Foto: Shutterstock

Pavasaris ir visa jaunā laiks. Cilvēku prātiem nu būtu jākļūst skaidrākiem, acīm gaišākām un darbiem raitākiem, taču neizskaidrojamu iemeslu dēļ tā nav. Daba mostas no ziemas miega, cilvēki mostas no aukstuma un tumsas, ārsti satrūkstas, jo aizvien vairāk ir neuzmanīgo. Diemžēl arvien biežāk Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Mikroķiruģijas centrā nonāk cilvēki ar zāģētām brūcēm vai amputācijām.

Kā rīkoties, ja konstatēta ķermeņa daļu amputācija? Ko dara ārsti pēc tam, kad uzņemšanā tiek ievests kāds, kuram pirksti ielikti maisiņā? Kas tad ir galvenie traumu iemesli? Kā no tiem izvairīties?

Stress un sāpju agonija nomāc prātu... Kā rīkoties?

Situācijā, kad notikusi nelaime – spēcīgi traumēta kāda no ķermeņa daļām vai pat konstatēta amputācija, jācenšas saglabāt vēsu prātu un jārīkojas racionāli. 

1. Ja pats esat cietušais un spējat to izdarīt, izsauciet neatliekamo palīdzību, sniedzot maksimāli precīzas atrašanās vietas koordinātas. 

2. Gadījumā, ja esat blakus cietušai personai, pārbaudiet, vai cilvēks nezaudē samaņu, uzturiet ar to kontaktu. Nekavējoties izsauciet mediķus! Gaidot palīdzību, traumētajai vietai uzlieciet spiedošu pārsēju. Nekādā gadījumā neizmantojiet žņaugu, jo tas asiņošanu var ievērojami pastiprināt. Ļaujiet brūcei elpot, neizmantojiet nekādus dezinfekcijas līdzekļus. Jods, briljantzaļais jeb tautā sauktā zaļonka, ūdeņraža pārskābe, ledus un spirts NAV jālej brūcē!

3. Kad mediķi ieradušies, vai nu paša spēkiem, vai lūdzot citu palīdzību, savāciet amputētās ķermeņa daļas. Tās ir iespējams replantēt jeb piešūt, taču svarīgi ir tās pareizi nogādāt līdz mikroķirurgiem. 

- Atrodiet pēc iespējas tīrāku auduma gabalu, kurā ietiniet zaudēto ķermeņa daļu, 

- Ielieciet to maisiņā, aizsieniet to! Vēlams maisiņu ievietot ledus ūdenī (~4̊C), nekādā gadījumā nelikt tieši uz ledus, tā tiek atmērdēti nervi.

Attēls no Mikroķirurģijas centra arhīva: darba vietā norauta roka, kas replantēta.

Martā Mikroķirurģijas centrā tikuši nogādāti aptuveni 30 pacienti ar zāģētām traumām, kas ir divreiz vairāk, nekā ierasti. Ārsti veikuši operācijas, kurās piešuvuši atpakaļ nozāģētās ķermeņa daļas vai bijuši spiesti apstrādāt amputācijas stumbrus. Speciālisti norāda, ka neatkarīgi no tā, vai trauma gūta darba vai sadzīves apstākļos, sekas ir nopietnas. Nereti pie šīm traumām vainojama neuzmanība un darba drošības apstākļu neievērošana. Lai izvairītos no šādiem nelaimes gadījumiem, ir nepieciešamas atbilstošas iemaņas darbam ar instrumentiem un ierīcēm, kā arī stingri jāievēro darba drošības noteikumi un jālieto specifiskie aizsarglīdzekļi. Par šiem jautājumiem Latvijas mikroķirurgi runā vairāku gadu garumā, tomēr situācijas uzlabošanās nav novērojama.

Astronomiskais pavasaris ir iestājies, arī dabā tas vērojams, līdz ar to sākusies arī dārza un remontdarbu sezona. Daudziem ierasta lieta ir pavasara talkas, kas tiek apvienotas ar dārza ballītēm un alkohola lietošanu, tāpēc ārsti atgādina, ka alkohols un zāģis nav savienojamas lietas. Apreibinošu vielu ietekmē cilvēks zaudē spējas adekvāti novērtēt situāciju un pieņemt pareizus lēmumus. Centra speciālisti aicina būt atbildīgiem kokapstrādes sfērā strādājošos, kuriem diemžēl vienmēr ir jāsaskaras ar nepatīkamām juridiskām sekām, kas iestājas situācijās, kad trauma darbā ir gūta alkohola vai citu apreibinošu vielu iespaidā. Turklāt iereibis darbinieks apdraud ne tikai sevi, bet arī savus darba kolēģus. 

10 pret 1!

Mikroķirurģijas centra statistika rāda, ka tā ārsti gada laikā veic tikpat daudz šāda veida operāciju, kurās tiek replantētas ķermeņa daļas pēc nelaimes gadījuma ar zāģi, cik Skandināvijas valstīs desmit gadu laikā!

Jāapzinās, ka mežizstrādes un kokapstrādes sezona ir nupat sākusies, tāpēc speciālisti vēl vienu reizi atgādina – sargiet sevi un savus kolēģus no nelaimes. Esiet uzmanīgi! Ja redzat, ka kāds nepareizi rīkojas ar instrumentiem vai tehniku, esiet izpalīdzīgi, pamāciet!
Sajūtiet pavasara smaržu, saredziet dzirkstošo dabu, izgaršojiet bērzu sulas, sadzirdiet putnu balsis un sataustiet tikko plaukušos pumpurus. Cilvēka maņas ir fantastiska dāvana, nezaudējiet tās neuzmanības dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!