Tuvojoties pavasarim, daudzi no mums vēlas ne tikai uzlabot veselību, bet arī iegūt formu, kas liek justies labi par savu ķermeni. Nereti, to darot, cilvēki baidās izmantot inventāru, jo domā, ka tas veidos lielus muskuļus un neļaus iegūt slaidu augumu. Tā nebūt nav. To, kā vingrot, nodarbināt visu ķermeni un uzlabot savu figūru, izmantojot hanteles, skaidrojam projektā "Veselības un spēka izaicinājums".

Lai mudinātu cilvēkus vairāk kustēties un justies labāk, "Viņas Veselība" kopā ar sporta klubu "Veselības fabrika" izaicina ikvienu būt veselam un spēcīgam. Projekta "Veselības un spēka izaicinājums" laikā kopā ar treneri Miku Embrektu pievērsīsimies aktīvam dzīvesveidam un piedāvāsim vingrojumu kompleksus dažādu mērķu sasniegšanai. Šoreiz piedāvājam vingrojumu programmu visam ķermenim, ko veikt, izmantojot hanteles. Ja hanteļu nav, droši vari izmantot kādu citu apgrūtinājumu, piemēram, ūdens pudeles.

"Ceru, ka esat izmēģinājuši mūsu iepriekš sagatavotos treniņu plānus, un nu jau esat gatavi latiņu celt augstāk. Šodien kā apgrūtinājumu ķermenim izmantosim hanteles," uzsākot vingrojumu programmu, teic Mikus.

Atgādinām, ka pirms un pēc šiem vingrojumiem jūs varat izpildīt iesildīšanās un atsildīšanās vingrojumus, par ko stāstījām šajā video.

Pirmais vingrinājums

Foto: DELFI

Vingrojumu kompleksu iesāksim ar pietupienu. Hanteles jātur taisnās rokās uz leju. Veicot pietupienu, tās atrodas starp kājām. Veicot kustību uz leju, ieelpu, bet izelpo, kājas iztaisnojot. "Vienmēr vingrinājumā balstāmies uz pilnas pēdas, izjūtot papēdī smagumu," skaidro Mikus, piebilstot, ka hanteles jātur brīvi. "Un atceramies – mugura vienmēr ir taisna, vēders stingrs un skatiens taisni priekšā. Pildām 45 sekundes."

Otrais vingrinājums

Foto: DELFI

"Turpinām ar izklupienu. Pārmaiņus speram lielus soļus uz priekšu," teic treneris. Kad kāja atrodas priekšā, veic izklupienu, pēc tam atgriezies sākuma pozīcijā un izpildi vingrinājumu ar otru kāju. "No jostas daļas uz augšu atkal nekas nemainās – vēders stingrs, mugura taisna, skatiens uz priekšu, hanteles turam brīvas. Bet ar kājām speram soli, pilna pēda balstās pret zemi." Mikus norāda, ka jājūt tas, kā strādā abas kājas. Vingrojuma izpildes laiks – 45 sekundes.

Trešais vingrinājums

Foto: DELFI

"Turpinām ar vingrinājumu muguras muskulatūrai. Noliecamies, vēders stingrs, mugura taisna, un velkam abas hanteles reizē klāt," vingrojumu skaidro treneris. Pēc tam rokas iztaisno un atkal saliec. "Strādājam tā, lai izjustu muguras muskuļus strādājam. Viss smaguma centrs atrodas elkoņos." Treneris norāda, lai vingrojuma laikā neaizmirst elpot. Tā izpildes laiks ir 30 sekundes.

Ceturtais vingrinājums

Foto: DELFI

Nākamajā vingrinājumā tiek apvienotas divas muskuļu grupas – pleci un rokas. Sākuma pozīcija ir uz ceļiem. Hanteles turam rokās tuvu pie krūtīm. "Sākam, iztaisnojot rokas augšup, saliecam rokas aiz galvas, atkal iztaisnojam un atgriežam atpakaļ lejā priekšā," stāsta treneris.

Foto: DELFI

Viņš norāda, ka visu vingrojuma laiku vēders jātur stingrs un augums taisns. Izpildot vingrojumu, var atrasties gan uz ceļiem, gan sēdēt uz sola. "Vingrinājuma laikā neļaujam elkoņiem atrasties platāk par pleciem. Visu laiku noturam tos vienā līnijā. Stingras un kvalitatīvas kustības. Pildām 45 sekundes."

Foto: DELFI

Vingrojuma beigās Mikus norāda, ka šīs vingrojumu programmas beigās atlikuši vēl divi vingrojumi. Tie abi ir paredzēti korsetes muskulatūras stiprināšanai.

Piektais vingrinājums

Foto: DELFI

"Guļam uz muguras, kājas paceļam 90 grādos augšup, vēders stingrs, rokas aiz galvas, un veicam vēdera preses kustību uz augšu un atgriežamies atpakaļ," norāda treneris. Viņš skaidro, ka skatienam vienmēr jābūt kā muguras turpinājumam. Visu vingrojuma laiku jāseko līdzi tam, lai vēders ir stingrs un mugura piespiesta pie grīdas. Kājas jātur 90 grādu leņķī, tās ir stingras, bet nepiedalās slodzē. Izlepa jāveic brīdī, kad jūtama vislielākā slodze, proti, veicot kustību augšup. Vingrinājuma izpildes laiks ir 45 sekundes.

Sestais vingrinājums

Foto: DELFI

"Vēderu pamodinājām, turpinām strādāt ar šo pašu muskuļu grupu." Sākuma pozīcija ir sēdus ar taisnu muguru. Kājām jābūt paceltām. "Hanteli pārceļam no viena sāna uz otru. Skatiens priekšā, izelpas uz katru no pusēm. Vingrinājuma temps ir tāds, lai izelpas tiek līdzi," teic treneris. Mikus norāda, ka tad, ja vingrojums šķiet, par grūtu, kājas iespējams turēt uz zemes. Vingrinājums jāpilda 45 sekundes.

"Vingrinājuma kompleksu pildām divus līdz četrus apļus atkarībā no fiziskās sagatavotības. Vingrojiet, izjūtot savu ķermeni, un hanteļu smagumu izvēlieties atbilstoši savai fiziskajai sagatavotībai. Esiet veseli un spēcīgi!" novēl treneris.

Projekts "Veselības un spēka izaicinājums" tapis sadarbībā ar sporta klubu "Veselības fabrika". Piedāvātie vingrojumi piemēroti jebkura vecuma cilvēkiem ar dažādu fizisko sagatavotību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!