Foto: Shutterstock

No mutes mutē ceļo dažādi kļūdaini uzskati par sportošanu, kas bieži ir iemesls tam, kādēļ trenējoties neizdodas gūt cerētos rezultātus. Izplatītākos no mītiem par fitnesu apkopojis portāls Zdorovie.com.

1. mīts: spēka vingrojumi sievietes padara vīrišķīgas

Patiesībā, lai "uzkačātu" muskuļus, sievietei ilgstoši ļoti smagi jātrenējas, veicot diezgan ekstremālu fizisko slodzi. Tāpēc vairumam sieviešu, kuras cilā svarus, tikt pie vīrieša cienīgiem, apjomīgiem muskuļiem nedraud. Jāņem vērā, ka bez spēka vingrojumiem pie stingriem muskuļiem netiksi.

2. mīts: 'presīte' – labākais veids, kā tikt pie slaida vēdera

Patiesībā "presīte" ir labākais veids, kā stiprināt vēdera muskuļus, taču ar šo vingrojumu nav iespējams nodzīt vēdera tauku "riepiņu". Lai "sadedzinātu" liekos kilogramus, ir jāskrien, jāpeld, daudz jāstaigā vai jānodarbojas ar fitnesu.

3. mīts: nodarboties ar sportu reizi nedēļā ir bezjēdzīgi

Protams, labāk ir trenēties biežāk – parasti iesaka būt aktīvam stundu trīs reizes nedēļā. Taču viena reize noteikti ir daudz labāk nekā neviena. Jā, varbūt tikt pie perfektas figūras tā neizdosies, taču vismaz šī viena reize ir ļoti svarīga, lai uzturētu sevi pie labas veselības. Ne velti saka – kustība ir dzīvība! Mazkustīgs dzīvesveids ir viens no galvenajiem ne tikai liekā svara, bet arī muguras sāpju, sirds un asinsvadu slimību un diabēta cēloņiem.

4. mīts: sportiska figūra liecina par labu veselību

Patiesībā labā fiziskajā formā var būt arī cilvēki ar hroniskām slimībām, piemēram, cukura diabētu. Sports palīdz izskatīties un justies labāk, kā arī mazināt daudzu slimību simptomus.

5. mīts: pametot sportošanu, muskuļi pārvēršas taukos

Muskuļu un tauku šūnas ir atšķirīgas, tās nevar pārvērsties viena otrā. Cita lieta, ka, atmetot ar roku fiziskām aktivitātēm, bieži vien nāk klāt liekais svars un mazinās muskuļu masa. Taču tas nekādā ziņā nenozīmē, ka muskuļi pārtop taukos.

6. mīts: kļūstot vecākam, svara pieaugums ir neizbēgams

Jā, ar gadiem organisma vielmaiņa palēninās, taču tas nenozīmē, ka svara pieaugums ir neizbēgams. Vienkārši ir jāsāk nedaudz vairāk piedomāt pie savas ēdienkartes un nevajadzētu aizmirst par fizisko aktivitāšu nepieciešamību.

7. mīts: liekais svars ir mantojums no vecākiem

Zināma taisnība šajā uzskatā ir, jo zinātnieki pierādījuši, ka nosliece uz lieko svaru ir "ierakstīta" gēnos. Taču tā ir tikai nosliece, nevis nolemtība. Ja piekopsi veselīgu dzīvesveidu – neaizrausies ar neveselīgiem produktiem un regulāri sportosi – tev nav par ko uztraukties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!