Foto: PantherMedia/Scanpix

Galvassāpes savu reizi ir piemeklējušas ikvienu. Tām var būt visdažādākie iemesli, pat saldējuma vai cita stindzinoša našķa baudīšana. Lielākoties sāpes ne par ko briesmīgu neliecina un pamazām pāriet pašas no sevis, pat neiedzerot pretsāpju tableti. bet citkārt iemesls ir nopietns un var būt nepieciešama medicīniska palīdzība. Zdorovieinfo.ru apkopojis populārākos galvassāpju iemeslus. Tos zinot, būs vieglāk saprast, vai par piepešām galvassāpēm vērts uztraukties.

Laikapstākļi

Foto: PantherMedia/Scanpix
Krasa temperatūras vai laikapstākļu maiņa, īpaši spēcīgs sals, var izraisīt galvassāpes. Āra temperatūras svārstības provocē galvassāpes 50 procentiem cilvēku, kuri cieš no migrēnas.

Protams, tavos spēkos nav mainīt laikapstākļus, ja nu vienīgi aizbraukt uz citu valsti, kur laikapstākļu svārstības nav tik izteiktas.

Ja esi jutīgs pret laikapstākļu maiņu, talkā nāks pretsāpju tablete, bet var arī nepatīkamo brīdi mēģināt pārciest. Galvassāpes pēc kāda laika pāries pašas no sevis.

Mēnešreizes

Foto: PantherMedia/Scanpix
Tuvojoties mēnešreizēm, organismā pazeminās sievišķā hormona estrogēna līmenis, kas daļai sieviešu var izraisīt galvassāpes. Tās var sākties dažas dienas pirms mēneša īpašajām dienām vai to laikā.

96% sieviešu, kas cieš no migrēnas, mēnešreižu laikā sākas galvassāpju paasinājumi. Līdzēt var pretsāpju zāles, kā arī hormonāli līdzekļi. Par to lietošanu gan jākonsultējas ar ginekologu.

Izmaiņas miega režīmā

Foto: Shutterstock
Vai brīvdienās guli, cik vien ilgi iespējams, vai varbūt esi nomodā līdz vēlai naktij? Pārāk maz miega un, lai cik dīvaini tas neliktos, arī pārāk daudz miega var izraisīt galvassāpes. Pilnīgi iespējams, ka arī tu kādurīt esi pamodies ar sāpošu galvu un brīnījies, kāpēc tā, jo esi nogulējis krietnas "virsstundas", turklāt iepriekšējā vakarā lietojis alkoholu un ballējies neesi. Tā nu tas ir – iespējams, arī "pārgulēties".

Mainot ierasto miega režīmu, tiek izjaukts līdzsvars smadzeņu daļā, kas ir atbildīga par sāpju sajūtu. Tāpēc centies pieturēties ierastajam miega režīma, proti, ik dienu celties un iet gulēt vienā un tajā pašā laikā. Tas attiecas arī uz brīvdienām un atvaļinājumu.

Deguna blakusdobumu iekaisums

Foto: DELFI
Sāpes vai spiedoša sajūta pieres apvidū pie uzacīm vai arī vienā vai abos vaigos (vaigukaula apvidū)? Var sāpēt arī visa galva un pakausis. Iespējams, tev ir viena vai vairāku deguna blakusdobumu iekaisums, kā ietekmē veidojas tūska un šajos galvaskausa dobumos uzkrājas izdalījumi.

Deguna blakusdobuma iekaisumu cēlonis visbiežāk ir neārstēta vai nepareizi ārstēta gripa vai saaukstēšanās. Parasti sākumā ir ieilgušas iesnas, deguns ir aizlikts, sāp galva. Bet dažkārt galvassāpes ir vienīgās, kas liecina par deguna blakusdobumu iekaisumu.

Deguna blakusdobumu iekaisumu visbiežāk nepieciešams ārstēt ar antibiotikām.

Augsts asinsspiediens

Foto: Shutterstock
Ja asinsspiediens paaugstinās līdz 170/120 mm/Hg, tas visbiežāk izraisa galvassāpes. Līdztekus tām var arī reibt galva.

Tiem, kas mokās ar paaugstinātu asinsspiedienu, piepešas galvassāpes ir signāls, ka jānomēra spiediens un, ja tiešām tas izrādās galvassāpju iemesls, jādzer asinsspiedienu normalizējošās zāles.

Diemžēl ir cilvēki, kuriem arī ļoti augsta asinsspiediena gadījumā galva nesāp. Tas ir vissliktākais variants. Jo, ja cilvēkam sāp galva, viņš parasti jau nojauš, kas ir pie vainas, un mēģina šo problēmu risināt – iet pie daktera, lūdz palīdzību farmaceitam, lieto medikamentus, lai spiedienu dabūtu normas robežās. Bet, ja cilvēks savu augsto spiedienu nejūt, it īpaši, ja viņš ir gados, viss ir likteņa varā. Vienā brīdī tas var beigties ar insultu vai infarktu. Te ir runa par elementāriem fizikas likumiem: ja cauruļu sistēmā spiediens pieaug, bet caurules ir jaunas, tās šo spiedienu izturēs, bet, ja trubiņas ir vecas, tās var plīst.

Tāpēc galvassāpes paaugstināta asinsspiediena gadījumā ir zīme, ko nedrīkst atstāt bez ievērības. Ir jārīkojas!

Stress

Foto: PantherMedia/Scanpix
Stress ir viens no biežākajiem galvassāpju iemesliem. Tomēr visa dzīve ir pilna satraucošām un neparedzamām situācijām, taču ne vienmēr un ne visiem sāp galva. Tas, vai galva sāpēs, ir cieši saistīts ar cilvēka personību, pieredzi un pasaules uztveri. Ir pierādīts, ka ekstravertiem jeb uz āru vērstiem cilvēkiem stress nav tik bīstams, kā intravertiem.

Viens no pēkšņu galvassāpju iemesliem ir cilvēka nespēja izlādēt emocijas – izrunāties vai izraudāties, kā ietekmē stress ilgstoši neatkāpjas. Stress kļūst par problēmu, ja tas ir pastiprināts, biežs vai pat hronisks, un cilvēks vairs patstāvīgi netiek ar to galā.

Ilgstoša stresa situācijā nonākušais ne vienmēr apzinās, ka galvassāpju iemels ir kāda neatrisināta problēma, kas rada stresu. Parasti šādiem cilvēkiem galva sāp bieži, nereti viņi saslimst ar elpošanas ceļu slimībām, ir uzņēmīgi pret infekcijām, var būt grūtības arī ar pamošanos, norāda Vedgist.lv.

Galva var sāpēt, satiekoties ar nepatīkamiem cilvēkiem, tomēr ar nepatiku vien ir par maz, lai būtu sāpes. Sāpes parādīsies tad, ja cilvēks jutīsies nevarīgs vai bezpalīdzīgs konkrēto cilvēku klātbūtnē, Psihosomatika.lv norāda ārste psihoterapeite Baiba Gerharde. Līdzīgi ir ar strīdiem – tie paši par sevi nevienam nekaitē, bet, ja ir grūtības sevi aizstāvēt, ja īstie vārdi ienāk prātā pārāk vēlu, pēc tam ir kauns un dusmas pašam uz sevi, arī galvassāpes ir klāt.

Ja ir lielas problēmas ar stresu un galvassāpēm tā ietekmē, var palīdzēt psihoterapija.

Saldējums

Kuram gan nav gadījies, ka karstā vasaras dienā, kāri nokožot ledaino našķi, piepeši iesāpas galva. Galvassāpes drīz vien pašas no sevis izzūd. Vai par tām vajadzētu uztraukties? Nē.

"Saldējuma galvassāpēm" ir medicīnisks iemesls – aukstuma ietekmē priekšējā smadzeņu artērija strauji izplešas, kā rezultātā smadzenēs ieplūst daudz asiņu, kas izraisa spiedienu un sāpes. Artērijai atkal saraujoties, sāpes mitējās.

Zinātnieki spriež, ka artērijas izplešanās notiek, lai strauji piegādātu smadzenēm siltas asinis un tādējādi nodrošinātu, ka smadzenes paliek siltumā.

Tas, ka iesāpējusies galva, protams, nenozīmē, ka jāatsakās no saldējuma ēšanas. Vienkārši ēd saldējumu lēnāk!

Alkohols

Foto: DELFI
Daļai cilvēku ir pastiprināta jutība pret kādu alkohola sastāvdaļu, piemēram, tiramīnu, kas ir sarkanajā vīnā. Tas var būt galvassāpju iemesls.

Turklāt, tā kā alkoholam ir urīndzenoša iedarbība, pēc tā lietošanas organisms ir zaudējis daudz ūdens. Gan dehidratācija, gan barības vielu un miega trūkums ir galvassāpes provocējoši faktori. Parasti tie iet roku rokā ar kārtīgu uzdzīvošanu, kas lietots daudz alkohola.

Paseko, vai tev gadījumā galva nesāk sāpēt pēc kāda konkrēta alkohola veida lietošanas. Atsakoties no tā, var atbrīvoties arī no problēmas. Tāpat pēc alkohola lietošanas jālieto mikroelementiem bagātīgs minerālūdens, lai novērstu galvassāpes un palīdzētu organismam atgūties.

Cieša galvassega vai matu lente

Foto: PantherMedia/Scanpix
To, ka jaunā, elegantā micīte vai matu lente varētu būt galvassāpju iemesls, ir pat grūti iedomāties, taču tā tiešām mēdz notikt. Lai cik lieliski matu lente vai cepure izskatītos, galvasrota nedrīkst būt pārlieku cieša, citādi var vietām apgrūtināt asinsriti un būt iemesls galvassāpēm.

Nekas cits neatliks, kā piemeklēt citu, ne tik ciešu galvasrotu.

Smēķēšana

Foto: PantherMedia/Scanpix
Ir ļoti daudz iemeslu, lai atmestu smēķēšanu. Lūk, vēl viens! Smēķējot asinīs mazinās skābekļa daudzums un tā trūkums provocē galvassāpes.

Jāpiebilst gan, ka galvassāpes visbiežāk moka ļoti kaislīgus smēķētājus – tādus, kuri jau ilgu laiku dienā izsmēķē vairāk nekā vienu paciņu.

Risinājums ir acīmredzams. Atsakies no cigaretēm un galvassāpes izzudīs, kā nebijušas.

Izsalkums

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja izlaidīsi kādu ēdienreizi, var uznākt galvassāpes. Īpaši tas attiecas uz tiem, kas cieš no migrēnas.

Ja nepaēd, organismā strauji pazeminās cukura līmenis, kas arī ir galvassāpju iemesls. Organisms tev skaidri un gaiši "saka", ka darbi jāpamet un pienācis pēdējais laiks ieturēties.

Lai galvassāpes nepiezagtos, ieturi ēdienreizes regulāri, ja iespējams, vienos un tajos pašos laikos katru dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!