Foto: PantherMedia/Scanpix

"Esmu izmēģinājusi visu, gan diētas, gan vingrošanu un nekas nesanāk," tā ir biežākā atbilde no cilvēka, kurš cīnās ar lieko svaru. Ne vienmēr ir saprotama un zināma pareizā shēma, kas nepieciešama ķermeņa svara samazināšanai. Cilvēks nomoka sevi ne tikai ar diētām un badošanos, bet arī ar vingrošanu un citām dažāda veida fiziskām aktivitātēm, kas palielina noguruma sajūtu un rada spēku izsīkumu.

Situācijā, kad nolaižas rokas, bieži atgriežamies pie ierastiem našķiem mierinājumam un sēdēšanas mīkstā dīvānā ar pilnu pārliecību, ka tievēšana nav domāta mums. Tad saprast, vai tas ir apzināti vai neapzināti, ir ļoti grūti.

Organisms ir radīts kustībai

Svara samazināšanā svarīga ir kompleksa pieeja visiem problēmjautājumiem. Terapijai jābūt balstītai gan uz ēšanas paradumu maiņu, gan regulārām fiziskām aktivitātēm, kā arī psihoemocionālā stāvokļa līdzsvarošanu. Tā arī ir pareizā shēma, kas ļaus rezultātam būt pamanāmam un ilgstoši noturīgam.

Regulāras fiziskās aktivitātes var palīdzēt novērst un samazināt aptaukošanos un uzturēt optimālu ķermeņa svaru. Pasaulē aptaukošanās ir praktiski dubultojusies kopš 1980.gada, un šobrīd vairāk kā 1,4 miljardiem pieaugušo, vecākiem par 20 gadiem, ir liekais svars. Aptaukošanās tiek atzīta par vadošo risku mirstībai, tā var izraisīt diabētu, sirds išēmisko slimību, kā arī vēzi. (Pasaules Veselības organizācijas dati). Latvijā vairāk nekā 52% sievietēm ir konstatēts liekais svars vai aptaukošanās (vecuma grupā virs 45 gadiem tas ir pat 70% un vairāk). Liekais svars liek samazināt dzīves "apgriezienus" un kustēties lēnāk. Ja mums ir iespēja kaut ko nedarīt, tad to labprāt nedarām. Tas pats notiek ar organismu. Ja samazinām kustības līdz minimumam, tad ar gadiem "ierūsējam" tiktāl, ka rokas neceļas, locītavas nespēj veikt pilnu funkciju, mugura sāp un kājas īsti negrib klausīt. Ja fiziskās aktivitātes sagādā grūtības, ir pēdējais laiks kaut ko sākt darīt. Ja vēlamies dzīvot bez sāpēm un spēt kustēties arī nopietnā vecumā, cita ceļa nav.

Kas jādara? Fiziskās aktivitātes

Veselības uzlabošanai visefektīvākās ir mērenas intensitātes regulāras fiziskās aktivitātes, kas paātrina sirdsdarbību, rada siltuma sajūtu un vieglu elpas trūkumu. Sākotnēji nevajag sevi nomocīt ar stundām ilgu staigāšanu vai vingrošanu, jo tas var radīt nogurumu un tālāk arī riebumu pret fiziskām aktivitātēm. 

  • Sāc ar nelielu pastaigu 20 - 30 minūtes vidējā tempā līdz vieglam elpas trūkumam! Var izvēlēties arī braukšanu ar velosipēdu, nūjošanu, slidošanu vai skriešanu. Un atceries – nav nepiemērotu laikapstākļu, ir nepiemērots apģērbs! 
  • Pieraksti paveikto, lai vēlāk spētu atskatīties uz to un analizēt. Atzīmē sev, cik ilgi vari nostaigāt, vai tas sagādā grūtības vai varbūt rada sāpes. Tādā gadījumā, protams, jāmeklē palīdzība pie speciālista. 
  • Kad slodze šķiet piemērota un paliek par vieglu, "jaudu" var palielināt. Trenējoties vidējā intensitātē vairāk nekā 30 minūtes, organisms sāk dedzināt taukus un aktivizē vielmaiņu. No sākuma, lai pierastu pie slodzes, varam iet 15 - 20 minūtes, lai aktivitāte būtu patīkama un neradītu nepatīkamas izjūtas. Pēc tam varam palielināt laiku līdz 30 - 40 minūtēm, un vēl pēc kāda laika varam staigāt 40 - 60 minūtes vai ilgāk. Kad jūtam, ka tas ir viegli, palielinām slodzes intensitāti līdz 60 - 70% no maksimuma un tāpat pakāpeniski sākam pieaudzēt arī laika intervālu. Šī frekvence palīdz organismam dedzināt taukus un regulēt ķermeņa svaru, kā arī trenē sirds asinsvadu sistēmu. Svarīgi pirms jebkurām aktivitātēm ir iesildīties un pēc tam nedrīkst izlaist atsildīšanos un stiepjošus vingrojumus. Svarīgākais, lai fiziskās aktivitātes ir patīkamas, kuras sagādā prieku, pacietība, jo rezultātu sasniegšanai ir nepieciešams laiks, un laba kompānija, lai patīkamu sarunu laikā laiks paskrien nemanot.

Tā kā fiziskās aktivitātes nav vienīgais paņēmiens svara samazināšanas jautājumos, tad nevajadzētu aizmirst par pareizu un regulāru uzturu un miega režīmu.

Sāc kustēties jau šodien!

Regulāru un ilgstošu fizisko aktivitāšu rezultātā izdalās endorfīns – "laimes hormons", kas rada labsajūtu un uzlabo garastāvokli, ko ikdienā bieži neizjūtam. 

Vairāk par kompleksas pieejas programmu efektīvai svara mazināšanai lasiet  vivendicentrs.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!