Foto: PantherMedia/Scanpix

Siltajā sezonā liela daļa izvēlas sportot ārā, pie dabas. Ja vēl neesi izraudzījies savu šīs vasaras izkustēšanās veidu un tikai prāto, kurš no visiem iespējamajiem tev palīdzētu pēc iespējas ātrāk atbrīvoties no liekajiem kilogramiem un uzlabot fizisko formu, ieskaties portāla "Health.com" veidotajā sportisko aktivitāšu topā, kur apkopoti efektīvākie izkustēšanās veidi kaloriju un tauku dedzināšanai.

Topa autore ir fitnesa trenere Ramona Braganza (Ramona Braganza), kura pie kārotajām auguma aprisēm palīdzējusi tikt tādām pasaules mēroga slavenībām kā Džesikai Albai, Hallei Berijai un Annai Hatavejai.

Skrituļslidošana

Pusstundas laikā sadedzina aptuveni 425 kilokalorijas (salīdzinājumam – siera burgers satur aptuveni 395 kilokalorijas).

Skrituļslidošana šajā topā ieņem godpilno pirmo vietu – tā kalorijas un liekos tauciņus svilina vislabāk. Skrituļslidošanu tik efektīvu padara kāju kustības sānis, kas liek pamatīgi pasvīst augšstilbu un sēžamvietas muskuļiem, norāda Braganza.

Lai skrituļojot saglabātu līdzsvaru, visu laiku aktīvi darbojas dziļie muskuļi, kas aptver mugurkaulu, kā arī citas muskuļu grupas. Un, pats labākais, visus šos labumus iespējams gūt, pārlieku nenoslogojot ceļus un citas locītavas, jo, braucot ar skrituļslidām, tās nesaņem izteiktus triecienus.

Tikai neaizmirsti par ķiveri, plaukstu, ceļu un elkoņu aizsargiem, lai izvairītos no traumām.

Labākam efektam. Slido pārmaiņus vienu minūti ātrā tempā un vienu minūti – vidējā tempā.

Skriešana

Foto: Shutterstock

Pusstundas laikā sadedzina aptuveni 374 kilokalorijas.

Tie, kuri aizraujas ar skriešanu, parasti var lepoties ar slaidu un stingru augumu, un ne bez iemesla. Kāju, dibena un rumpja muskuļi, kas aktīvi darbojas skrienot, ir lielākie kaloriju patērētāji mūsu ķermenī.

Lai gūtu maksimālu labumu no skriešanas, rokas vēzē paralēli ķermenim, neliecies uz priekšu un pēdas neatcel pārlieku augstu no zemes.

Runājot par pēdām, iesācējiem noteikti jāskrien "ar pārvēlienu" – zemi vispirms skar papēdis un tikai pēc tam pēdas priekšējā daļa.

Labākam efektam. Izmēģini intervālu skrējienu, pārmaiņus skrienot kādu laiku ātrā tempā, kādu laiku – vidējā tempā. Kalorijas vēl efektīvāk dedzina skriešana pa kalnainu apvidu, bet tā vienlaikus ir arī nopietna slodze ceļu locītavām, tādēļ iesācējiem šādu treniņu veidu nebūtu vēlams izvēlēties.

Lēkšana ar lecamauklu

Foto: Shutterstock

Pusstundas laikā sadedzina aptuveni 340 kilokalorijas.

Noteikti nojauti, ka lēkšanai ar lecamauklu jābūt šajā topā. Ne velti to treniņos izmanto profesionāli bokseri.

Lai gūtu maksimālu labumu no lēkšanas, izvēlies tādu lecamauklu, kuras rokturi, stāvot uz tās vidusdaļas, sniedzas tikai gandrīz līdz tavām padusēm. Pēdas turi nedaudz atstatu vienu no otras, muguru – taisnu. Lecot neatcel pēdas augstu no zemes.

Nav lecamauklas? Tādu pašu labumu gūsi, izpildot šīs kustības bez lecamauklas.

Labākam efektam. Ik pa laikam maini lēkšanas ātrumu (lēni, ātri) un veidu (lec uz vienas kājas, pēc tam – uz divām). Lec ar lecamauklu, skrienot uz priekšu.

Riņķa griešana

Foto: Shutterstock

Pusstundas laikā sadedzina aptuveni 300 kilokalorijas.

Slavenā dziedātāja Bejonsa Noulza un aktrise Marisa Tomei griež riņķi, lai uzturētu sevi labā formā, portālam "Health.com" atklājusi Braganza.

Izvēlies riņķi pieaugušajiem – tas ir smagāks par bērnu riņķi, tāpēc to būs vieglāk griezt. Un – uz priekšu! Kā izvēlēties piemērota izmēra riņķi? Novietotam priekšā, tam jāsniedzas līdz krūtīm.

Vienkārši liec riņķi ap vidukli un griez! Iesākumā izvirzi vienu kāju priekšā un, pārnesot svaru te uz priekšu, te atpakaļ, griez riņķi.

Neraizējies, ja sākumā tev riņķa griešana nesokas ideāli. Kalorijas vienalga deg, un ar laiku tu griezīsi riņķi aizvien labāk un labāk.

Labākam efektam. Izmēģini dažādus veidus, kā griezt un citādi likt lietā riņķi. Idejas vari smelties video vietnē "Youtube". Lūk, viens no video, kā griezt riņķi!

Teniss

Foto: Shutterstock

Pusstundas laikā sadedzina aptuveni 272 kilokalorijas.

Nemaz obligāti nevajag partneri un tenisa kortu (speciālu laukumu), lai dedzinātu tauciņus ar raketi rokās. Pietiek ar līdzenu laukumu līdzās sienai vai garāžas durvīm, pret kurām var sist bumbiņu.

Mēģini atsist bumbiņu gan no ērtās, gan neērtās puses. Labročiem ērtā puse ir labā puse, bet neērtā – kreisā. Stāvi vismaz 10 līdz 25 pēdas (3 līdz 7,5 metrus) no sienas – tas liks tev sist bumbiņu ar lielāku spēku.

Neraizējies, ja iesākumā izdodas atsist bumbiņu vien dažas reizes, bet pēc tam tā kaut kur aizlido. Meistarību var iegūt tikai trenējoties. Kalorijas lieliski deg arī pilnīgiem iesācējiem, jo atkal un atkal jāskraida pēc bumbiņas.

Labākam efektam. Centies atsist bumbiņu 50, pēc tam – 100 reizes pēc kārtas. "Ja tev ir konkrēts mērķis, stimuls censties ir lielāks," saka Braganza.

Dejošana

Foto: Shutterstock

Pusstundas laikā sadedzina aptuveni 221 kilokaloriju.

Lai gan dejošana parasti netiek uzskatīta par efektīvāko veidu kaloriju dedzināšanai, tā ir lielisks izkustēšanās veids, kas ne vien rada pozitīvas emocijas, bet arī palīdz tikt pie slaida un stingra auguma.

Ja tavs mērķis ir svara zaudēšana, jādejo ātrās dejas un starp tām nevajag iepauzēt. Braganza iesaka sākt ar kādu iedvesmojošu, uzkurbulējošu melodiju, piemēram, Lady Gaga "Just Dance", tad pāriet uz dziesmām aizvien ātrākā tempā, bet noslēgumā izvēlēties ko mierīgāku, lai treniņu pamazām noslēgtu. Kustības vari izdomāt pats vai arī atrast "Youtube". Piemēram, zumba (fitness ar dejas elementiem) minētās "Just Dance" pavadījumā.

Vasara ir zaļumbaļļu un festivālu laiks – tā ir tava iespēja izdejoties svaigā gaisā un likt liekajiem tauciņiem trūkties.

Labākam efektam. Izmanto arī rokas! Vienkārši pacel tās augšup un kustini mūzikas ritmā.

Enerģiska pastaiga

Foto: Shutterstock

Pusstundas laikā sadedzina aptuveni 170 kilokalorijas.

Tā nav nekāda kļūda – arī dodoties enerģiskā pastaigā, iespējams efektīvi dedzināt kalorijas. Te gan nav runa par mierīgu pastaigu, pļāpājot ar draugu (draudzeni) un ik pa laikam piestājot, lai baudītu apkārtnes skaistumu. Lai degtu kalorijas, jāsoļo ātrā tempā, tādā, ka pagrūti uzturēt mierīgu sarunu.

Lai liktu lielākajiem kaloriju dedzinātājiem – kāju, dibena un rumpja muskuļiem – strādāt pēc iespējas čaklāk, ātrā tempā sper īsus soļus, turi muguru taisnu, vēzē elkoņos ieliektas (90 grādu leņķī) rokas pārmaiņus vienu uz priekšu, vienu atpakaļ. Pareizu tehniku vari redzēt šajā "Youtube" video.

Labākam efektam. Pārmaiņus ej divas minūtes enerģiskā tempā un vienu minūti – cik ātri vien spēj (vari arī pāriet lēnā skrējienā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!