Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēzis ir smaga diagnoze, kura ārstēšanai nepieciešama precīza diagnostika. Diemžēl tā bieži nav pieejama bez maksas. To parāda arī Sintijas stāsts. Viņa uzveica slimību, jo veica pozitronu emisijas tomogrāfijas un datortomogrāfijas kombinēto izmeklējumu, kas Latvijā pašlaik pieejama tikai par maksu. Speciālisti uzsver šīs izmeklēšanas nozīmību vēža ārstēšanā un izsaka cerību, ka jau tuvākajos gados vismaz daļai pacientu tā varētu būt pieejama bez maksas.

"Izmeklējuma laikā iegūtajos attēlos bija redzami tādi kā divi mazi jāņtārpiņi, kas zaigoja uz tumšā fona," stāsta Sintija. Sieviete, kura pēc pārciestā ķīmijterapijas kursa cerēja saņemt ilgi gaidīto vēsti – ļaundabīgais krūts audzējs ir izskausts. Tomēr realitāte izrādījās cita. "Labi, ka paklausīju savam vīram un veicu šo smalko izmeklējumu. Pateicoties tam, es turpināju ārstēšanos, un tagad patiesi esmu vesela," piebilst Sintija.

Divas mazas metastāzes bija paslēpušās

Ziņu par pilnīgu izveseļošanos sieviete saņēma pirms nepilniem diviem mēnešiem, kad viņai atkārtoti veica PET/CT jeb pozitronu emisijas tomogrāfijas un datortomogrāfijas kombinēto izmeklējumu. Tā pašlaik ir visprecīzākā Latvijā pieejamā metode, ar kuru ir iespējams noteikt, vai organisms ir brīvs no vēža vai tomēr nav. Tiesa šī izmeklēšana pieejama tikai par maksu.

Pirmo reizi uz šāda veida pārbaudi Sintija devās neilgi pēc tam, kad pabeidza ķīmijterapijas kursu. "Vīrs un arī vecāki uzstājīgi teica, lai pierakstos uz izmeklējumu. Jā, asins analīzes bija labas, bet kaut kāds iekšējs nemiers bija gan man, gan manam vīram. It kā man vajadzēja būt veselai pēc tādas ķīmijterapijas devas, tomēr iekšējā balss nedeva mieru. Kontrolei varēju veikt pārbaudi arī ar citām metodēm, taču radinieki uzstāja uz šo, jo PET/CT skata visu ķermeni. Jāteic, labi, ka tā," priecājas Sintija.

Viņa pieņēma ar vīra, savu vecāku un draugu gādību sarūpēto naudu un devās veikt liktenīgo pārbaudi, kurai beidzot vajadzēja ieviest skaidrību un dot mieru. "Skaidrību guvu, bet miers atkal uz kādu laiku izplēnēja," saka sieviete: "Attēlos bija skaidri redzams, ka ķīmijterapija nav spējusi uzveikt divas mazas metastāzes tuvu pie paduses, kas vēlāk biopsijā arī apstiprinājās. Tās vajadzēja ar steigu operēt."

Tā kā PET/CT uzrādīja precīzu vietu, kur sliktās šūnas perinās, Sintijas operējošais ārsts veica saudzīgu operāciju, izņemot tikai neveselos audus. Ārstu konsīlijs lēma, ka Sintijai nav nepieciešams atkārtoti iziet ķīmijterapijas kursu, pietiks tikai ar apstarošanu, kas ir saudzīgāka ārstēšanas metode. Rudens beigās atkārtoti veiktā PET/CT pārbaude apliecināja – ārstu izvēlētā taktika bijusi pareiza, un Sintijas organismā ļaundabīgu šūnu veidojumi vairs netika atrasti.

Vēzi var ieraudzīt, jo tam garšo cukurs

Par izmeklējuma norisi Sintija stāsta: "Man vēnā ievadīja ar radiofarmaceitisku vielu iezīmētu glikozi, kas izskatījās pēc parasta šķīduma. Vēža šūnām ļoti garšo cukurs, tāpēc tās patērē glikozi krietni aktīvāk nekā veselie audi. Glikoze izplatās organismā un visintensīvāk uzsūcas tieši vēža perēkļos. Apmēram pēc stundas man veica izmeklējumus – gan datortomogrāfiju, gan uzreiz pēc tam pozitronu emisijas tomogrāfiju. Kopumā pats izmeklējums ilga mazliet vairāk nekā pusstundu."

Ļoti bieži ārsti PET/CT iesaka īpaši limfomas slimniekiem, jo šie audzēji mēdz izplatīties pa visu organismu. Ja uzreiz zina, kuros limfātiskajos audos ir vēža šūnas, tas ārstiem ļoti atvieglo piemeklēt pareizo ārstēšanas taktiku. Arī pēc ārstēšanās ir būtiski veikt regulāras pārbaudes, lai pārliecinātos, ka slimība nav atgriezusies, vai nepieciešamības gadījumā uzsāktu savlaicīgu ārstēšanu.

"Pirmajā reizē uztraucos, vai neesmu bīstama savai ģimenei ievadītās radioaktīvās vielas dēļ, taču ārsts mani nomierināja, sakot, ka PET izmeklējums ir ļoti zema riska procedūra. Radiofarmaceitiskais preparāts, kas tiek ievadīts cilvēkam vēnā, ir ļoti viegli panesams – alerģijas, drudzis, slikta dūša vai vemšana praktiski nav novēroti. Un arī radioaktīvais starojums cilvēka organismā atrodas neilgi. Daļa no ievadīto zāļu radiācijas paliek telpā, kurā gaidīju izmeklējumu, un tualetē. Atlikušais radiācijas līmenis strauji samazinājās izmeklējuma laikā," ārsta teikto atminas sieviete.

Cer uz bezmaksas izmeklējumiem vēža pacientiem

Latvijas Onkoloģijas centra Kodolmedicīnas klīniskās daļas vadītāja Antra Bērziņa norāda, ka PET/CT izmeklējumi ievērojami paaugstina diagnostikas precizitāti, kā arī palīdz noteikt visefektīvāko ārstēšanu. Daudzās Eiropas valstīs tie ir pieejami bez maksas un ir neatņemama vēža ārstēšanas sastāvdaļa. Viņa uzsver, ka tie nepieciešami arī pacientiem Latvijā.

Izmeklējumus nav vajadzības veikt profilakses nolūkos, bet vēža pacientiem tie patiešām var palīdzēt izglābt dzīvību. Visvairāk šie izmeklējumi nepieciešami limfomas (asins vēža) pacientiem, tāpēc speciālisti ir iesnieguši finansējuma pieprasījumu to nodrošināšanai. Plānots, ka nākamgad tas varētu būt pieejams. Bērziņa cer, ka tuvākajos gados bezmaksas pārbaude būs pieejama arī citu vēža formu pacientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!