Foto: Shutterstock

Pasaulē nepārtraukti dzimst jauni fitnesa veidi, taču tikai pavisam neliela daļiņa no tiem iztur laika pārbaudi. Viens no tiem, kam izdevies izpelnīties nepārejošu sporta klubu apmeklētāju mīlestību, ir pilates – īpašu vingrojumu komplekss, ko pagājušā gadsimta 20. gados izveidojis vācu sportists un fizioterapeits Jozefs Pilatess.

Tiem, kuri pilates nav izmēģinājuši, gan ļoti bieži par tām ir gaužam aplams priekšstats. Mēdz uzskatīt, ka tā ir tāda viegla "pastaipīšanās", kas piemērota tikai sievietēm un ar kuru dižas izmaiņas ķermeņa aprisēs nevar panākt. Tomēr tā nepavisam nav. Rutks.lv aicināja fitnesa treneri Rudīti Skroderēnu paskaidrot, kas tad īsti ir pilates un ko, ar tām nodarbojoties, iespējams panākt, kā arī atspēkot populārākos mītus par šo vingrojumu sistēmu.

Kas ir pilates?

Pilates ir vingrojumu sistēma, kuru izveidojis vācu sportists un fizioterapeits Jozefs Pilatess. Sākumā tās nosaukums bija ķermeņa kontroles metode (Contrology), skaidro Rudīte Skroderēna. Visi pilates vingrinājumi ir vērsti uz dziļo muskuļu izturības palielināšanu, citiem vārdiem, šo muskuļu nostiprināšanu, pilnībā kontrolējot katru ķermeņa kustību.

Vingrinājumi tiek izpildīti mugurai saudzīgā veidā, proti, horizontālā stāvoklī – guļus uz muguras, sāniem, vēdera vai balstā (guļus, uz sāniem).

Galvenais šīs vingrojumu sistēmas mērķis ir izkopt biomehāniski pareizu ķermeņa kustību stereotipu (stāju, gaitu utt.).

Dažviet joprojām piedāvā autentiskās (klasiskās) pilates, kādas tās savulaik izstrādāja Jozefs Pilatess, bet citviet – modificētas jeb treneru nedaudz pārveidotas pilates dažādiem sagatavotības līmeņiem.

Izplatītākie mīti par pilates vingrojumiem

1. Pilates ir "staipīšanās"

Pilates nav nedz "staipīšanās", nedz arī tikai stiepšanās vingrojumi, bet gan dažāda veida vingrinājumi visam ķermenim, ar kuriem nostiprina kā dziļos, tā arī virspusējos muskuļus. Lai harmoniski attīstītu visu ķermeni, tiek izmantoti arī stiepšanās vingrinājumi.

2. Pilates ir garlaicīga nodarbība, var pat iemigt

Izpildot pilašu vingrinājumus, svarīga ir pilnīga kustību kontrole, koncentrēšanās un pareiza elpošana, tādēļ par garlaicību noteikti sūdzēties nevar, kur nu vēl aizmigt.

3. Pilates nodarbības ir piemērotas tikai sievietēm

Jozefs Pilatess savu metodi izstrādāja Otrā pasaules kara laikā, kad nodarbojās ar karavīru rehabilitāciju, līdz ar to šīs nodarbības ir pat ļoti piemērotas arī vīriešiem.

4. Pilates – tas ir viegli, nodarbībās ir maza slodze

Lai izpildītu pilašu vingrinājumus, muskuļu koordinācijai jābūt attīstītai visai augstā līmenī. Ja tā nav, augstākās grūtības pakāpes pilašu vingrojumus cilvēkam izpildīt nemaz nav pa spēkam.

Ir dažādas grūtības pakāpes pilašu vingrojumi, un iesācēji parasti sāk ar vienkāršākajiem. Bet ar pilatēm nodarbojas arī profesionāli dejotāji un atlēti, kuri attiecīgi izpilda augstākās grūtības pakāpes vingrinājumus, kā arī vingrojumu izpildei izmanto speciālus trenažierus un citu inventāru, kas rada papildu slodzi.

Foto: Shutterstock

Regulāri un kvalitatīvi izpildot pilašu vingrinājumus, galvenie sagaidāmie rezultāti ir:

1. Plakans un stingrs vēders

Tas veidojas, vingrojumu izpildē izmantojot principu "centrēšanās" jeb pareizu vēdera muskuļu sasprindzināšanu savienojumā ar pareizu krūšu daļas elpošanas tehniku.

2. Stipra un elastīga mugura, atbrīvošanās no muguras sāpēm

Ar pilašu vingrojumiem tiek stiprināti kā dziļie, tā virspusējie muguras muskuļi, ķermenis tiek attīstīts simetriski.

3. Muskuļu tonusa paaugstināšanās, ķermeņa lokanības uzlabošanās

Pilates nodarbina un stiprina visus ķermeņa muskuļus, kā arī attīsta lokanību.

4. Muskuļu sasprindzinājuma novēršana, vājo muskuļu nostiprināšanās un pareizas stājas veidošanās

Ar pilašu vingrinājumiem tiek "sakārtots" ķermenis, izlīdzsvarojot un stabilizējot kā iegurni, tā lāpstiņas vienā līmenī. Tādējādi veidojas pareiza stāja un muskuļiem tiek nodrošināta biomehāniski pareiza darbība. Kā zināms, nepareizas stājas dēļ daļa muskuļu ir pārāk noslogoti un saspringti, bet citi – slikti nodarbināti un vāji. Pilates, veidojot pareizu stāju, palīdz novērst muskuļu disbalansu.

5. Samazinās traumu iespējamība, nodarbojoties ar citiem sporta veidiem

Pilates nostiprina ķermeni un uzlabo lokanību, kā arī veido pareizu ķermeņa kustību stereotipu, pateicoties kam traumu gūšanas risks samazinās līdz minimumam.

6. Uzlabojas vispārējā fiziskā kondīcija

Spēcīgs ķermenis, dzīvesprieks, labs noskaņojums un skaidrība domās – tas ir tas, ko dod pilates!

Kam piemērotas pilates?

  • Cilvēkiem, kuriem ikdienas darbs paiet pie rakstāmgalda vai kuriem ir neizbēgamas dažādas piespiedu pozas, kuru dēļ tiek izjaukts muskuļu savstarpējais balanss;
  • Sportistiem un visiem tiem, kuru izvēlētais sporta veids veicina ķermeņa muskuļu asimetriju;
  • Pusaudžiem un jauniešiem, kuru skeleta sistēma vēl turpina augt un attīstīties;
  • Cilvēkiem, kuriem nav ieteicams veikt asas, straujas kustības;
  • Visiem, kuri vēlas iemācīties pareizi izpildīt fiziskos vingrinājumus bez traumu gūšanas riska un pārāk lielas slodzes locītavām;
  • Tiem, kuriem nepieciešama stājas korekcija;
  • Visiem, kuri īsāku vai garāku laika posmu nav veikuši fiziskās aktivitātes;
  • Bērniem no sešu gadu vecuma;
  • Tiem, kuriem sēdoša darba un mazkustības dēļ sāp mugura;
  • Visiem tiem, kuri vēlas pārbaudīt sava ķermeņa fiziskās sagatavotības līmeni, jo arī profesionāliem sportistiem un tiem, kuri apmeklē trenažieru zāli, pilates ir diezgan liels izaicinājums.

Lūk, daži pilašu vingrojumu kompleksi! Rudīte Skroderēna gan iesaka sākt iepazīties ar pilašu vingrojumiem pieredzējuša trenera vadībā, lai apgūtu pareizu vingrojumu izpildi un galvenos pilašu pamatprincipus (pareizu elpošanu u.c.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!