Foto: DELFI

'bodyART' treniņu sistēmas pamatā ir un Jaņ princips. Spēle ar pretstatiem - vīrišķo un sievišķo, ieelpu – izelpu, sasprindzinājumu – atslābumu, fizisko spēku un garīgo līdzsvaru. Šķiet, ļoti labi to var novērtēt, ja izdodas miksēt nodarbības trenera – vīrieša un treneres – sievietes vadībā. Tie ir divi dažādi, tiešām ļoti atšķirīgi piedzīvojumi – par to pārliecinājos realitātē, nokļūstot sievietes vadītā nodarbībā.

Šoreiz dominē

Ziema palaidusi savu vīrusu armiju brīvsolī, un kāds no vīrusiem nogāž mani slīpi. Tas izjauc ierasto dzīves ritmu. Kad izdodas tikt uz pekām, treniņu plāns ir sašķobījies. Lai atgūtu nokavēto, nolemju doties uz sporta klubu valsts svētku vakarā. Un balvā pēc tam salūts - nav slikti!

Ikdienā vienmēr apmeklēju nodarbības pie trenera Zigmunda Āboliņa jeb vienkārši Ziga. Svētku brīvdienā pirmo reizi rodas iespēja apmeklēt treneres Ineses Dišereites nodarbību, jo esmu dzirdējusi, ka viņai ir diezgan atšķirīgs piegājiens. Latvijā viņi ir divi oficiālie 'bodyART' prezentētājtreneri. Abiem ir tiesības apmācīt jaunos trenerus. "Esam te divi - vīrietis un sieviete - ideāli, lai pat šeit darbotos un Jaņ princips," iepriekš man bija stāstījis treneris Zigis.

Svētku vakarā pēc 18.00 dodos uz klubu pārliecībā, ka būšu tur teju vienīgā apmeklētāja. Ielas pilnas cilvēku, gaisā svētku noskaņojums. Visi kaut kur dodas, stumdās, smejas. Par lielu pārsteigumu atklāju, ka klubs vienkārši čum un mudž no cilvēkiem. Pa skrejceliņiem skrien cilvēki, tiek cilāti svaru stieņi. Garderobē divas dāmas skaļi pārspriež plānus - "Nākamreiz jāliek uzsvars uz krūtīm un pleciem, vajag lielāku slodzi". Otra piekrīt. Slodzi vajag.

Visiem, kas nāk uz sporta klubu, kaut ko vajag. Man vajag 'bodyART'. To vajag vēl kuplam skaitam cilvēku, kas jau atrodas zālē uz parketa. Ienāk trenere Inese. Tas ir vesels sprādziens sievišķības un lieliskas fiziskās formas. Inese atstāj stūrī savus ādas zābakus un stājas grupas priekšā. Balss klusa, liega. Dzirkstošs smaids. No viņas vienlaicīgi staro iekšējs miers un apņēmība.

Kontrastu spēle un 'ne cepts, ne vārīts'

Jau iepriekš esmu sapratusi, ka katra 'bodyART' nodarbība jāuztver kā pirmā. Šis fiziskā ķermeņa un vienlaicīgi prāta treniņš paģēr īpašu attieksmi. No mana triju mēnešu eksperimenta divi mēneši jau pagājuši - liekas, ka jau daudz ko protu un saprotu. Pēc Ineses nodarbības es saprotu, ka .... neko daudz vēl nesaprotu. Šodien ir ''bodyART Strenght' nodarbība - daļa vingrinājumu spēkam, līdzsvaram it kā jau zināmi, taču pēkšņi nākas konstatēt, ka atkal parādījusies roku trīcēšana, grūtības nostāvēt uz vienas kājas un vispār - pēkšņi sajūtos tā, it kā sāktu no visu no gala. Inese īpaši uzsver un seko pareizai elpošanai, runā par iekšējo mieru, neļauj vingrot "ar sarauktu pieri" - liek atslābināt sejas muskuļus, smaidīt, "turēt aktīvu ķermeņa centru" un elpot, elpot, elpot.

Pēc nodarbības vaicāju - kāpēc viss bija tik ļoti savādāk? "Katram cilvēkam un trenerim ir sava enerģija un cits fokuss - izpildot vienu un to pašu vingrinājumu, bet ar citu fokusu, būs pavisam citas sajūtas,"stāsta Inese, "jāatceras, ka 'bodyART' ir ļoti plašs. Tas ir ne tikai spēks, līdzsvars, tā ir spēle ar enerģijām. Man ir tā sievišķā enerģija un es to mēģinu nolīdzsvarot starp sievišķo un vīrišķo."

'bodyART' uzdevums ir palīdzēt sasniegt svarīgu mērķi - nodarbības laikā sabalansēt enerģijas tā, lai cilvēks beigās justos līdzsvarots kā fiziski, tā garīgi. "Es vienmēr klientiem saku - ejiet un mēģiniet arī kaut ko citu. Pamainiet trenerus! Paņemiet klāt citas nodarbības - piemēram, Pilates. Nekad nevajag dzīvē ļoti pieturēties pie kaut kā viena, jo tad mēs ļoti ātri atslābstam. Liekas - ai, ir baigi labi....Bet vienmēr var būt vēl labāk! Tāpēc vajag dažādību! Lai ir prieks! Lai nav tā, ka tu atnāc un jau zini, kas ir jādara! Citādi ķermenim iestājas automāts, bet es izsitu ārā no automāta, no komforta zonas!" skaidro Inese.

Kamēr vingrojam, Inese uzmanīgi visus vēro. "Sajūtam savu ieelpu un izelpu! Elpojam tā, lai jūtam atšķirību! Nedrīkst būt ne cepts, ne vārīts!" viņa uzsauc. Pasmaidu. "Ir jājūt maksimālais sasprindzinājums un tad vari sajust to atbrīvošanos. Ja visu laiku esi kaut kur pa vidu - tad nav tā sajūta, ka tiešām kaut ko dari. Izbaudi katru ieelpu un zini, ka pēc ieelpas būs izelpa un varēsi nolīdzsvaroties. Ne cepts, ne vārīts - tad nejūt pēcgaršu tam, ko dari!" skaidro Inese. "Elpot, stāvot uz divām kājām, visi māk. Bet ieliek cilvēku līdzsvara vingrinājumā un tad viņš saspringst, nevar noturēt un aizmirst elpot. Bet ir visādi knifi, kā likt cilvēkiem atcerēties, ka ir jāelpo. Stāvi uz vienas kājas, bet ir jāturpina elpot!"

Kad iestājas līgo, līgo

'bodyART' piedāvātās elpošanas un līdzsvara tehnikas ļoti palīdz arī ārpus nodarbībām - ikdienas dzīvē. "Es vairāk lieku sajust to iekšējo ķermeni. Tas ļoti noder konflikta situācijās. Tad cilvēks bieži ierauj gaisu, piepūšas, emocijas sprāgst. Bet trenējoties, iekšējais ķermenis ir spēcīgs, ārēji neko neredz. Emocijas aiziet garām, un cilvēks nesāk spēlēt konfliktā pingpongu. Tas parādās arī nodarbībās. Ir līdzsvara pozas, un es skaidri redzu, kurš vēl joprojām domās, piemēram, diskutē ar priekšnieku, strīdas ar kādu - tad viņam sākas līgo, līgo. Redzu cilvēka nepareizos ieradumus. Bet to visu var ar 'bodyART' palīdzību labot un apgūt," rezumē Inese.

Vaicāju, uz ko uzsvars būtu jāliek tieši man. "Ir redzams, ka tu ikdienā daudz sēdi pie datora un raksti. Tev ir nopietni jāstrādā ar krūšu daļu - ar krūšu kurvja atvēršanu," paskaidro trenere. Nu ko - uzdevums nākamajām nodarbībām skaidrs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!