Foto: Latvijas Florbola savienība

Latvijas florbola izlases vārtsardze Lauma Višņevska šobrīd spēlē Čehijas komandā "SSK Vikovice". Kā pieredzējušai sportistei. Laumai ik dienas jādomā par to, kas ir labākais viņas ķermenim, tieši tāpēc gadu gaitā krātā pieredze ļauj dalīties ar maziem padomiem par veselīgu uzturu un aktīvāku dzīvi.

Lauma Latvijas izlases karoga krāsās tērpta vārtos stāv jau no 14 gadu vecuma. Savu vārtsardzes karjeru viņa sāka desmit gadu vecumā komandā "Līgatne/Pīlādži". No tā brīža daudz kas ir mainījies, līdz ar gadiem Lauma ir attīstījusi sevi profesionāli un spēlējusi Zviedrijas augstākas līgas komandā "Endre IF", kļuvusi par daļu no "Sala Silverstaden", kā arī darbojusies pirmās divīzijas klubā "IBK Köping", kur darbojās kā trenere jaunajiem vārtsargiem. Pērnā gada sākumā Lauma pārcēlās uz "Kais Moru" un jau aprīlī ieguva savu pirmo SSL (Zviedrijas Superlīgas) zelta medaļu. Tagad Latvijas izlases vārtsardzi Laumu var sastapt Čehijā, kur viņa turpinās karjeru valsts spēcīgākajā komandā "SSK Vitkovice". Par savu fizisko noslogotību, uzturu un maziem knifiņiem aktīvākai ziemai stāsta Lauma Višņevska.

Fiziskā noslogotība un sevis izjušana

Šobrīd uz florbola laukuma Lauma trenējās pusotru stundu trīs reizes nedēļā, kā arī vienreiz nedēļā fiziskās sagatavotības treniņā, kas ilgst stundu. Kopā nedēļā tiek aizvadīti četri treniņi un vismaz viena spēle. Tomēr tas nav viss – kā vārtsardzei Laumai ir svarīgi sevi uzturēt labā fiziskā formā, tieši tāpēc dažkārt nākamajā dienā pēc spēlēm Lauma lēnā tempā izskrien kādus piecus līdz astoņus kilometrus. Arī sporta zāles apmeklēšana Latvijas izlases vārtsardzei nav sveša. "Ir svarīgi "just sevi", lai neizdegtu un būtu vēlme sportot," piebilst Lauma, skaidrojot, ka viss ir ļoti atkarīgs no pašsajūtas.

Foto: Latvijas Florbola savienība

Arī Lauma apstiprina, ka svarīgākā ēdienreize sportistiem ir brokastis. Tad seko pusdienas, bet apmēram divas stundas pirms un pēc treniņiem viņa apēd kaut ko 'vieglāku'. "Ar vakariņām parasti sanāk noslinkot, kas teoretiski nav labi, bet par to nepārdzīvoju," atzīst Višņevska. "Brokastīs neēdu baltmaizi, jo tajā nav pietiekami daudz enerģijas. Klucis kviešu miltu, rupji sakot. Rupjmaize ir vislabākā! Man pietrūks Latvijas rudzu rupjmaizes," atmiņās par Latvijas gardo maizi gremdējas Lauma. Lai gan nav pilnīga veģetāriete, gaļas patēriņu viņa ir krietni samazinājusi, tā vietā izvēloties salātus vai veģetāru alternatīvu.

Brokastīs neēdu baltmaizi, jo tajā nav pietiekami daudz enerģijas. Klucis kviešu miltu, rupji sakot. Rupjmaize ir vislabākā! Man pietrūks Latvijas rudzu rupjmaizes
Lauma Višņevska, Latvijas florbola izlases vārtsardze
Sportiste atzīst, ka dažkārt periodiski sanāk nogrēkot un uz kārā zoba paņemt ko saldāku. "Reizēm iestūķēju sevī pusi lielās šokolādes, saprotu, ka pietiek, bet apēdu atlikušo līdz kļūst slikti. Tas ir tā brutāli, bet kādas divas nedēļas tiešām vairs negribas neko saldu," smejoties skaidro Lauma, norādot, ka parasti saldumus cenšas aizstāt ar augļiem un dabīgo jogurtu. "Ir svarīgi saprast, kāpēc organisms prasa saldumus, bet vēl svarīgāk ir būt stiprākai par sevi un apēst burkānu," atziņā dalās sportiste.

Lauma atklāj, ka "zelta produkti", bez kā viņa nevarētu iedomāties maltīti vai dienu, ir zaļumi, dārzeņi un augļi, piebilstot, ka ļoti iecienījusi arī kartupeļus. Dzērienos virsroku ņem ūdens, bet pats svarīgākais Laumai no rītiem esot kafija.

Foto: Latvijas Florbola savienība

Višņevska uzskata, ka ir labi, ka cilvēki vispār ir gatavi jebkādām fiziskajām aktivitātēm šajā drēgnajā un tumšajā periodā. Viltībās, kā savu ķermeni uzturēt formā, dalās florbola vārtsardze: "Mazs knifiņš, ko zinu un varu ieteikt cilvēkiem, kas vēlas nomest svaru un būt slaidi, sākoties pludmales sezonai, ir doties pastaigā vai vieglā skrējienā tukšā dūša. Skrējienam vajadzētu ilgt vismaz 30 minūtes. Kā enerģijas avotu šai aktivitātei organisms izmantos uzkrātos tauciņus." Tāpat Lauma skrietgribētājiem iesaka aizsegt muti ar šalli vai lakatu, tādējādi kaut nedaudz sasildot ieelpoto gaisu.

Mazs knifiņš, ko zinu un varu ieteikt cilvēkiem, kas vēlas nomest svaru un būt slaidi, sākoties pludmales sezonai, ir doties pastaigā vai vieglā skrējienā tukšā dūša.
Lauma Višņevska, Latvijas florbola izlases vārtsardze
Sieviete iesaka arī nekautrēties un iet labi pavadīt laiku ar ģimeni uz kalna ar plēvi, ragavām vai slēpēm, kā arī doties slidot.

Lauma Višņevska atgādina, ka veselīgs dzīvesveids ir katra cilvēka dzīves skatījums un rūpes pašam par sevi, tā ir atbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!