Foto: PantherMedia/Scanpix

Par sešpaku dēvē ne tikai alus pudeļu iepakojumu, bet arī izteiksmīgu vīrieša vēderpresi. To iegūt nav vienkārši, tomēr papūloties tas ir pa spēkam ikvienam. Portāls Fitday.com piedāvā četrus soļus, kā tikt pie pievilcīgas presītes.

Kontrolē porciju lielumu

Lai tiktu pie kārotās "sešpakas", nepietiks vien ar vēdera muskuļu stiprināšanu. Lai kubiciņus vispār varētu ieraudzīt, vispirms jātiek vaļā no liekajiem taukiem uz vēdera, kas tos sedz. Tāpēc likums Nr. 1 ir porciju lieluma kontrole.

Arī tad, ja tev ir ļoti veselīgs uzturs, apēdot pārāk daudz, tiksi pie liekā svara. Un, uzaudzējot liekos tauciņus uz vēdera, tu ceļā uz pievilcīgu vēderpresi būsi pakāpies soli atpakaļ.

Fokusējies uz svarcelšanu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nākamais solis – pievieno savām fiziskajām aktivitātēm arī svarcelšanu un koncentrējies tieši uz to. Svarcelšana ir tā aktivitāte, ar ko iespējams uzlabot vielmaiņu un veicināt tauciņu degšanu, turklāt, pieaugot muskuļu masai, vielmaiņa darbosies efektīvāk 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā.

Tavs ķermenis nepārtraukti dedzina kalorijas pat tad, kad neko nedari. Izpētīts, ka miera stāvoklī vielmaiņa visaktīvāk darbojas cilvēkiem ar lielu muskuļu masu. Katrs kilograms muskuļu sadedzina vismaz 12 kilokalorijas dienā, pat ja neko nedari, kamēr katrs kilograms tauku šūnu – vien četras kilokalorijas. Protams, esot aktīvam, starpība kļūst vēl lielāka.

Ar svarcelšanu tev ir visas iespējas nošaut divus zaķus uzreiz – gan stiprināt vēdera muskuļus, gan atbrīvoties no liekajiem tauciņiem. Vēdera muskuļus stiprināsi, ja svaru stieņa celšanu kombinēsi ar pietupieniem un izklupieniem, izpildīsi svaru stieņa vilkšanu no zemes.

Izgulies kārtīgi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī cik dīvaini tas šķistu, ja vēlies tikt pie "sešpakas" uz vēdera, ļoti svarīgi ir pietiekami daudz laika veltīt miegam. Pierādīts – ja esi izgulējies, vielmaiņa darbojas raitāk un ir vairāk enerģijas, ko likt lietā treniņos.

Vēlams miegam atvēlēt vismaz astoņas stundas, vēl labāk – deviņas, norāda Fitday.com. Ja iepriekš pietiekamu izgulēšanos neesi uzskatījis par īpaši svarīgu un bieži ekonomējis laiku uz miega rēķina, tad, sākot respektēt organisma vajadzību pēc izgulēšanās, pamanīsi atšķirību treniņu sniegtajos rezultātos – progress būs ātrāks.

Izmēģini ogļhidrātu ciklēšanas metodi

Foto: Shutterstock

Ogļhidrātu ciklēšanas metode (carb cycling) ietver gan dienas, kad uzņem daudz ogļhidrātu (lielākoties treniņu dienas), gan tādas, kad tos uzņem pavisam maz (atpūtas dienas).

Kā zināms, ogļhidrāti ir galvenais organisma enerģijas avots, taču, ja tos uzņem par daudz, organisms nevajadzīgos nogulda tauku rezervēs. Izmantojot šo paņēmienu, lielāks ogļhidrātu daudzums treniņu dienās nodrošinās vajadzīgo enerģiju, savukārt mazāks ogļhidrātu daudzums atpūtas dienās mazinās risku, ka tos uzņemsi par daudz, tādējādi veicinot liekā svara pieaugumu.

Ņem vērā – ja pārlieku samazināsi ogļhidrātu daudzumu uzturā, pavisam drīz sajutīsi enerģijas trūkumu treniņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!