Foto: Shutterstock
Droši vien arī tev nācies lauzīt galvu, kāda būtu pareiza reakcija, kad tava draudzene vai cits tuvs cilvēks ievēro diētu un cenšas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Pamanot svara krišanos, uzslavēt par to? Varbūt pieklājīgāk būtu nepievērst tam uzmanību un neteikt neko?

Uztura speciāliste Peidža Smeizera (Paige Smathers), balstoties savā pieredzē, ilgus gadus strādājot ar klientiem savā privātpraksē Saltleiksitijā (ASV), apkopojusi piecas frāzes, kas – par spīti mūsu labajiem nodomiem – tievētgribētājiem nevis palīdz, bet liek justies slikti un var pat traucēt sasniegt mērķi.

"Esmu strādājusi ar simtiem cilvēku, kuriem veiksmīgi izdevies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Man par lielu pārsteigumu, daudzi no viņiem man likuši saprast vienu: viņiem nepatīk, ka pievērš uzmanību un runā par viņu svara zudumu. Viņiem nešķiet patīkami, ja izsaka komplimentus, slavē vai jebkā pievērš tam uzmanību. Tā vietā, kad katra saruna grozās ap viņu bikšu izmēru, viņi labprātāk runātu ar saviem draugiem un mīļajiem par pavisam citām lietām," portālā Myfitnesspal.com blogā pārdomās dalās uztura speciāliste.

Līdzcilvēkiem, kas vēlas parādīt savu atbalstu un mīlestību, bieži vien ir grūti saprast, kādēļ šis cilvēks nevēlas dzirdēt uzmundrinošas frāzes. Nav tik viegli iejusties otra ādā un saprast, kā viņš jūtas, dzirdot uzslavas un tamlīdzīgas piezīmes.

Smeizera norāda, ka ir arī cilvēki, kuriem patīk dzirdēt uzslavas, jo ne visi tik jutīgi reaģē uz komplimentiem attiecībā par svaru, tomēr tādu tievētāju, kuriem šādas piezīmes liek justies slikti, ir daudz vairāk, nekā varētu domāt.

Lūk, frāzes, kuras cilvēkam, kurš uzsācis cīniņu ar liekajiem kilogramiem, labāk neteikt!

Cik daudz kilogramu tev vēl jānomet?

Foto: Shutterstock

Šādi tu cilvēkam netieši pasaki: "Ar svaru, kāds tev ir tagad, tu nevari justies apmierināts." Cilvēki ir ļoti dažādi. Katram ir savs ideālais svars, ar kuru cilvēks jūtas labi un komfortabli.

Iespējams, cilvēks jau jūtas teju nonācis pie mērķa, bet tad pēkšņi, pasakot ko tādu, tu skaidri un gaiši liec saprast – līdz ideālam svaram tev ir vēl ļoti tālu! Tas var likt pamatīgi sašļukt.

To nu gan tev nevajadzētu ēst

Foto: Shutterstock

Vai pārmetošā tonī: tu taču to negrasies ēst, vai ne? Parasti kas tāds tiek teikts par produktiem, kas satur daudz cukura vai tauku. Tie ir našķi un dažādas uzkodas. Cilvēki, kuri ievēro diētu, reizēm apzināti atļaujas kādu garšīgu vaļību. Tev nevajadzētu aizrādīt, ja vien nevēlies cilvēkā izraisīt stresu un vainas izjūtu par to, ko viņš ir apēdis. Stress, starp citu, ir viens no faktoriem, kas veicina pārēšanos un teju neapzinātu ķeršanos pie neveselīgiem našķiem.

Vislabākais, ko vari darīt, ir uzticēties cilvēkam un nekritizēt viņa izvēles ēšanas ziņā.

Tagad tu izskaties krietni labāk

Foto: Shutterstock

Tā tiešām nav labākā lieta, ko kādam teikt, taču šī frāze diezgan bieži, protams, gribot tikai to labāko, "izslīd" no mūsu mutēm, redzot, ka kāds kļuvis slaidāks. Jebkurš no mums grib izskatīties labi, bet no šādas frāzes jutīgāks cilvēks nolasīs vēstījumu – iepriekš tu izskatījies slikti, tagad labāk, bet vēl ir, uz ko tiekties.

Ai, vienalga pēc tam atkal pieņemsies svarā

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Supermotivējoša" frāze! Šāds pesimistisks apgalvojums cilvēkā var sēt neticību tam, ka pēc notievēšanas izdosies saglabāt slaidu augumu. Ko tādu ir ļoti nepatīkami dzirdēt.

Šāda frāze laupa cerības pat tad, ja to izsaki kā joku. Cilvēks saņem vēstījumu: kāda gan jēga censties, ja liekais svars pēc tam atkal būs atpakaļ? Tas pat var likt "norauties" no diētas.

Oho, cik tu labi izskaties!

Foto: Shutterstock
Protams, būs cilvēki, kas par šādu komplimentu būs "septītajās debesīs", taču ļoti daudziem ko tādu dzirdēt var būt nepatīkami, jo tas var likt aizdomāties – vai tas kāds brīnums, ka es varu labi izskatīties, vai tiešām agrāk izskatījos tik slikti un kādēļ visi pievērš uzmanību manam augumam?

Par savu ārējo izskatu nepārliecinātākam cilvēkam šāda frāze var izcelt gaismā iesnaudušos kompleksus un – sliktākajā gadījumā – pat izprovocēt apsēstību ar notievēšanu, tādus ēšanas traucējumus kā anoreksija un bulīmija.

Notievēšanai var būt citi iemesli

Foto: Shutterstock

Uztura speciāliste savā blogā aicina sarunās vairāk pievērsties cilvēka personībai, tam, ko viņš/ viņa dara, nevis augumam un ārējam izskatam. Smeizera mudina aizdomāties, ka svara zudumam var būt bezgala daudz citu – skumju – iemeslu, ne tikai diētas ievērošana vai pievēršanās veselīgam dzīvesveidam.

Cilvēki mēdz zaudēt svaru, saskaroties ar diagnozi vēzis, cīnoties ar ēšanas traucējumiem vai ejot cauri smagam laikam dzīvē. Visos šajos gadījumos komplimenti par notievēšanu ir nevietā, un var izraisīt visnegaidītākās reakcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!