Foto: F64

Kad iesmeldzas mugura, daudzu pirmā reakcija – būs jāļauj tai atpūsties, jāatbalsta, jāpaguļ mazliet. Tas ir mīts, kas radies laikā, kad ārsti muguras sāpes vispirms saistīja ar mugurkaula traumu, kuras gadījumā tiešām prātīgāk būtu gulēt, lai nepasliktinātu stāvokli. Tagad, kad ļoti daudziem ir sēdošs darbs, muguras sāpju iemesls visbiežāk meklējams muguras muskuļos un gulēšana stāvokli diez ko neuzlabo, vēstī portāls Health.com.

Spēcīgu muguras sāpju gadījumā ārsti joprojām mēdz ieteikt pagulēt un atpūsties, ja nav droši, kāda ir to izcelsme. Visbiežāk, īpaši, ja nav bijis nekādas traumas, sāpju cēlonis ir muguras muskuļu disbalanss mazkustīga dzīvesveida vai nepareizas sēdēšanas pozas dēļ, proti, daļa no muskuļiem ir pārlieku vāji, bet daļa – šo slinko muskuļu dēļ – ir pārslogoti un saspringuši, tāpēc rodas sāpes.

Lai atbrīvotos no muguras sāpēm, jāstiprina muguras muskulatūra, nevis jāatpūšas un jāguļ. Var līdzēt masāža, ārstnieciskā vingrošana, pastaigas, peldēšana, joga vai citas fiziskās aktivitātes.

Muguras saudzēšana, kustoties vēl mazāk, situāciju tikai pasliktinās. Atveseļošanās atslēga ir kustības un muguras muskuļu nostiprināšana. Ja dziļie, mugurkaulu aptverošie muskuļi ir vāji, tas ir kā vientuļš koks, kas šūpojas stiprā vējā. Mugurkaulam nepieciešams atbalsts, citādi ir lielāks traumu risks.

Ja muguras sāpes ir ļoti asas un spēcīgas vai arī moka ilgstoši, jāmeklē medicīniska palīdzība, jo cēlonis var būt nopietnāks par muskuļu disbalansu.

Ar tipiskākajām kļūdām sēdēšanas pozā pie datora vari uzzināt šeit. Tās demonstrē un skaidro Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ergoterapeite Agnese Kārkliņa.

Savukārt ar vienkāršu vingrojumu kompleksu sēdoša darba darītājiem, ko darba dienas laikā veikt kaut vai turpat, pie datora, vari iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!