Foto: PantherMedia/Scanpix
Ļoti iespējams, ka savas ģimenes medicīnas vēsturi pārzini pilnībā, kā arī regulāri apmeklē nepieciešamos speciālistus profilaktiskos nolūkos, un tavs veselības stāvoklis šķiet apmierinošs. Tomēr, ja aktīvi nodarbojies ar sportu, tieši treniņu laikā var atklāties saslimšanas, kas ikdienā līdz šim bijušas nemanāmas. Šai sakarā iepazīsties ar "Women's Health" apkopotajiem simptomiem, kas liecina par specifiskām kaitēm, kā arī uzzini, kādus jautājumus vari droši uzdot mediķim!

Vai manis lietotie medikamenti vai vitamīni var ietekmēt organisma darbību fiziskas slodzes laikā?

Medikamenti astmas, paaugstināta asinsspiediena, depresijas un Uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroma (ADHD) ārstēšanai patiesi var ietekmēt tava organisma darbību fiziskas slodzes laikā. 

Ja tev nozīmēti kādi minēto slimību ārstēšanai paredzēti medikamenti, noskaidro, kādas ir to blakusparādības un kā tie var ietekmēt tavas sajūtas sportošanas laikā!

Kāpēc man trūkst elpas?

Ja kāpšana pa kāpnēm atstāj tevi bez elpas, iespējams, ciet no astmas vai pulmonālās hipertensijas, brīdina mediķi.

Protams, ikviens no mums var aizelsties fiziskas slodzes laikā, tomēr šis elpas trūkums nerada ievērojamu fizisku diskomfortu.

Ja agrāk varēji pa kāpnēm burtiski uzskriet, nejūtot aizdusu, savukārt nu centies atgūt elpu jau pēc viena stāva pievārēšanas, vērsies pie ārsta, lai pārbaudītu sirds darbību, iespējamos asinsrites traucējumus, muskuļus un elpceļus.

Kāpēc kardio treniņu laikā man reibst galva?

Ja kardio slodzes laikā jūti galvas reiboņus, iespējams, ciet no anēmijas, kas attīstās dzelzs trūkuma rezultātā.

Ja jūti vājumu un galvas reibšanu treniņu laikā, kuros agrāk varēji kustēties bez pūlēm, lūdz ārstam pārbaudīt tavu hemoglobīna un dzelzs līmeni asinīs!

Kāpēc jūtos vāja un nekoordinēta?

Ja treniņa laikā tavi muskuļi sāk trīcēt nevis pie izteiktas slodzes, piemēram, esot balsta pozīcijā, bet vienkārši tāpat, kā arī jūties neizsakāmi izsalkusi un vārga, iespējams, ciet no zema cukura līmeņa asinīs.

Normālā gadījumā tavam ķermenim slodzes laikā iztērētās kalorijas būtu jāaizstāj ar organismā esošajām uzturvielām, attiecīgi regulējot arī cukura līmeni asinīs, bet atsevišķos gadījumos cilvēka organisms to nespēj paveikt paša spēkiem.

Ja jūti šādus simptomus, nekavējoties vērsies pie ārsta – iespējams, ciet no diabēta vai straujas asins cukura līmeņa pazemināšanās – hipoglikēmijas.

Kāpēc mani naktī moka muskuļu krampji?

Ja naktī pēc fiziskas slodzes mosties no krampjiem, tavos muskuļos palikuši blakusprodukti, kam tur nevajadzētu atrasties. Lai no tiem atbrīvotos, neilgi pirms došanās pie miera veic vieglu izkustēšanos, kas veicinās tavu asinsriti. Tāpat parūpējies par pietiekamu šķidruma daudzuma uzņemšanu slodzes laikā!

Tomēr, ja krampji atkārtojas tik un tā, kā arī tas notiek regulāri – vērsies pēc palīdzības pie mediķiem nekavējoties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!