Aizvien vairāk skrējēju pilsētas ielās ir kā vēstnesis pavasara un maratonu sezonas atnākšanai. Neatkarīgi no tā, vai skriešana kļuvusi par neatņemamu dzīves sastāvdaļu vai vēl tiek sperti pirmie soļi šajā virzienā, svarīgi to darīt gudri. Trīs sabiedrībā labi zināmas un aktīvas sievietes, kurām skriešana ir vēl vairāk nekā dzīvesveids, ir gatavas dalīties padomos un aicina ikvienu pievienoties skrējienā 7. maijā kādā no trīs skriešanas vietām Rīgā.

Ilona Marhele: lielākais izaicinājums – pārkāpt sev pāri

Foto: Publicitātes attēls

Ilona ir vieglatlēte, viena no labākajām garo distanču skrējējām Latvijā, kvalificējusies 2016. gada Riodežaneiro Olimpiskajām spēlēm.

Ilona savu ceļu skriešanas pasaulē uzsākusi salīdzinoši nejauši – ar orientēšanās sportu un skolas krosu, kad vieglatlētikas treneris, saskatot meitenē potenciālu, aicinājis izmēģināt šo sporta veidu. "Es sāku ar domu – iespējams izdosies, un esmu ļoti apmierināta, ka aizgāju šajā virzienā," stāsta Ilona.

Mani motivē un vada izaicinājums pašai pret sevi – pārbaudīt, cik daudz es varu sasniegt. Ir ērti un pat vilinoši turēties savā komforta zonā un tādā tempā arī startēt, bet tas lielākais izaicinājums ir pārkāpt sev pāri, censties izdarīt vairāk, nekā šķietami spēj un iet pa solītim uz priekšu. Līdz šim man tas ir izdevies un vēlos doties vēl tālāk.
Ilona

Tiem, kuri gatavojas savam pirmajam maratonam, Ilona iesaka skriet ar prātu un atbilstoši savām spējām, jo, uz iedvesmas un entuziasma pamata sākot trenēties pārāk intensīvi, pēc neilga laika var kļūt grūti un pastāv risks iedzīvoties veselības problēmās.

"Svarīgi novērtēt un saprast, kam esi gatavs, un nesodīt sevi par to, ka nesasniedzi sākotnēji nospraustās virsotnes. Tas prasa pacietību," tā Ilona.

Ilona aicina pievienoties kopskrējienam 7. maijā pulksten 11 LSPA stadionā. Pieteikšanās un plašāka informācija – sociālā tīkla Facebook lapā SkriesuArIlonu.

Zanda Zariņa-Rešetina: skriešana – pozitīva atkarība

Foto: Publicitātes attēls

Zanda ir fitnesa trenere, garo distanču skrējēja, "Adidas" skriešanas skolas trenere, daudziem zināma kā aktiera Intara Rešetina sieva.

Zanda sevi ar sportu saista jau kopš bērnības – sākusi ar mākslas vingrošanu, turpinājusi ar vieglatlētiku, basketbolu un dažādiem citiem sporta veidiem. Par to esot jāpateicas tēvam, kas bijis vieglatlēts. Šodien Zanda sportu atzīst kā savu pozitīvo atkarību, savukārt skriešanu – kā dzīvesveidu un īpašu meditācijas veidu.

Man tas ir laiks ar sevi un reizē arī izaicinājums, jo nospraužu sev konkrētu mērķi. Protams, pie ieguvumiem jāmin ne tikai fiziskais un garīgais, bet arī veselība – neatsveramais ieguvums sirds un asinsvadu veselībai.
Zanda
Tiem, kuri gatavojas savam pirmajam maratonam, Zanda iesaka sākt pakāpeniski un gatavoties laikus – vismaz 12 līdz 16 nedēļas pirms skrējiena, ja mērķis ir nopietnā 42 kilometru distance. "Es noteikti iesaku arī aiziet pārbaudīt veselību pie ģimenes vai sporta ārsta, lai maratonā justos drošāk par sevi un lieki neriskētu," tā Zanda.

Zanda aicina pievienoties kopskrējienam 7. maijā pulksten 11 Bastejkalnā. Pieteikšanās un plašāka informācija – sociālā tīkla Facebook lapā SkriesuArZandu.

Ulrika Plotniece: mēs katrs varam vairāk, nekā šķiet

Foto: Publicitātes attēls

Ulrika ir garo distanču skrējēja, maratonu tūrisma iecienītāja.

Ulrika, līdzīgi kā Ilona, sevi skriešanā atklāja, pateicoties orientēšanās sportam, kurā aizrāva kombinācija – skrējiens un loģiskā domāšana. Viņa atzīst: "Bija reizes, kad sapratu – ja galvā haoss pēc aktīvas darba dienas, ir ļoti grūti papildus koncentrēties un "lasīt karti". Un tad es sāku vienkārši skriet. Pēc skriešanas atgriezos mājās ar sakārtotām domām, atbrīvojusies no stresa un sapratu, ka tā ir īstā skriešanas vērtība – vēl vairāk, tā palīdz radīt jaunas idejas! Ja kādu laiku neesmu skrējusi, sāk iezagties sajūta, ka man ir atņemts kaut kas fundamentāls."

Ulrika zina, kā skriešanu padarīt aizraujošāku, savienojot to ar citām nozīmīgām dzīves sastāvdaļām – tikšanos ar draugiem un ceļošanu.

Manuprāt, skriešana ir vienīgais sporta veids, kuru var apvienot ar sarunu – es satiekos ar draugiem, mēs stundu vai divas paskrienam un skrējiena laikā sarunājamies.
Ulrika
Ulrika ir atklājusi arī maratonu tūrismu – braucot ceļojumos, ieplāno noskriet kādu maratonu izvēlētajā pilsētā vai valstī. Līdz šim Ulrika pārbaudījusi savus spēkus Parīzē, Romā, Toskānā, Jaunzēlandē, Portugālē un Ņujorkā. Ulrikas mērķis kopskrējiena ietvaros ir interesentiem pastāstīt un reizē parādīt, kā iemīlēt skriešanu, nesaistot to ar sevis spīdzināšanu un asins garšu mutē.

"Garo distanču skrējiens nav tik daudz par fizisko izturību, kā par psiholoģisko izturību. Mēs katrs varam vairāk, nekā mums šķiet, galvenais ir noticēt sev un būt kontaktā ar savu ķermeni – tas visu pasaka priekšā. Svarīgi ir nepārsteigties tempa ziņā, būtiskākais ir skriet un gūt no tā gandarījumu."

Ulrika aicina pievienoties kopskrējienam 7. maijā pulksten 11 Daugavas promenādē. Pieteikšanās un plašāka informācija –sociālā tīkla Facebook lapā SkriesuArUlriku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!