļūt par bodyART® piekritēju un atbalstītāju noteikti ir šīs treniņu sistēmas koncepcija, kas pretstatā klasiskam spēka treniņam neattīsta atsevišķas muskuļu grupas, bet ir vērsta uz cilvēka ķermeni kopumā. Visi vingrojumi paredzēti visam ķermenim un vienlaikus iedarbojas uz vairākām muskuļu grupām. 

Tas arī ļauj veidot savu augumu daudz harmoniskāk, netiek uztrenētas tikai kājas vai rokas, bet ķermenis kopumā kļūst lokanāks, spēcīgāks, veidojas stāja. Es nevaru arī ignorēt savas pirmās sajūtas pēc treniņa - nav sasprindzinājuma, fiziski jūtos līdzsvarota. Kaut kādā ziņā šo sajūtu var asociēt ar ārstniecisko vingrošanu vai masāžu. Par līdzsvaru runājot – atradu tam skaidrojumu - bodyART® treniņu sistēmas pamatā ir un Jaņ princips. Spēle ar pretstatiem - vīrišķo un sievišķo, ieelpu – izelpu, sasprindzinājumu – atslābumu, fizisko spēku un garīgo līdzsvaru.

Izelpo. Noslēgums

Pēc nelielas pauzes sākas vakara otrā un noslēdzošā daļa – "bodyART® Energetic". Plūstošas kustības. Stiepšanās vingrojumi. Miers.

Lai iegūtu skaistu ķermeni un labu stāju, jāstrādā ne tikai ar ķermeni, bet arī ar dvēseli. Šī visaptverošā programma parāda katra vājās vietas, noteikti iemāca to, ka labākais veids izaugsmei un attīstībai ir nepārtraukta pilveidošanās, jo arī bodyART® sistēma regulāri tiek atjaunota, papildināta. 

Atskatoties uz šo vakaru, varu teikt, ka viss process un treniņš bija kā labs iestudējums vai stāsts - ar ievadu, iztirzājumu, kulmināciju un noslēgumu. Noslēgumā ķermenis ir noguris, bet cilvēks jūtas laimīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!