Foto: PantherMedia/Scanpix

Teju ikviens no mums kaut reizi dzīvē ir saskāries ar mokošām galvassāpēm, taču tikai retais vēršas pie speciālista, lai noskaidrotu sāpju izcelsmi, parasti "norakstot" tās uz pārpūli, pārdzīvojumiem, stresu vai citām ikdienišķām nebūšanām. Bieži vien cilvēki, kuri regulāri mokās ar galvassāpēm, pat neapzinās, ka cieš no migrēnas. Šajā gadījumā galvassāpes var provocēt vairāki pārtikas produkti, ko apkopojis portāls "Health".

Migrēnai raksturīgas pulsējošas galvassāpes deniņu un pieres rajonā. Lai arī migrēnas lēkme lielākoties sākas ar galvassāpēm vienā galvas pusē, tās var pāriet arī uz otru pusi. Šīs sāpes var ilgt no dažām stundām līdz pat vairākām diennaktīm. Kaut arī šī slimība neapdraud dzīvību, tā negatīvi ietekmē dzīves kvalitāti un darbspējas.

Migrēnu saista ar noteiktu gēnu kombināciju, kuras dēļ, reaģējot uz dažādiem kairinātājiem, notiek nepareiza smadzeņu šūnu elektriskā aktivitāte un paplašinās asinsvadi, izraisot galvassāpes. Visbiežāk migrēnas lēkmju palaidējmehānisms ir ilgstošs stress vai pārpūle, bet tās var provocēt arī citi faktori, piemēram, atsevišķi pārtikas produkti.

"Problēma gan ir tāda, ka pārtikas produkti, kas provocē lēkmes, migrēnas pacientu vidū mēdz atšķirties, turklāt zināšanas par tiem lielākoties balstītas nevis nopietnos zinātniskos pētījumos, bet pacientu un ārstu novērojumos," portālam "Health" atzīst neiroloģijas profesore Lī Peterlina (Lee Peterlin), kura vada izpēti Džona Hopkinsa galvassāpju centrā ASV.

Pirms izslēdz visus turpmāk minētos produktus no sava uztura, paturi prātā: sievietēm pat biežāk nekā konkrēti produkti migrēnas lēkmes izraisa badošanās un maltīšu izlaišana, uzsver Peterlina.

! Ja galvassāpes uznāk regulāri un turpinās vairākas dienas, tās nedrīkst uzskatīt par "normālu parādību" – jāvēršas pie speciālista, nevis jānodarbojas ar pašārstēšanos.

Alkohols

Foto: Shutterstock

Par vienu no migrēnas lēkmju izraisītājiem uzskata vīnu, it īpaši sarkano. Migrēnas pacienti atzīst – aptuveni 30 vai vairāk procentos gadījumu pie migrēnas lēkmēm varētu būt vainojams alkohols, noskaidrojuši pētnieki Brazīlijā.

Iemesls, kāpēc tas notiek, joprojām nav īsti skaidrs, bet daļa pētnieku uzskata, ka pie vainas varētu būt noteiktas vīna sastāvdaļas – tanīni un flavonoīdi. Uzskata, ka migrēnas lēkmes biežāk izraisa tādi biezi vīni kā "Cabernet Sauvignon".

Turklāt, tā kā alkoholam ir urīndzenoša iedarbība, tas var novest pie organisma dehidratācijas, kas arī var izraisīt galvassāpes, norāda Peterlina.

Kofeīns

Foto: Shutterstock

Ja bieži ciet no migrēnas lēkmēm, tev vajadzētu pievērst uzmanību tam, vai nelieto pārāk daudz kofeīnu saturošu dzērienu, kā kafiju, kolu, enerģijas dzērienus.

Pārāk liels daudzums kofeīna var provocēt migrēnas lēkmi, ko skaidro ar to, ka šis stimulants iedarbojas uz noteiktiem receptoriem smadzenēs, kurus saista ar migrēnu. Tāpēc nevajadzētu lietot vairāk par 250 līdz 350 mililitriem kofeīnu saturošu dzērienu dienā, norāda Peterlina.

Tomēr viss nav tik vienkārši: tā kā kofeīnam piemīt arī sāpes mazinoša iedarbība, neliela tā daudzuma uzņemšana var palīdzēt norimt mokošajām galvassāpēm ātrāk. Ja vien tu kofeīnu neuzņem par daudz, piekodina Peterlina.

Daži siera veidi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gorgonzola, kamambērs un Čedaras siers ir vieni no gardēžu iecienītākajiem sieriem, bet dzīve ir netaisnīga – tie ir arī sieri, kurus visbiežāk saista ar migrēnas lēkmēm.

Ekspertiem nav skaidras atbildes, kas tieši šajos sieros varētu veicināt migrēnas lēkmes, bet vairums sliecas domāt, ka vainojams ir tiramīns, viela, kas mijiedarbojas ar neirotransmiteriem organismā, izraisot migrēnas lēkmi.

Rūpnieciski ražoti gaļas izstrādājumi

Foto: Shutterstock

Mononātrija glutamāts

Foto: Shutterstock

Garšas pastiprinātājs mononātrija glutamāts (E621) gadu gaitā ir ieguvis sliktu slavu, jo tiek uzskatīts, ka tas veicina aptaukošanos. Zinātniekiem ir aizdomas, ka tas varētu būt saistīts arī ar galvassāpēm. Lai gan pierādījumi nav pārliecinoši, pētījumi liecina, ka, lietots lielā daudzumā, tas varētu būt saistīts ar migrēnas lēkmēm.

Mononātrija glutamāts kā piedeva tiek pievienots ķīniešu ēdieniem, ātri pagatavojamajām zupām un nūdelēm, kā arī citiem produktiem. Taču tas atrodams daudzos produktos arī dabiski, piemēram, tomātos, sierā un citos pārtikas produktos.

Citrusaugļi

Foto: Shutterstock

Par citrusaugļu un migrēnas saistību joprojām tiek lauzti šķēpi – daži pētījumi ir atraduši saistību, kamēr citi nav. Šķiet, citrusaugļi izraisa galvassāpju lēkmes tikai daļai migrēnas pacientu, norāda Trauba.

Lai saprastu, kas ir vainojams pie migrēnas lēkmēm, neiroloģe iesaka rakstīt galvassāpju dienasgrāmatu, epizodes var pierakstīt arī savā plānotājā. Pieraksti migrēnas lēkmes, to smaguma pakāpi, produktos, ko šajā dienā esi lietojis, un medikamentus, ko esi dzēris, viņa norāda.

Aspartāms

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šis mākslīgais saldinātājs tiek turēts aizdomās par migrēnas lēkmju izraisīšanu. "Tā ir viena no pirmajām lietām, ko pacientiem lieku izslēgt no savas ēdienkartes," portālam norādījusi neiroloģe Luisa Klebanova (Louise Klebanoff), kura strādā Veila Kornela medicīnas koledžā.

Šis ieteikums vairāk balstīts novērojumos, nevis zinātniskos pētījumos. Aspartāms visbiežāk atrodams diētiskajās limonādēs un citos izstrādājumos ar mazu kaloriju saturu.

Pupiņas, zirņi un lēcas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pākšaugi arī tiek turēti aizdomās kā migrēnas lēkmju provocētāji, lai gan tie varētu būt pie vainas retāk nekā, piemēram, alkohols un kofeīns, norāda Trauba.

Eksperti gan vēl nav tikuši skaidrībā, kas tieši pupiņās, zirņos un lēcās ir tāds, kas daļai migrēnas slimnieku izraisa galvassāpju uzliesmojumus.

Dažu pētījumu rezultāti, gluži pretēji, norāda uz augu valsts produktu nozīmi galvassāpju atvairīšanā. Piemēram, pētījumā, kas 2014. gadā publicēts izdevumā "The Journal of Headache and Pain", atklāts, ka cilvēki, kas pievērsušies vegānismam, migrēnas lēkmju laikā jutuši mazākas sāpes, nekā ēdot kā vairums.

Protams, augu valsts produktos ir sastāvdaļas, kas mazina iekaisumu, taču pētnieki norādījuši arī to, ka dalībnieki pētījuma gaitā zaudējuši svaru, un par vienu no migrēnu veicinošiem faktoriem tiek uzskatīts liekais svars.

Rieksti

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šokolāde

Foto: Shutterstock

Ar šokolādi ir interesanti. Tā netiek uzskatīta par migrēnas lēkmju veicinātāju, taču daudzi migrēnas skartie apgalvo, ka tā ir, stāsta daktere Peterlina. Daļa ekspertu ir pārliecināti, ka patiesībā viss ir otrādi – kāre pēc saldumiem signalizē par tuvojošos migrēnas lēkmi, nevis saldumi to izraisa.

Bet, tā kā ir grūti pateikt, kā tur īsti ir, šokolāde joprojām atrodas migrēnas slimniekiem bīstamo produktu sarakstā, brīdina Klebanova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!