Foto: Publicitātes attēli
Latvijā ir klīnika – "Rubenhair Baltika", kas vienīgā visā Baltijā veic matu un uzacu transplantāciju. Portālam "Rutks.lv" bija lieliska iespēja piedalīties pirmajā publiskajā uzacu transplantācijas procedūrā, no malas vērojot visu procesu.

Uzacu transplantāciju izvēlas veikt tie, kuriem no dabas ir gaišas uzacis vai neaug, vai arī to skaistums ir zaudēts pirms gadiem, sekojot modei un atstājot vien smalkas strīpiņas pretēji šobrīd aktuālajām biezajām, tumšajām uzacīm. Tāpat ar procedūras palīdzību var labot traumu radītās sekas, kas ir nepatīkamas rētas uzacīs. 

"Rubenhair Baltika" darbojas jau no 2013. gada un klīnikas speciālisti atzīst, ka par šādām procedūrām cilvēkiem ir salīdzinoši maz informācijas. Izplatītāka ir informācija, piemēram, par iespēju uzacis ietetovēt, bet šī ir kā alternatīva tam.

Matu transplantācijas speciāliste, ķirurģe Ilze Runce pirms procedūras pastāstīja, ka, veicot uzacu transplantāciju, pacientam tiek veikta lokālā anestēzija, padarot procedūru nesāpīgu vai mazāk sāpīgu. Tas atkarīgs no tā, kā anestēzija iedarbojas uz cilvēku un cik viņš ir jūtīgs. Pārstādīšana tiek veikta, izmantojot "Fue " metodi, neatstājot rētas. 

Speciāliste skaidro, ka pēc procedūras pacients uzacis nedrīkst aiztikt turpmākās četras dienas. Transplantācijai tiek izmantoti dabīgie mati, kas ņemti no pakauša. Pārstādot, tie augs gluži kā mati, tāpēc jaunie matiņi regulāri ir jānogriež un sākumā ieteicams tos nogludināt ar matu želeju. Pēc kāda laika (aptuveni 2 – 3 mēnešiem) pārstādītie mati adaptējas jaunajā vidē un aug gluži kā uzacu matiņi. Tāpat pēc tam uzacis varēs arī krāsot un veikt ierastās darbības.

Ilze Runce arī uzsver, ka mati tiek stādīti, ievērojot visus mata augšanas leņķus, novēršot problēmu, ka tie varētu augt taisni uz priekšu vai nesakopti. 

Procedūras gaita

Parasti procedūra aizņem aptuveni piecas, sešas stundas. Tas ir rūpīgs un laikietilpīgs darbs – ar to pacientam jārēķinās. 

Pacients vispirms pats var izveidot sev tīkamo uzacu formu, uzzīmējot kontūru. To var darīt arī kāds pieaicināts speciālists, ja vēlas. 

Foto: Publicitātes attēli

Pēc tam pacientam pakausī tiek noskūta neliela daļa matu, no kurienes tiks ņemti mati pārstādīšanai. Tā kā mati tiek ņemti no pakauša vidus, tad ikdienā šī izskūtā vieta nav redzama.
Pēc tam seko viens no ilgākajiem operācijas procesiem – no pakauša tiek paņemt grafti jeb matu folikulu kopumi, kas tiks izmantoti pārstādīšanai. Ilgu laiku aizņem šī grafta sadalīšana, jo vienā graftā var būt vairāki mati, tie ir jāsadala, jo uzacīs matiņi aug pa vienam. 

Kad grafti sadalīti, sākas pārstādīšanas process. Par to, vai tas ir sāpīgi, katram ir savs viedoklis, jo tiek izmantota lokālā anestēzija, viss atkarīgs no pacienta sāpju sliekšņa. 

Pēc procedūras būs neliels apsārtums, piepampums, bet ar laiku tas izzudīs. Procedūras rezultātu pilnībā varēs vērtēt aptuveni pēc 7 līdz 9 mēnešiem. 

Foto: Publicitātes attēli

Janas pieredze

Jana, kura piekrita pirmajai publiskajai šādai procedūrai, atzina, ka skaistas uzacis ir bijis viņas sapnis jau kopš bērnības, bet diemžēl no dabas viņa nebija ar tādām apveltīta. 

Tā kā Jana ir jutīga, tad šī procedūra viņai bija nedaudz sāpīga, bet pēc tās viņa bija priecīga ar izdarīto un gaida rezultātu.

Vairāk par informācijas par procedūru un klīniku lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!