Foto: Privātais arhīvs

Tauta ir saziedojusi visu nepieciešamo summu – 40 tūkstošus eiro, kas vajadzīgi, lai 25 gadus vecajam, smagi slimajam Austrim Augustam Tartu klīnikā varētu veikt aknu pārstādīšanu, vēstī informācija "Ziedot.lv" mājaslapā.

Austra mamma Ilze Auguste par dēla pašreizējo stāvokli portālam "Rutks" pastāstīja: "Austri nomāc nogurums. Ja vien ir brīvs brītiņš, tad tas tiek izmantots pagulēšanai. Viņš ir noguris un gaida, kaut ātrāk varētu notikt operācija."

Jau ziņots, ka Austrim ir reti sastopama slimība, kas rada hroniskus žultsvadu sašaurinājumus aknās. Tās rezultātā attīstās aknu ciroze, kas ietekmē ne tikai aknas, bet arī citus iekšējos orgānus, to darbību un funkcijas.

Ar smago slimību Austris spiests sadzīvot jau astoņus gadus. Vēl pirms pusotra gada veselības stāvoklis Austrim ļāva aktīvi trenēties un uzturēt sevi labā fiziskā formā. Viņš pat uzstādīja sev mērķi – noskriet pusmaratonu, un tas viņam izdevās! Taču neilgi pēc tam, veselības stāvoklim krasi pasliktinoties, skriešana, tāpat kā citas sporta aktivitātes, bija jāpārtrauc, liecina informācija "Ziedot.lv" mājaslapā. Austrim nu bija jāmācās sadzīvot ar nogurumu, niezi un ķermeņa dzelti, kas turpināja pastiprināties.

Jaunietis visu laiku turpināja sekot ārstu norādījumiem, pārcieta vairākas operācijas, regulāri lietoja medikamentus un ievēroja diētu. Tomēr Austra veselības stāvoklis turpināja neatgriezeniski pasliktināties. Būtībā tas joprojām ir kā bumba ar laika degli, tādēļ šī gada 1. jūnijā ārstu konsīlijs pieņēma lēmumu, ka jaunietim steidzami nepieciešama aknu transplantācija, citādi jaunietis var nomirt.

Tobrīd bija cerīga informācija, ka aknu transplantāciju no 2017. gada 1. janvāra Latvijā veiks par valsts līdzekļiem, taču šī gada 27. septembrī šis termiņš ir mainīts un valsts apmaksātas transplantācijas plānotas tikai no 2018. gada. Tādēļ Austris vērsās Tartu slimnīcā, kura uzņēmās veikt aknu pārstādīšanu, taču puisim pašam bija jāsedz operācijas izmaksas - 40 tūkstoši eiro. Bija skaidrs, ka valsts šo operāciju Austrim neapmaksās. Slimības novārdzinātā Austra vienīgie ienākumi bija 2. invaliditātes grupas pensija 89 eiro apmērā, arī ģimenes ienākumi nespēja segt transplantācijas izmaksas, lai glābtu Austra dzīvību, tādēļ Austris vērsās pie sabiedrības ar lūgumu ziedot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!