Foto: Shutterstock

Gada skaistākie un sirsnīgākie svētki vairs nav aiz kalniem, un daži tos jau tagad gaida ar smagu nopūtu - atkal būs jāēd. Kā uztura speciālistei man gadu no gada jautā, ko darīt ar svētku pārēšanos, kā veselīgāk pārlaist svētkus, kā mazināt apetīti un kā nepieņemties svarā. Tad nu mēģināšu pāris teikumos atbildēt.

Veselīgāku svētku mielastu, lai nepieņemtos svarā ?!

Speciālistu ieteikumiem vairāk ēst dārzeņus, krējuma un majonēzes vietā pie salātiem likt klāt jogurtu un mēģināt treknos svētku cepešus iemainīt pret kaut ko liesāku, protams, nav ne vainas, taču tie neatrisinās galveno problēmu - pārlieku lielo koncentrēšanos uz ēšanu un bailēm no svara pieauguma.

Vispār jau, vai tad svētki nav domāti, lai atļautos to, ko ikdienā neēdam? Ne jau svētku ēdienkartes ir jākoriģē, bet gan ēdāju paradumi ikdienā! Attiecīgi, tos izmainot, arī svētku ēšanas un svinēšanas paradumi pakāpeniski mainīsies. Jāsāk ir no otra gala!

Protams, jaunu un interesantu (tai skaitā veselīgu) ēdienu celšana galdā ir atbalstāma rīcība, bet nebūt nav galvenā. Vēl svarīgāka ir svētku izbaudīšana ar acīm, ausīm, emocijām un, protams, arī ar garšas kārpiņām. Ja ikdienā piekop veselīgu dzīvesveidu, tad svētkos ir ļauts baudīt visu, ko vēlies (tikai tā, lai nenodarītu sev pāri un atlikušo vakaru nebūtu jāsēž ar sāpošu kuņģi). Visādi citādi, svētku ēdienkartes izmaiņas tevi ne iedzīs, ne pasargās no liekā svara vai citām veselības problēmām. Tāpēc vari ēst gan treknu, gan liesu – ko nu sirds kāro.

Par pārēšanos un apetīti

Lielākā kļūda ir gaidīt svētkus ar domu, ka būs jāpārēdas. Bailēs nepārēsties, tu visticamāk panāksi tieši pretēju efektu un pārēdīsies. Tāpēc, ieteiktu pieņemt situāciju, ka svētku dienās ēdiens būs visapkārt (visticamāk, tu arī apēdīsi mazliet vairāk), bet tas nenozīmē, ka ir jāēd visu laiku. Mēģini lielāku uzmanību vērst uz citiem svētku elementiem, nevis koncentrēties tikai uz ēdienu. 

Jāatceras, ka Ziemassvētki un Jaunais gads nav ražas novākšanas svētki vai pēdējais vakarēdiens. Tie ir svētki, lai mēs apstātos, atpūstos no ikdienas un izbaudītu laiku kopā ar saviem mīļajiem. Protams, arī baudītu svētku mielastu. Taču uzsvars ir uz vārdu baudīt, kas nozīmē ēst lēnām, izgaršojot katru kumosu un mācēt apstāties, pirms ēdiens jau stājas rīklē. Tad arī nevajadzēs nekādus citus palīglīdzekļus, lai mazinātu apetīti. Ja šos principus ievēro, tad nav obligāti jāgrauž tikai svaigi burkāni, mandarīni vai salāti, bet var arī apēst ceptu kartupeli, karbonādi un pa kādam pīrāgam vai saldajai maizītei bez bažām par pārēšanos vai to, ka nevarēs apstāties. 

Visbeidzot, ēdienu sastāva analizēšanu (par kalorijām, tauku procentiem utt) svētkos atstājiet maliņā.

Atceries! Uzmanieties, lai svētku svinēšana ar cepešu baudīšanu neievelkas divu nedēļu garumā, jo tad gan var iedzīvoties paliekošās sekās tauku uzkrājumu veidā.

Ja nu tomēr biedē pārēšanās un pieņemšanās svarā, te būs daži noderīgi padomi:

  • Izvēlies vietu pie galda, kur stāv dārzeņi, augļi vai produkti, kas tevi īpaši neuzrunā. Tas mazinās regulāru rokas pastiepšanos, lai ieliktu mutē kārtējo pīrāgu, sāļo groziņu vai kādu citu kārumu.
  • Sulu un citu saldu dzērienu vietā, turi uz galda glāzi ar ūdeni vai krūzīti ar tēju, lai neaizmirstu padzerties. Tādā veidā daļēji aizstāsi snakstīšanos ar padzeršanos. 
  • Nepiekrāmē pilnu šķīvi ar ēdieniem, bet uzliec vispirms dārzeņus un tad mazliet no tiem produktiem, kas kārojas (piemēram, vienu kotleti, nelielu gabaliņu foreles, karoti gaļas salātu utml.). 
  • Pēc ēšanas atceries piecelties no galda un izkustēties, lai sajustu, ka vēders ir pilns un kādam laikam ēst pietiks.
  • Aizmirsti novecojušos pieklājības standartus, ka šķīvis ir jāizēd tukšs. Pasakies saimniecei par gardo ēdienu, taču nespied sevi ēst pāri sāta sajūtai. Ja vēlies desertu,bet jūti, ka vēders pilns, palūdz to iesaiņot līdzi uz mājām, jo rīt galu galā arī ir diena!
  • Visbeidzot, koncentrējies uz kvalitāti, nevis kvantitāti. Ēd to, kas tev tiešām garšo un kārojas, tikai pārāk neaizraujies ar porciju izmēriem, lai neiedzīvotos vēdergraizēs.

Mierpilnus un gardus jums svētkus!

Veselīgus ieteikumus lasiet arī www.dabigsuzturs.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!