Foto: PantherMedia/Scanpix
Fiziskās aktivitātes ir viens no ilga un vesela mūža priekšnoteikumiem. Tiesa, nodarbojoties ar sportu, ir svarīgi nepārpūlēties, lai neradītu kaitējumu veselībai. Šai sakarā mediķi ikvienam cilvēkam vecumā no 18 līdz 64 gadiem iesaka mērenu fizisku slodzi 150 minūšu garumā divreiz nedēļā, Tomēr – kā saprast, kad slodze kļūst pārāk intensīva? Atbildi sniedz portāla "MNN" eksperti.

Vienkāršs veids, kā mērīt slodzes intensitāti, ir sekot līdzi savam pulsam vai elpošanai – fiziskās aktivitātes notiek mērenā slodzē, ja to laikā vari runāt neaizelšoties, bet nespēj dziedāt, un pulss ir vidēji 120 – 150 sitieni minūtē.

Ja sportojot sasniegts brīdis, kad ir grūtības pēc pāris vārdu izteikšanas netvert pēc elpas, slodze ir kļuvusi intensīva. Jāpiebilst, ka mērena aerobā slodze arī ir ieteicamākais fizisko aktivitāšu veids cilvēkiem ar liekā svara problēmām – to laikā deg tauki, nevis organismā esošie ogļhidrāti un glukoze.

Eksperti apkopojuši arī ieteicamākās fiziskās aktivitātes mērenas slodzes piekritējiem:

1. Riteņbraukšana
2. Soļošana
3. Frīsbijs
4. Dārza darbi
5. Golfs
6. Spēlēšanās ar bērniem
7. Sniega šķūrēšana
8. Dejošana
9. Pāru spēles tenisā
10. Ūdens aerobika
11. Joga

Protams, arī šo nodarbību laikā jāseko līdzi tam, lai slodze nekļūtu pārāk mērena, bet, ja rušināsities pa dobēm vai ar bērniem spēlēsities gana aktīvi, rezultāti neizpaliks, rezumē eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!