Foto: Shutterstock
Jau vairāk nekā 30 gadus 27. jūnijā pasaulē atzīmē Nedzirdīgi-neredzīgo dienu. Latvijā tā atzīmēta vien divas reizes, 2015. gadā un pērn, informē Latvijas Vājdzirdīgo atbalsta asociācijas "Sadzirdi.lv" valdes locekle Baiba Bicēna.

Arī Latvijā dzīvo cilvēki, kas nedzird un neredz. Piedāvājam iepazīties ar dažiem stāstiem par ļaudīm, kas, par spīti dzīves uzliktiem pārbaudījumiem, nenokar galvu un vēl atrod iespējas palīdzēt citiem

Gatis Preiss māca datorprasmes un brauc ar velosipēdu

Foto: Shutterstock
Liepājas Neredzīgo biedrības datorapmācīcības pasniedzējs Gatis Preiss Latvijas mērogā ir unikāla personība. "Esmu tikpat kā neredzīgs, spēju uztvert ļoti spilgtu gaismu pirmajā momentā. Līdz kādiem 24 gadiem vēl kaut ko redzēju, varēju ar lupu salasīt. Pēc tam nemanot kļuva švakāk. Lietoju divus dzirdes aparātus. Ļoti stipras un specifiskas skaņas dzirdu, jārunā pie pašas auss."

Par dzirdes aparātiem Gatim ir īpašs stāsts. Tie vairākas reizes sabojājušies un sūtīti uz Poliju, lai salabo. Viens pazudis, bet par otru pienācis rēķins 100 eiro apmērā. Tad viņš dabūja citu, lietotu aparātu, ko iepriekšējais īpašnieks pēc remonta neizpircis. Taču Gatis par to visu stāsta ar ironiju. Viņš ir studējis Liepājas Universitātē datorprogrammēšanu un datortīklu vadību, un nu jau daudzus gadus Liepājas Neredzīgo biedrībā apmāca citus neredzīgos. Ir tādas speciālas, neredzīgiem cilvēkiem paredzētas programmas, kas rakstīto un komandas nolasa. Iespējams arī izdrukāt tekstu Braila rakstā.

Gatim patīk daba, dzīvnieki, jūra. Viņš seko līdzi dažādām sporta aktivitātēm, īpaši F-1 sacensībām, spēlē šahu, dambreti un katru gadu brauc uz Vāciju piedalīties tandēmu riteņbraukšanas nometnē.

Braukšana ar tandēmu Gatim ir nopietna aizraušanās. Bērnībā, kamēr vēl redzēja, viņš braucis arī ar parasto velosipēdu. Ap 2009. gadu Neredzīgo biedrībā parādījies viens pašbūvēts tandēma velosipēds, un Gatis pamēģinājis braukt ar to. Iepaticies. Vēlāk viņš pats tika pie sava riteņa, un regulāri piedalās dažādās sacensībās, izbraucienos un nometnēs.

Ģitārists Kirils no Karostas

Foto: PantherMedia/Scanpix
Nesen konkursā "Latvijas gada ģitārists 2017" Liepājas skolnieks Kirils Svidčenko ieguva otro vietu. It kā tas nav nekas īpašs, bet Kirils kopš četru gadu vecuma ir neredzīgs un vājdzirdīgs. Viņam ir retais Alstroma sindroms – ģenētiska slimība. Vēl pirms dažiem gadiem labdarības akcijā "Vakariņas tumsā" zēnam tika vākti ziedojumi. Ar "ABLV Charitable Foundation" atbalstu viņš tika pie jauniem dzirdes aparātiem.

Kirils dzīvo Karostā un mācās Liepājas 3. pamatskolā. Tā ir pavisam parasta skola. Tagad zēns jau ir beidzis 7. klasi, turklāt ar labām sekmēm. Divas reizes nedēļā Kirils dodas arī uz mūzikas skolu. Notis viņš neredz, tāpēc spēli mācās no galvas. Skolotāja viņu sauc par mazo brīnumiņu. Rezultāti neizpaliek.

Šobrīd Kirilam ir 15 gadu. Nesen viņš ticis pie jauna drauga – labradora kucītes Jomi, kas būs arī zēna pavadonis. Tas noticis, pateicoties biedrības "Es redzu" un labdarības fonda "Blue Orange Charity" programmai, kuras mērķis ir bērniem ar īpašām vajadzībām nodrošināt suni pavadoni.

Gunita vēl lasa ar lupu

Foto: Shutterstock
Smagāks dzīves stāsts ir Gunitai, kas dzīvo kādā pilsētiņā Kurzemē. No piecu gadu vecuma viņa slimo ar cukura diabētu. 17 gadu vecumā viņa zaudēja redzi vienā acī, desmit gadus vēlāk kļuva vājredzīga arī ar otru aci. Neskatoties uz to, viņa izmācījās par skolotāju, brauca ar mašīnu. Daudzus gadus vadīja vietējo Neredzīgo biedrību. Viņai bija laba ģimene, bet tad cits pēc cita nomira vīrs, abi vecāki un gandrīz arī viņa pati, jo bija smaga asins saindēšanās, bet vēlāk arī insults. Tas radīja dzirdes traucējumus un Gunitai bija nepieciešams dzirdes aparāts.

2017. gada pavasarī Gunita dzirdi zaudēja pilnībā. Viņas atbalsts ir dēls, taču arī viņam pašam ir invaliditāte. Vai Gunita tiks galā ar dažādām dzīves uzkrautām problēmām, tas vēl ir jautājums. Viņa vēl spēj lasīt ar lupu un rakstīt. Tas arī ir daudz. Ir jādzīvo tālāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!