Foto: AP/Scanpix/LETA
"Arī es tagad zinu kādu, kas ir saslimis ar Covid-19," – frāze, ko pēdējās nedēļās cilvēki atkārto arvien biežāk. Sociālo tīklu platformās teju ik dienu tiek publicēti stāsti, ko nozīmē pārciest jaunā koronavīrusa izraisīto slimību. Arvien biežāk varam lasīt un dzirdēt arī par to, ka šī slimība uz veselību var atstāt ietekmi ilgtermiņā – cieš ne tikai plaušas, bet arī nervu sistēma un sirds veselība. Arī cilvēki, kas vīrusu pārslimojuši jau martā vai vasaras sākumā, neslēpj – sekas jūtamas vēl šodien.

Karīna Lūse saslima, kad par jaunā koronavīrusa izraisīto slimību zināms bija gaužām maz. Nebija skaidri zināmi simptomi, piesardzības pasākumi un rīcības algoritms, tāpēc no saslimšanas nebija iespējams pasargāt arī savus tuviniekus. Lai arī pagājis apmēram pusgads, slimības sekas joprojām ir jūtamas.

Karīna dzīvo Parīzē. Viņa stāsta, ka martā, kad sākās pirmais slimības uzliesmojums, maskas cilvēki nevalkāja ne tirdzniecības centros, ne uz ielas. Viņa pati ļoti lielu vērību pievērsa roku higiēnai, bet ar to nebija gana, lai sevi pasargātu. "Es saslimu marta vidū. Atceros, ka pirmās izpausmes man bija sāpes mugurā. Es vēl padomāju, ka iepriekšējā dienā neko tādu neesmu darījusi. Interesanti bija tas, ka man sala, bet nebija sajūtas, ka būtu temperatūra." Pirmajā slimības dienā nedaudz sāpēja arī kakls, bet citu simptomu nebija. Sieviete stāsta, ka bijusi ļoti nobijusies no Covid-19 un pat nepieļāva domu, ka varētu būt saslimusi ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!