Movembra jeb ūsu mēneša noslēgumā, kad ar dažādām informatīvām aktivitatēm tika aktualizētas izplatītākās vīriešu veselības problēmas un to ārstēšanas iespējas, tapis video, kurā sabiedrībā populāri vīrieši aicina citus stiprā dzimuma pārstāvjus regulāri pārbaudīt savu veselību un rūpēties par to, īpaši akcentējot vajadzību doties uz profilaktisko vizīti pie urologa, lai laikus pamanītu nevēlamas prostatas izmaiņas.

Viena no izplatītākajām vīriešu veselības kaitēm, kas saistīta ar hormonālajām izmaiņām, vīrietim novecojot, ir palielināta prostata jeb labdabīga prostatas hiperplāzija. Diemžēl liela daļa vīriešu pie ārsta vēršas vien kritiskos gadījumos, kad gandrīz pēdējā stundiņa klāt, bet pārējos cieš klusu. Palielināta prostata ir viena no problēmām, kuras gadījumā vīrieši pie ārsta visbiežāk vēršas novēloti. "Man ļoti nepatīk piedzīvot tos brīžus, kad pacientam diemžēl jāsaka – ja jūs būtu atnācis ātrāk, mēs varētu jums palīdzēt ar medikamentiem vai operāciju, bet šobrīd varam tikai ievietot trubiņu... Diemžēl šādas situācijas man nākas piedzīvot pārāk bieži," stāsta Vidzemes slimnīcas urologs Dainis Vorps.

Ļoti bieži vīrieši novēloti pie ārsta ierodas arī ar prostatas vēzi, kas jau ir daudz grūtāk ārstējams, ja ir "ielaists".

Tādēļ Latvijas Urologu asociācija novembrī ar dažādām informatīvām aktivitātēm centās pievērst sabiedrības uzmanību šai un citām vīriešu veselības problēmām.

Video, kas tapis "Film Angels Studio" pazīstamā kinorežisora Jāņa Kalēja vadībā, filmējās aktieris Andris Keišs, pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs, žurnālists Haralds Burkovskis, politiķis Mārtiņš Bondars un urologs Alvis Laukmanis. Video katrs no viņiem aicina ikvienu vīrieti pievērst uzmanību savai veselībai, neatstāt to novārtā gan sevis paša, gan savas ģimenes dēļ.

Kaut arī Movembra sociālā kampaņa kļūst arvien atpazīstamāka, tomēr, lai uzlabotos situācija Latvijā, nepieciešams par šo tēmu runāt atklāti un regulāri. Kā liecina pēdējie Slimību profilakses un kontroles centra statistikas dati par 2014. gadu, ar prostatas vēža simptomiem pērn tika diagnosticēti 1123 jauni pacienti, savukārt nāves gadījumu skaits sasniedza rekordlielu skaitli – 409.

Par "Movembra" kampaņu

"Movembra" ideja ir dzimusi 2004. gadā Melburnā, Austrālijā, kad divi draugi, apspriežot aktuālākās modes tendences, nolēma atsākt ūsu audzēšanas praksi un to darīt tieši novembrī. Par godu šai aktivitātei draugi mēnesi pārsauca par "Movembri" – mo angļu valodā ir saīsinājums no vārda "moustache" jeb ūsas. Iedvesmojoties no drauga mātes, kura vāca ziedojumus krūts vēža ārstēšanai, abi draugi nolēma kampaņu veltīt vīriešu veselībai un prostatas vēzim.

Tāpat tika izstrādāti noteikumi un "Movembra" vadlīnijas, kas šodien joprojām ir spēkā. Abi draugi izsūtīja e-pastu ar nosaukumu "Vai esi pietiekami vīrišķīgs, lai būtu vīrietis?" un 2004. gadā šo izaicinājumu pieņēma 30 vīrieši, bet desmit gadus vēlāk – 2014. gadā jau 4 miljoni ūsu audzētāji pievērsuši sabiedrības uzmanību vīriešu veselības jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!