Foto: Privātais arhīvs

Viņa ir 51 gadu jauna rīdziniece ar 35 gadu stāžu pārdevējas amatā. Inese Ņikiforova viena pati uzaudzināja divus bērnus un šobrīd priecājas par diviem mazbērniem, tomēr viņas ikdienu jau vairākus gadus aizēno ļaundabīgs audzējs melanomas formā, kas pēc veiksmīgas ārstēšanas ir atkal atgriezies un turpina attīstīties. "Es vēlos dzīvot un redzēt kā aug mani mazbērni, piedalīties bērnu un mazbērnu dzīvēs," portālam "Ziedot.lv" stāsta Inese, kas lūdz līdzcilvēku palīdzību.

Kā stāsta pati Inese, ziedojumi pamazām kļūst arvien lielāki. Viņa ir priecīga, ka cilvēki dalās kaut vai ar mazumiņu, tik, cik pašiem ir iespējams. Ārstēšanās kursam vienam gadam kopumā Inesei nepieciešami 95 051,62 eiro.

Savu atbalstu vari sniegt šeit.

Inese Ņikiforova stāsta, ka ikdienā strādā kā kasiere, agrāk darbojusies bankā. Viņa viena pati uzaudzinājusi divus bērnus par saviem līdzekļiem, jo vīrs alimentus nav maksājis. Uz jautājumu par to kā atklājusi slimību, Inese stāsta, ka sākumā pazudusi perifērā jeb sānu redze: "Devos pie acu ārsta. Sapratu, ka acī kaut kas ir, bet nesapratu kas. Tad devos uz slimnīcu. Tur mani apskatīja un norādīja, lai eju pie onkologa. Tad onkologs uzstādīja diagnozi – acs melanoma. Tā bija tik liela – septiņi milimetri!"

Viņa dalās, ka acī melanoma nav pat bijusi pamanāma, jo tā atradusies aiz acs ābola. "Tik lielus audzējus – 7 milimetri, Latvijā neārstē. Man ieteica doties uz Tallinu, tur tik liela izmēra audzējus ārstē," stāsta Inese. Viņai tur arī veikta speciāla terapija. Pēc tam divus gadus esot bijis labi, bet tad atkal viss sācies no sākuma. Inese atkārtoti devusies uz Tallinu. Braucienu apmaksāja valsts, jo uz vietas Latvijā šādu procedūru neveic.

Tomēr arī pēc otrās reizes, melanoma atgriezās, un Inese zaudēja kreisās acs redzi. Slimības attīstība apstājās, bet 2017. gada novembrī pēc izmeklējumiem viņai aknās tika atklātas jaunas metastāzes. Inesei tika noteikts ķīmijterapijas kurss, bet tas rezultātus nedeva. Lai noteiktu pareizo ārstēšanas metodi, viņai tika veikta aknu punkcija – no aknām paņem mazu gabaliņu, lai izpētītu metastāzes. Pēc šīs procedūras Inesei tika ieteiktas konkrētās zāles, kam viņai ir nepieciešami ziedotie līdzekļi.

Kā ziņots portālā "Ziedot.lv", Inesei ārstu konsīlijs ir izrakstījis valsts daļēji kompensētas zāles. Tā kā bija cerība, ka tuvākajā laikā zāles būs valsts apmaksātas, sākotnēji viņa lūdza līdzcilvēku palīdzību tikai pirmā kursa apmaksai. Tādējādi netiktu zaudēts laiks un Inese pēc iespējas ātrāk varētu uzsākt ārstēšanos. Tomēr 31. augustā Inese saņēma Nacionālā veselības dienesta lēmumu ar norādi, ka viņai nozīmēto zāļu kurss maksā 109 280.34 eiro, kur 14 228.72 eiro līdzfinansē valsts, taču 95 051.62 eiro par ārstēšanos gada garumā Inesei jāmaksā pašai.

Foto: Privātais arhīvs

"Tā summa ir tik liela. Domāju, ka man būs simtprocentīga apmaksa, bet neiedeva. 95 tūkstoši man pašai ir kaut kur jāatrod. Tā ir liela, nereāla summa," atklāj Inese, "Pagaidām neesmu vēl saņēmusi zāles. Tāpēc, ka tā ir nauda un arī laiks. Vesels mēnesis ir jāgaida zāles. Viss notiek ļoti ilgi." Viņa norāda, ka, piemēram, Igaunijā konkrētās zāles trīs nedēļām ir aptuveni par tūkstoti eiro lētākas nekā Latvijā. "Ja būs iespējams došos uz Igauniju. Kāpēc nevar arī Latvijā zāles maksāt 4000 eiro, lai cilvēki nebrauktu tur?" tā Inese.

Inese atklāj, ka šobrīd jūtas labi, arī viņas balsī jūtams optimisms un spēcīga nostāja. Viņa stāsta, kā mainījies veselības stāvoklis: "Organisms atjaunojās, notievēju pa 10 kilogramiem. Tagad es staigāju, strādāju, labi jūtos. Tikai aknas var just, bet tas varētu būt tāpēc, ka tika veikta aknu punkcija. Principā jūtos ļoti labi. Pati eju uz staciju, "Ziedot.lv", pati braucu uz Tallinu." Arī mazdēlu Inese izņem no dārziņa, tikai vēl baidās pieskatīt vairākas dienas pēc kārtas, ja nu veselības stāvoklis pasliktinās.

Summa ir paredzēta zālēm vienam gadam, tomēr ik pēc trīs mēnešiem Inesei ir jāveic veselības pārbaudes, lai saprastu vai organisms zāles "ņem pretī". "Ceru uz to labāko. Tāpat kā mani tuvinieki, cer tikai uz labāko un mani atbalsta," stāsta Inese. Viņa norāda, ka ilgu laiku nevienam īsti nav stāstījusi par savu slimību: "Es nevienam to neteicu, slēpu. Kāpēc citiem sagādāt liekus pārdzīvojumus? Pateicu tikai tad, kad publicēja "Ziedot.lv". Tad man visi zvanīja un jautāja – vai tā esmu es? Brīnījās, ka neko neesmu stāstījusi. Principā jau vajadzētu cilvēkiem stāstīt, jo viņi var palīdzēt ar padomu. Jo vairāk informācijas, jo labāk. Es tikai tagad pastāstīju..." atklāta ir Inese.

Viņa ir arī liela atbalstītāja parakstu vākšanas kampaņai, lai valsts atbalstītu melanomas ārstēšanu līdzīgi kā ir Igaunijā un Lietuvā. Šobrīd šajā kampaņā ir savākti vairāk nekā desmit tūkstoši parakstu, kas jau rada potenciāli labvēlīgu vidi un cerību, ka kaut kas mainīsies.

Savukārt, ja vēlies sniegt atbalstu Inesei, dodies uz šo saiti.

Līdzīgā situācijā ir bijusi arī Tatjana Bičika, kas jau ilgāku laiku cīnās ar melanomu. Pēc neefektīvas ārstēšanas un atkārtotām operācijām sievietei parādījās cerību stariņš – jauni medikamenti. Tie izrādījās arī ļoti efektīvi, bet to izmaksas šķiet prātam neaptveramas. Arī Tatjana cīnās par valsts atbalstu smagās slimības ārstēšanā. Vairāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!