Foto: Shutterstock

Kad emocijas ņēmušas virsroku, bet uzvārīt iemīļoto kumelīšu tēju nav iespējas, talkā var nākt kāda no elpošanas tehnikām, kas palīdz tikt galā ar stresu. Pirmie, kas apjauta elpošanas ietekmi uz pašsajūtu un sāka izmantot dažādas tehnikas, bija Indijas jogi, taču nav obligāti jānodarbojas ar jogu, lai varētu likt tās lietā. Elpojot var gan gūt enerģiju, gan nomierināties. Izmēģini kādu no šīm vienkāršajām elpošanas tehnikām, ko iesaka "Change Health".

Pilna ieelpa un elpošanas aizturēšana

Dziļi ieelpo un pēc tam izelpo, izpūšot visu gaisu no plaušām. Neveicot jaunu ieelpu, paliec šajā mirklī, uz brīdi pārtrauc elpot. Neaizturi elpu teju ar varu un neļauj sākties diskomfortam vai panikai, vienkārši ļauj sev brīdi neieelpot. Tu sajutīsi, ka tavs ķermenis diezgan ilgi var mierīgi iztikt bez jauna gaisa malka. Kad skābeklis tiešām ir vajadzīgs, ieelpa notiks pati no sevis. Veic dažas šādas elpas aizturēšanas un jutīsi, kā tavs ķermenis atslābinās.

Ugunīgā elpošana

Lai gan uzskata, ka ātras un seklas ieelpas var izraisīt trauksmi, šāda veida elpošana var aktivizēt lielu daudzumu enerģijas, kas tevī slēpjas par spīti nogurumam vai satraukumam. Veic ātras un seklas ieelpas, tikpat ātri un sekli izelpojot. Pēc mirkļa sajutīsi, ka šāda elpošana tevi ne vien nomierina, bet arī apskaidro prātu.

Elpošanas aizturēšana ieelpā

Kāda ir šī tehnika, nebūs grūti saprast pēc nosaukuma. Veic dziļu ieelpu un aizturi elpošanu pēc iespējas ilgāk. Šī tehnika ir jāveic līdzīgi pirmajai, ar vienu atšķirību – elpošana jāaiztur pēc ieelpas, ne izelpas. Iedarbība ir tāda pati, kā pirmajai tehnikai, vienkārši dažiem tā ir vairāk piemērota.

Ieelpojam mieru, izelpojam stresu

Aizver acis un iedomājies, ka ar katru ieelpu tu ieelpo tieši tādu pašsajūtu, kādu vēlies sasniegt. Iztēlojies, piemēram, ka tevi pārņem pilnīgs miers. Savukārt katras izelpas laikā koncentrējies un pašreizējo emocionālo stāvokli un iztēlojies, ka ar katru izelpu stress vai trauksme no tevis pamazām aizplūst kopā ar izelpoto gaisu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!