Foto: PantherMedia/Scanpix

Bieži vien iemesls, kādēļ fitnesa nodarbībām, skriešanai vai citai fiziskai aktivitātei tiek mātas ardievas, ir tāds, ka gaidītā rezultāta kā nav, tā nav. Lai kāds būtu bijis mērķis – atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, iegūt muskuļotu augumu vai lapsenes vidukli, cilvēkam savi pūliņi jau tā noslogotajā ikdienā sāk šķist bezjēdzīgi un viņš padodas. Bieži vien kārotā rezultāta ceļā stāv tikai viena neliela kļūda. Lūk, izplatītākie no misēkļiem treniņu gaitā!

Mēģināt iegūt slaidu vēderu, veicot 'presīti'

"Presīte" ir labs veids, kā stiprināt vēdera muskuļus, taču ar šo vingrojumu nav iespējams nodzīt tauku "riepiņu", kas apjož vēderu. Muskuļi tauku slāņa dēļ gluži vienkārši nebūs ieraugāmi. Lai atbrīvotos no "riepiņas", ir nepieciešama kardioslodze, piemēram, skriešana.

Pavirši izpildīt vingrojumus

Foto: Shutterstock

Katru vingrojumu jāizpilda maksimāli precīzi, kā rāda treneris vai norādīts aprakstā. Ikviens vingrojums ir vērsts uz noteiktu muskuļu stiprināšanu un mērķu panākšanu. Ja kaut ko dari nepareizi, var sanākt, ka noslogo vai pat pārpūlē pavisam citus muskuļus. Nepareizi izpildot vingrojumu, var pat tikt pie traumām, piemēram, saišu vai muskuļu sastiepumiem, tādēļ visprātīgāk ir vingrot pieredzējuša trenera vadībā, kurš ierādīs, kā vingrojumu veikt pareizi, un raudzīsies, lai nepieļauj kļūdas.

Censties pēc iespējas ātrāk sevi nokausēt

Foto: AP/Scanpix
"Izšaut visu pulveri" pirmajās 10 vai 20 nodarbības minūtēs pilnīgi noteikti nav lielas jēgas, jo tauki sāk "svilt" tikai pēc 20 minūtēm. Starp citu, liekie kilogrami vislabāk "deg" tieši pie mērenas, bet ilgstošas fiziskās slodzes, piemēram, skrējiena vidējā ātrumā, mērojot garu distanci, nevis dažus simtus metru maksimālā ātrumā.

Forsēšana liks aizelsties un diezgan ātri pārtraukt skrējienu. Protams, nevajadzētu ieslīgt arī otrā galējībā – sevi pārlieku žēlot. Sviedriem ir jāizsitas.

Neierobežot ēdienkarti

Foto: Shutterstock
Daudzi uzskata: ja es sportoju, varu ēst visu, ko vēlos. Jā, fiziski aktīvi cilvēki tiešām var atļauties apēst vairāk un savu reizi sagrēkot, notiesājot ko neveselīgu, taču – visam ir savas robežas. Likums ir pavisam vienkāršs – lai nepieņemtos svarā, tev dienas laikā ir jāiztērē tikpat daudz kaloriju, cik esi uzņēmis. Lai notievētu, jāiztērē vairāk kaloriju, nekā uzņem. To var panākt tikai ar kombināciju: fiziskās aktivitātes plus pārdomāts, veselīgs uzturs.

Uzturā pārāk maz olbaltumvielu

Foto: Shutterstock
Ja sapņo par muskuļotu augumu, lai tie veidotos, ir jāuzņem pietiekami daudz olbaltumvielu. Tās ir kā "ķieģelīši", kas organismam nepieciešami muskuļu būvniecībai. Ja organisms nesaņem pietiekami daudz olbaltumvielu, trenējies, cik un kā gribi – muskuļotu ķermeni tev spogulī neieraudzīt.

Uzņemt olbaltumvielas svarīgi pirmās pusstundas laikā pēc treniņa, kad muskuļiem steidzami nepieciešami jauni "celtniecības materiāli". Var izdzert proteīnu kokteili vai arī lietot dabiskus olbaltumvielu avotus, piemēram, liesu gaļu vai piena produktus (vēlams – vājpiena, jo papildu tauki fiziskajai formai tikai kaitēs).

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem Zdorovie.com un Health.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!