Aizņemtība un laika trūkums ļoti bieži ir iemesls tam, ka ikdienā cilvēkiem trūkst kustību. Tomēr reizēm nepieciešamas tikai 20 minūtes vairākas reizes nedēļā, lai justos un izskatītos labi un enerģiski. Piedāvājam trenera sagatavotu treniņu kompleksu, ko iekļaut arī ļoti aizņemtā ikdienā.

Lai mudinātu cilvēkus izkustēties un pievērts vairāk uzmanības savai veselībai, "Viņa" kopā ar fitnesa un fiziskās sagatavotības treneri Miku Embrektu piedāvā video sēriju "Veselības un spēka izaicinājums", kurā varēsi iepazīties ar vingrojumu kompleksiem, kas piemēroti cilvēkiem ar dažādu fizisko sagatavotību. Treniņi paredzēti gan veikšanai telpās, gan ārpus tām.

"Mēs zinām, cik aizņemta var būt mūsu ikdiena, bet arī ikdienā mēs nedrīkstam aizmirst parūpēties par savu ķermeni. Tieši tāpēc mēs esam jums sagatavojuši 20 minūšu treniņu, kas ļaus jums ikdienā justies labāk," stāsta Mikus. Viņš norāda, ka pirms vingrošanas nedrīkst aizmirst iesildīties. To darot, vari izmantot vingrinājumus, kas redzami video, vai arī sekot ieteikumiem šajā rakstā.

Katru vingrinājumu izpildi 45 sekundes, atkarībā no savas fiziskās sagatavotības, vari veikt divus līdz četrus vingrojumu kompleksa apļus. Arī paužu daudzumu un ilgumu piemēro savām spējām.

Pirmais vingrinājums – pietupiens

Foto: DELFI

"Sākam vingrojumu kompleksu ar pietupienu. Kājas ir plecu platumā, veicam pietupiena kustību, virzot sēžu atpakaļ pret solu," vingrojuma tehniku skaidro treneris. Mikus atgādina, ka vingrojuma laikā pie zemes jābūt pilnai pēdai. Pietupjoties ieelpo, bet izelpu veic, virzoties augšup.

Otrais vingrinājums – izklupiens

Foto: DELFI

Sākumā pozīcijā viena pēda jābalsta pret zemi, bet viena kāja balstās pret solu (vai kādu citu stabilu paaugstinājumu). "Ķermeņa svaru sadalām uz abām kājām, ejam kustībā lejup un ar izelpu ceļamies augšā," norāda Mikus. Svaram ir jābūt sadalītam vienmērīgi, lai strādātu abas kājas. Treneris arī atgādina, ka vingrinājums jāatkārto arī ar otru kāju.

Trešais vingrinājums – atspiešanās

Foto: DELFI

Veicot atspiešanās kustību, jāņem vērā vairāki nosacījumi. Augumam visu laiku ir jābūt taisnam un stingram, rokas novietotas uz paaugstinājuma nedaudz platāk par pleciem. Saliecot rokas, notiek kustība lejup, virzoties atpakaļ, jāpieliek spēks. "Neaizmirstam elpot, un izelpas ir, ceļoties augšup," atgādina Mikus.

Ceturtais vingrinājums – skrējiens balstā

Foto: DELFI

"Piešķiram vingrinājumu kompleksam nedaudz enerģijas. Taisns augums atbalstās pret solu, un veicam kustības ar ceļiem pārmaiņus klāt," stāsta treneris. Ja par sevi jūties droši un pārliecināti, tad pildi vingrinājumu enerģiskāk. Pretējā gadījumā – veic mierīgākas kustības. "Viss, kā vienmēr, atkarīgs no jūsu fiziskās sagatavotības."

Piektais vingrinājums – spēcīgām rokām

Foto: DELFI

"Kājas saliektas, atbalstāmies ar rokām pret solu, veicam nelielu kustību lejup un ar izelpu nākam augšā. Elkoņi paliek uz vietas," vingrojuma izpildi raksturo Mikus. Viņš uzsver, ka vingrojums jāizpilda spēcīgi. Tiem, kas jūtas par sevi pārliecināti, treneris iesaka vingrojumu veikt ar taisnām kājām.

"Ja jūtaties droši, vingrinājumus varat veikt bez pauzēm, bet, ja parkā esat pirmo reizi, iesaku starp vingrinājumiem 20–30 sekunžu atpūtu," noslēgumā teic treneris. Viņš arī atgādina, ka pēc treniņa ieteicams atsildīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!