Superfoods jeb superprodukti ir dabīgas pārtikas produktu grupa ar augstu uzturvērtību. Tie ir antioksidantu un citu svarīgu uzturvielu avoti. Tie ir ne tikai dabīgs enerģijas avots, bet arī lielisks līdzeklis cīņā pret atkarību no saldumiem, ātrajiem ēdieniem, pusfabrikātiem un citām neveselīgām uzkodām, kas aizpilda mūsu vēderus, bet nesniedz nepieciešamo enerģijas un uzturvērtību daudzumu.

Tāpēc, tā vietā, lai piepildītu sevi ar toksīniem, kalorijām, grūti sagremojamām vielām, iesakām iekļaut savā ikdienas ēdienkartē kādu no superproduktiem. Lai arī biežāk pieminētie un lietotie no tiem aug citos platuma grādos, liela daļa atrodama arī tepat Latvijas mežos un dārzos. Superproduktu ir ļoti daudz un dažādi, lai neapjuktu to izvēlē, piedāvājam iepazīties ar dažiem vietējiem un citzemju uztura supervaroņiem.

Godži ogas


Godži ogas Ķīnas medicīnā ir izmantotas jau tūkstošiem gadu. Tās tiek uzskatītas par ogām, kuras pagarina dzīves ilgumu. To garša atgādina rozīņu un dzērveņu sajaukumu – saldeni skābas. Godži ogas tiek izmantotas tējās, to garšas un struktūras dēļ tās lieliski sajauksies ar jebkuru augļu kokteili, dārzeņiem un riekstiem. 

Parasti šīs ogas tiek lietotas uzturā žāvētā vietā, bet ir pieejams arī godži ogu pulveris vai saldētas ogas. 

Žāvētām ogām jābūt sarkanā krāsā, bet, ja tās ir brūnas, tad ogu kvalitāte ir zema un tādas labāk neizvēlēties. Jāskatās, lai tās nav pārāk sausas un kraukšķīgas, žāvētām ogām jābūt mazliet mitrām. 

Ogām ir antibakteriālas īpašības, vienlaicīgi tās ir stiprs antioksidants. Tās izvada no organisma toksīnus, attīra asinisvadus, uzlabo nieru darbību un stiprina plaušas. Labvēlīgi ietekmē asins veidošanos un nervu sistēmu.

Čia sēklas


Pēc izskata mazas, raibas sēkliņas, kas aug Centrālajā un Dienvidamerikā. Senie maiji un acteki tās lietoja uzturā fiziskās izturības un spēka palielināšanai. 

Čia sēklas satur vērtīgās olbaltumvielas, Omega 3 un Omega 6 taukskābes, kalciju, dzelzi, magniju, kāliju, cinku, fosforu, antioksidantus, selēnu, boru, varu, šķiedrvielas, vitamīnus - А, В1, В2, В3. Čia sēklas rada ilgstošu sāta sajūtu un normalizē cukura līmeni asinīs, tās nesatur glutēnu un ir viegli sagremojamas. 

Čia sēklām nav izteiktas garšas. Tās var pievienot jogurtiem, salātiem, augļu kokteiļiem vai veselīgām brokastu putrām. Sēklas ieteicams lietot uzbriedinātas, jo čia sēklas no ārpuses ir klātas ar šķīstošajām šķiedrvielām, un, saskaroties ar šķidrumu, tās izveido ap katru sēkliņu želejveida apvalku, kas pieņem tā šķidruma garšu, kurā tas veidojas. 

Ieteicamā diennakts deva neuzbriedinātā veidā ir viena ēdamkarote.

Drupinātas kakao pupiņas


Lieliski jaunumi šokolādes cienītājiem – kakao pupiņas! Neviens cits produkts pasaulē nesatur tik lielu antioksidantu vielu, kā kakao pupiņās. Kad šis superprodukts tiek pārvērsts šokolādē - uzkarsēts, apstrādāts, pievienots cukurs - tas pārstāj būt veselīgs. Tāpēc šokolādes vietā ieteicams izvēlēties svaigas kakao pupiņas. 

Visērtāk tās lietot sadrupinātā vai samaltā veidā. Kakao pupiņas pēc garšas ir līdzīgas maigai rūgtajai šokolādei. Iejaukts augļu kokteilī, kakao pulveris dos izteiktāku garšu un aromātu, toties drupinātās pupiņas nesamalsies pilnībā, un kokteilī varēs sajust mazus kraukšķīgus elementus.

Spirulīnas pulveris


Spirulīna ir zili zaļā aļģe, ko iegūst saldūdens ezeros. Bioloģiski tā ir viena no vecākajām planētas iemītniecēm. Tās zili zaļā krāsa norāda uz lielo hlorofila daudzumu. Hlorofils piedalās sarkano asins ķermenīšu veidošanā un palīdz bagātināt asinis ar skābekli. 

Spirulīnā ir koncentrētas daudzas mūsu organismam būtiskas barības vielas. Tās lietošana uzturā normalizēs svaru un samazinās apetīti, nostiprinās imūnsistēmu, palīdzēs pret nogurumu un regulēs cukura līmeni asinīs. Spirulīna satur 50 reizes vairāk dzelzs nekā spināti, 25 reizes vairāk kalcija nekā piens un sešas reizes vairāk olbaltumvielu nekā olas. Augstais olbaltumvielu saturs padara spirulīnu par īpaši vērtīgu olbaltumvielu avotu sportistiem, veģetāriešiem, vegāniem un grūtniecēm. 

Šim pulverim ir diezgan izteikta „jūras” smarža un garša. Ja ir grūti to pieņemt, tad pulveri var lietot pavisam mazos daudzumos, pievienojot, piemēram, augļu kokteiļiem. Ar zaļu kokteiļa krāsu gan būs jārēķinās. Daži grami spirulīnas sniedz organismam visas nepieciešamās minerālvielas dienas devai.

Dzērvenes


Dzērvenes ir viens no spēcīgākajiem dabīgajiem antibiotiķiem. Tās palīdz pret iekaisumiem, tāpēc tiek plaši izmantotas urīnceļu infekciju ārstēšanā. To dziedinošais spēks slēpjas nevis skābumā vai C vitamīna daudzumā, bet gan vērtīgajos antioksidantos, kas neļauj savairoties baktērijām. 

Dzērvenes var lietos svaigas, saldētas vai kaltētas. Laba alternatīva ir nesaldināta dzērveņu sula.

Linsēklas


Linsēklas ieteicams iekļaut uzturā maltā veidā, jo tikai tā organisms spēs uzņemt visas to sastāvā esošās vērtīgās uzturvielas. Nemaltas linsēklas to biezo miziņu dēļ vēderā netiks apstrādātas un neskartas “izceļos” cauri. 

Vispareizāk būtu linsēklas samalt tieši pirms to lietošanas, bet sasmalcinātas sēklas nevajadzētu ilgstoši glabāt, jo sēklās esošā eļļa viegli oksidējas un piešķir sēklām nepatīkamu garšu. Linsēklas satur ievērojamu daudzumu šķiedrvielu, tāpēc tās iesaka lietot, lai savestu kārtībā gremošanas traktu.

Ziedputekšņi


Ziedputekšņi ir augstvērtīgs bioloģiski aktīvs augu valsts produkts, kas tiek uzskatīts par vienu no pilnvērtīgākajiem. Tie stimulē organisma izturību pret hroniskām un ilgstošām slimībām, palielina apetīti, darbojas kā antibiotikas, atjauno fizisko spēku un stimulē psihisko aktivitāti, tiem piemīt antisklerotiskās īpašības. Turklāt tie palielina enerģiju, muskuļu augšanu, spēcina imunitāti. 

Ziedputekšņi arī darbojas kā afrodiziaks, tie palielina dzimumtieksmi un tiem piemīt auglību veicinošas īpašības. Ziedputekšņus var lietot žāvētus vai svaigus, var ēst kopā ar medu.

Smiltsērkšķi


Smiltsērkšķos atrodama virkne vērtīgu vitamīnu, aminoskābes, organiskās skābes, dabīgie antioksidanti. Kopumā vairāk nekā 190 bioloģiski aktīvu komponentu, kam ir vairākas veselību uzlabojošas īpašības. Auga lapas un ogas satur praktiski visus dabā esošos vitamīnus, tāpēc regulāra smiltsērkšķu ēšana palīdz papildināt organisma vitamīnu krājumus. 

Var ēst nogatavojušos smiltsērkšķus, saldētus, žāvētus vai arī dzert smiltsērkšķu sulu. Sulu ieteicams atšķaidīt ar ūdeni, jogurtu vai kādu citu sulu, piemēram, burkānu vai apelsīnu. Visvienkāršāk sulu uzglabāt sasaldējot, un izlietot to pēc vajadzības viena gada laikā. Bieži smiltsērkšķus izmanto kosmētikas produktu ražošanā.

Zīdkoka ogas


Zīdkoka izcelsmes reģions ir Ķīna. Pēc izskata un garšas tās atgādina avenes. Zīdkoks nav tikai zīdtārpiņu barība. Tas ir skaists un dekoratīvs koks, kura augļi un lapas ir lielisks līdzeklis cilvēka veselības uzlabošanai. 

Svaigām, sulīgām tumši violetām vai baltām ogām piemīt izteikti salda garša, kura pastiprinās tad, kad ogas tiek izžāvētas. 

Zīdkokas ogas derēs jebkurā augļu kokteilī – no citrusa līdz vaniļas. Samaltas kaltētas ogas var aizstāt cukuru. Organisma attīrīšanai, mirdzošai ādai, stipriem un veseliem matiem, labākā izvēle ir zīdkoka ogu lietošana uzturā. Ogas ir dabisks dzelzs un kalcija avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!