Foto: Privātā arhīva foto

"Arī 50 gados ļoti gribas dzīvot, es vēl varu," stāstu par sevi iesāk Tatjana Bičika. "Delfi" jau rakstīja, ka sievietei pirms vairākiem gadiem atklāja melanomu. Lai to uzveiktu, viņai ir jālieto ļoti dārgas zāles, ko viņa iegādājas par saviem un līdzcilvēku saziedotajiem līdzekļiem. Lai pabeigtu iesākto kursu, Tatjanai pietrūkst apmēram 20 000 eiro. Viņa ļoti cer, ka līdzekļus kaut kā sadabūt izdosies, jo zāles patiešām nes rezultātus – metastāzes ir pazudušas un vēzis atkāpjas.

Es saku – paga, paga. Man ir otrs variants. Vajag cīnīties līdz pēdējam, un es to daru.
Tatjana Bičika
Uz tikšanos Tatjana ieradās, līdzi ņemot gan zāļu iepakojumu, gan izrakstus, kas parāda, kā kopš terapijas sākuma uzlabojusies viņas veselība: "Te varat skatīties, redzēt, ka rezultāti iet uz labo pusi." Sievietei liesā bija 3,6 centimetrus liels bumbulis. Tagad tā izmērs ir 1,5 centimetri, bet aknā bumbuļa diametrs samazinājies no 1,7 centimetriem līdz 0,8 centimetriem. Tatjana skaidro, ka viņai līdz šim izgriezti vairāki ļaundabīgi veidojumi, bet tie vienmēr parādījušies no jauna. Uzsākot terapiju, situācija ir mainījusies un metastāzes izzūd.

Plāno cīnīties līdz pēdējam

"Kad es gulēšu, es vairs neprasīšu palīdzību. Bet tagad, tagad es varu, man spēka ir vēl vairāk nekā jauniešiem, es teiktu," stāsta Tatjana. Uzzinot viņas diagnozi, daudzi nolaiž rokas un mierina, ka visi cilvēki tāpat nomirst. "Es saku – paga, paga! Man ir otrs variants. Vajag cīnīties līdz pēdējam, un es to daru," sieviete nezaudē apņēmību. Lai uzlabotu savu veselību, viņa ievēro stingru diētu, ir atteikusies no gaļas, daudziem piena produktiem un cukura. "Un kustos, kustos," viņa piebilst.

Daudzi ir pārsteigti, viņu satiekot, jo Tatjanā ir daudz spēka, apņēmības un prieka. Cilvēki bieži sagaida, ka viņa knapi kustēsies un runās. "Pirms tam visādi bija – raudāju. Pēc tam saņēmos," atceras Tatjana. "Nu tā nevar. Es tak esmu stipra un visu laiku kustos. Man meita sunīti pirms gada nopirka, un ar to es skraidu. Un visi brīnās – tu vēl skrien? Nu kāpēc ne? Es visu laiku skraidu. Kāpēc man jāsēž?"

Foto: Privātā arhīva foto
Iepriekš Tatjana strādāja bērnudārzā Siguldā par pavāri, bet slimības dēļ no turienes aizgāja, jo nevarēja skaidri pateikt, cik ilgi un kad viņa varēs strādāt. Tagad Tatjana iznēsā skrejlapas ar reklāmu. Tas jādara trīs līdz četras reizes nedēļā. "Tas arī ir darbs," viņa nosmej. "Nu kā… Naudu man arī vajag. Es tak nevaru tā sēdēt, un cilvēki man palīdz. Es normāli jūtos un sēdēšu?"

Izmēģināja katru iespēju un sagaidīja zāles

Kad Tatjana uzzināja, ka viņai ir melanoma, izmēģināja dažādas iespējas, lai izārstētos, bet nekas nav līdzējis. Tikai kļuva sliktāk. Veidojās metastāzes, ko regulāri operēja. "Bet cik tad var griezt?" viņa jautā. Sākumā tādai slimības mutācijai, kāda ir Tatjanai, medikamentu nebija. Jau tad viņa meitai, kas pēc izglītības ir farmaceite, sacījusi, ka zāles noteikti atradīs. "Tā nepaliks, noteikti kaut ko izgudros. Tā nebūs, ka melanoma nebūs ārstējama. Varbūt es nesagaidīšu, bet nu ārstēs cilvēkus."

Foto: Privātais arhīvs
Un tagad zāles patiešām atrastas. Tatjana vien izsaka nožēlu, ka nezināja par to, ka notiek pētījumi, jo noteikti būtu pieteikusies zāļu izmēģinājumiem. Viņa ir ievākusi informāciju un noskaidrojusi, ka pētījuma dalībnieki, kas izmēģināja šo medikamentu un lietoja to trīs gadus, izveseļojās un joprojām ir dzīvi.

"Cilvēki, ticiet, ir jaunas zāles, kas tiešām palīdz. Nav jāklausās cilvēkos, kuri saka, ka nevar izārstēt. Mūsu diagnoze, melanoma, ir ārstējama. Ļoti dārgi, bet ārstējama ir," uzsver Tatjana. Tagad sieviete dara visu iespējamo, lai šīs zāles dabūtu, jo atļauties tās nopirkt viņa nevar. Viņas meita ir vērsusies visās iespējamās iestādēs un pat uzņēmumos pēc palīdzības: "Mana meita jau deviņus mēnešus sēž un visiem vēstules raksta. Cilvēki palīdz, bet man tā summa ir tik drausmīga, ka citreiz es labāk nedomāju par to. Jā, kad padomāju par to summu – absurds."

Zāles palīdz, bet ir ārkārtīgi dārgas

Gadu ilgam kursam nepieciešami vairāk nekā 100 000 eiro, no kuriem valsts sedza 14 000, daļu apmaksāja Tatjana un viņas tuvinieki, bet pārējo viņa cer apmaksāt ar līdzcilvēku atbalstu. Pašlaik nepieciešami vēl apmēram 20 000 eiro. Daudz palīdzējusi meita, kas viena audzina meitu. "Viņa atvaļinājumā neiet. Viņa to atvaļinājuma naudu manai ārstēšanai tērē. Man jau arī kauns – nu tak viņiem arī vajag. Man, man, visu tikai man. Tas ir absurds kaut kāds."

Foto: Privātais arhīvs
Tatjanas ārste onkoloģe Eva Vecvagare stāsta, ka Tatjana zāles lieto apmēram gadu un rezultāti ir ļoti labi. Turklāt Tatjana terapiju ļoti labi panes. Diemžēl terapija ir ļoti dārga, bet tā ir vienīgā pieejamā un pārbaudītā terapija, kas palīdz ar tādu vēža mutāciju, kāda ir Tatjanai. Vecvagare norāda, ka Tatjana ļoti aktīvi cīnās par savu veselību un dzīvību, kas ir vērtējams ļoti pozitīvi.

Speciāliste atzinīgi vērtē sabiedrības atbalstu Tatjanas zāļu iegādei, vienlaikus norādot, ka tādām situācijām, kur personas dzīvība ir atkarīga no līdzcilvēku atbalsta, nevajadzētu pastāvēt. "Tā nav izeja," piebilst Vecvagare.

Līdzekļus Tatjanas ārstēšanai vāc portālā "Ziedot.lv". Fonda pārstāve Inese Danga skaidro, ka 20 000 eiro ir tā summa, kas Tatjanai nepieciešama, lai pabeigtu iesākto zāļu kursu un saņemtu vēl četras injekcijas, bet, iespējams, ka pēc tam būs jāiziet vēl kāds kurss. Līdz šim cilvēki ir saziedojuši vairāk nekā 24 000 eiro, kas nav maz, bet zāles Tatjanas ārstēšanai ir ārkārtīgi dārgas. Ikvienu, kas vēlas palīdzēt sievietei izveseļoties un dzīvot, viņa aicina ziedot šeit.

Kad es gulēšu, es vairs neprasīšu palīdzību. Bet tagad, tagad es varu, man spēka vēl vairāk nekā jauniešiem es teiktu.
Tatjana Bičika
Danga piebilst, ka Tatjana ir viens no aktīvākajiem cilvēkiem, kam fonds palīdz. Lai ārstētos, viņa ir ieguldījusi ļoti daudz savu līdzekļu un pat aizņēmusies. Katru reizi, kad nepieciešams saņemt zāles, bet līdzekļu tam pietrūkst, ļoti pārdzīvo gan Tatjana, gan viņas tuvinieki. Rezultāti līdz šim ir bijuši ļoti labi un atteikšanās no terapijas līdzekļu trūkuma dēļ sievietei būtu neiedomājami smags trieciens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!