No liekā svara jātiek vaļā - par to nevienam šaubas nerodas. Kā to izdarīt pareizāk, lai nenodarītu pāri savam mīļotajam ķermenim? Kas jāievēro, lai izvairītos no nepilnīgas diētas kaitīgās ietekmes?
Šodien tirgū tiek piedāvāti visdažādākie diētas un svara samazināšanas līdzekļi, taču tikai neliela daļa no tiem tiešām spēj atrisināt problēmu.

Badošanās negatīvie momenti

"Uzsēžoties" uz diētas, notiek paradoksālas lietas: no vienas puses - tu samazini savu svaru. Lieliski! Bet... atsakoties no normāla ēdiena, tu samazini arī nepieciešamo minerālvielu un vitamīnu nokļūšanu organismā.

Vēl viens ļoti negatīvs badošanās rezultāts: šūniņas, no kurām sastāv tavs ķermenis, spēj atcerēties, ka tu kādu brīdi savam organismam nedevi vitāli nepieciešamās vielas. Kad, priecājoties par sasniegto rezultātu, tu beidzot atsakies no ierobežojumiem - tiek iedarbināta programma, saskaņā ar kuru ķermenis sāk veidot krājumus "nebaltai dienai".

Tādējādi diēta sniedz tikai īslaicīgu rezultātu, un vēlāk liekais svars ne tikai atgriežas, bet pat palielinās. Tātad, vienīgā iespēja, kā samazināt svaru, izvairoties no negatīvajām sekām - sabalansēts uzturs un fiziskas aktivitātes.

Sabalansētas diētas pamatelementi

Kā olbaltuma avotu varētu ieteikt cāļa gaļu bez ādas, zivis, liesu liellopu gaļu un, ja iespējams, tofu (attēlā blakus). Tofu ir ļoti augstvērtīgs sojas olbaltums, kas izceļas ar zemu tauku saturu. Pašlaik Latvijas veikalos ir parādījušies dažādi sojas produkti plašā izvēlē.

Tāpat nedrīkst aizmirst arī dārzeņus - kā zaļus ar lielām lapām (spināti, salāti, lapu kāposti, brokoļi, galviņkāposti...), tā arī spilgtas krāsas dārzeņus (burkāni, ķirbji, bietes...). Tai pašā laikā ir ieteicams ierobežot tādu dārzeņu lietošanu uzturā kā kartupeļi un kukurūza, jo tie satur daudz cietes.

Un visbeidzot - jādzer pēc iespējas vairāk ūdens. Vēlams maksimāli ierobežot kafijas un gāzēto dzērienu lietošanu. Daudzi speciālisti iesaka izdzert ne mazāk par 2 l tīra ūdens dienā, bet patiesībā - jo vairāk, jo labāk. Ūdens palīdz uzturēt optimālo tauku-ūdens bilanci organismā, attīra zarnas, paātrina vielmaiņu procesu, kā arī dod sāta sajūtu, piepildot kuņģi.

Nezaudē apņēmību!

Atceries - nav svarīgi, kad tu pieņēmi lēmumu par svara samazināšanu – pirms dažām dienām, pagājušajā mēnesī vai pagājušajā gadā, varbūt tev liekas, ka ir pagājis bezgala daudz laika! Pirms atteikties no sava mērķa – padomā, rodi pašiedvesmu.

Nenovērsies no izvēlētā ceļa! Vēlāk tu pateiksi sev paldies par to, ka atradi spēkus turpināt svara samazināšanu, lai sasniegtu rezultātu. Nosaki sev reālus mērķus īsākam laika posmam un, tos sasniedzot, dodies tālāk - tad tu noteikti sasniegsi vēlamos rezultātus.

Šis ir reklāmraksts.

Ja tev vajadzīgs padoms par sabalansētu uzturu un svara samazināšanu – lūdzu kontaktējies ar svara un veselības kontroles konsultanti Lolitu Šijenoku. E-pasts: shienoka@hotmail.com, telefons (+371) 9232527.

Šā gada 10. - 11. jūnijā notiks seminārs, kas veltīts svara un veselības kontroles problēmām. Adrese: Jūrmala, Lielupe, Vikingu iela 3, Zinātnes nama Konferenču zāle. Reģistrācija sāksies plkst. 10.00. Reģistrēties pie Lolitas Šijenokas (pieteikties pie administratora).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!