Pat Halle Berija, Gvena Stefānija un Dženifera Anistone skrien krosu svaigā gaisā par spīti tam, ka viņu rīcībā ir labākie sporta klubi un izcilākie treneri. Nespēj saņemties sekot viņu piemēram? Motivē sevi ar šiem pieciem bonusiem!
Skrien un pelni bonusus!

Bonuss #1
Tu sadedzini vairāk kaloriju

Skriešanai nav nepieciešama liela nauda, un ar to iespējams nodarboties jebkur – pat komandējumā esot, vari apskriet apkārt kvartālam, kur atrodas tava viesnīca. Taču pats labākais – skriešana ir ideāla recepte pret liekajiem kilogramiem, kā arī palīdz noturēt svaru normas robežās. Kāpēc? Pretēji sporta kluba skrejceliņam zemes virsma nav perfekti gluda. Katrs negludums, kā arī skriešana pa kāpnēm vai paugurainu ceļu liek strādāt lielākam skaitam muskuļu, tādējādi sadedzinot vairāk tauku.

Vajag skaitļus? Ja tavs svars ir ap 55 kg, skrienot 15 minūtes ar ātrumu 5,5 km/h, tu zaudē 165 kalorijas. Attiecīgi 65 kg svars – 210 kaloriju zudums, 75 kg – 240 kalorijas, 85 kg – 270 kalorijas. Lai zaudētu 5 kg mēnesī, dienā skriešanai jāvelta vismaz 30 minūtes. Protams, ar krosiņu vien būs par maz – jāseko līdzi arī ēdienkartei. Bez tam skriešana palīdz izvairīties no dažādām slimībām. Pat skrienot lēnā ritmā, tu norūdi savu sirdi un plaušas un palielini vai nostiprini kaulu blīvumu. Un no osteoporozes ne miņas!

Bonuss #2
Svaigā gaisā ir vieglāk sportot

Sporta zāles neatņemami atribūti ir sastāvējies gaiss (par spīti jaunākajām kondicionēšanas sistēmām!) un nemainīga aina visapkārt. Tādēļ tu uz sporta kluba skrejceliņa nepavadi pietiekami daudz laika, protams, ja vien tevi neuzrauga sevišķi glīts personīgais treneris. Tev vienkārši kļūst garlaicīgi un liekas, ka pārlieku sevi noslogo. Turpretī mežā vai parkā apkārtējā ainava mainās katru dienu, turklāt tu sporto svaigā gaisā!

Izpētīts, ka cilvēki, kas uz sporta kluba skrejceļa iztur 20 minūtes, skriešanai ārā velta 30 – 40 minūtes. Pirms dodies baudīt svaigo pavasara vējiņu, noteikti padomā par labiem apaviem. Speciālisti atzīst, ka krosenes par pārsimts latiem nav obligātas. Galvenais, lai potīte un pēdas locītava varētu brīvi kustēties. Velc vidēji biezas sporta zeķes, jo ar plānām zīda zeķītēm iedzīvosies nejaukās tulznās.

Ko vilkt mugurā? Drēbes, kas ātri uzsūc sviedrus un tikpat ātri izžūst. Un neaizmirsti par kvalitatīvu sporta krūšturi!

Bonuss #3
Tev ir vairāk laika

Cik ilgs laiks tev vajadzīgs, lai aizbrauktu līdz klubam? 15 minūtes ar trolejbusu? Vairāk? Toties nodarboties ar sportu brīvā dabā tu vari, jau pārkāpjot mājas slieksni un apskrienot apkārt savam kvartālam! Paskaiti, kādi minibonusi vēl te slēpjas! Pirmkārt, ja tev ir iespēja skriet gar jūru vai mežā, paņem līdzi arī savu suni – nebūs atsevišķi jātērē laiks tā staidzināšanai. Otrkārt, skrien divatā ar draudzeni – vingrojumu izpildi varēsiet apvienot ar jaunāko notikumu apspriešanu. Treškārt, pludmalē skrienot pa mitrām smiltīm ar kailām pēdām, vienlaikus veiksi pēdu masāžu! Visbeidzot, pat skrienot pa pilsētas stadionu, tu vari arī glīti nosauļoties!

Sāc pakāpeniski. Ja sen neesi sportojusi, kādu mēnesi trīs reizes nedēļā vienkārši pasoļo. Kad jūti, ka ar 15–30 minūšu pastaigu pietiek, pagarini to līdz vienai stundai. Visbeidzot, kad esi gatava, pārej uz 20 minūšu skrējienu trīsreiz nedēļā. Ja tomēr vēl ir grūti, pamīšus skrien un pasoļo. Pakāpeniski distances ilgumu vari pagarināt. Un elpo pareizi – uz katriem diviem soļiem ieelpa, uz nākamiem diviem – izelpa.

Bonuss #4
Tu pati izvēlies maršrutu

Nekādu trenažiera līmeņu kontroļu – tu pati izvēlies, kur, cik ātri un ilgi skriet. Ja apnicis viens meža celiņš, maini to pret citu. Ja šodien jūti, ka vari pievārēt kāpnes parka tālākajā daļā un turpināt skriešanu gar upes malu – uz priekšu! Tieši tāpat ieklausies savā organismā un skrien sev piemērotā laikā.

Ja izvēlies rīta krosiņu, neej ārā ar tukšu vēderu. Auzu pārslu putra vai krūze jogurta būs pašā laikā, lai organismu nodrošinātu ar enerģiju. Bet vakarā fizisko slodzi beidz apmēram pusotru stundu pirms gulētiešanas un neaizraujies ar smagām maltītēm – citādi nevarēsi aizmigt.

Visbeidzot – neaizmirsti par personīgo drošību. Ja skrien vakarā, dodies pa pazīstamām, labi apgaismotām teritorijām, izvēlies spilgtu, pamanāmu apģērbu un turies atstatus no krūmainām vietām.

Bonuss #5
Tu jutīsies laimīgāka

Apnicis, ka tavā iecienītākajā laikā sporta klubā nav kur adatai nokrist? Un kā lai saglabā mieru, ja ar pārmetošu skatienu uz tevi skatās būtne, kas vēlas izmantot to pašu trenažieri, pie kura tu tiki pirms pāris minūtēm? Toties trenējoties brīvā dabā šīs problēmas atkrīt pašas no sevis!

Psihologi apliecina, ka sievietes, kas regulāri nodarbojas ar sportu ārpus telpām, izjūt mazāk stresa nekā elektronisko skrejceliņu fanes. Bez tam putnu treļļi un saules stari tavā organismā liek izdalīties endorfīniem jeb laimes hormoniem.

Protams, arī ar laiku iegūtais slaidais viduklis ļaus tev biežāk smaidīt. Galvenais, nepārspīlē ar slodzi. Pārbaudi: skriešanas laikā tava sirds pukst straujāk, bet tā nedrīkst auļot; elpošana ir dziļāka, bet tu neelso; tu jūti, ka spēj turpināt skriet, nevis tūlīt pakritīsi bez spēka. Pēc pāris mēnešiem tu vairs nebūsi iesācēja un varēsi izlemt, vai turpināt uzturēt fizisko formu vai iet soli tālāk un trenēties pilsētas sacensībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!