Lai gan daba mums sniedz simtiem, tūkstošiem dažādu produktu, pietiek tikai izvēlēties atsevišķus, lai gūtu maksimālu labumu. Ar priekšnoteikumu – šie produkti ir dabiskas izcelsmes, nav savā ceļā sastapuši kaitīgas ķīmiskas vielas, kā arī - ja sanāk ceļot, tad noteikti jāizbauda vietējās izcelsmes labumi.
Aprikoze
- satur beta - karotīnu, kas neļauj brīvajiem radikāļiem bojāt iekšējās organisma struktūras un ir noderīgas acīm. Organismā beta - karotīns tiek pārveidots par vitamīnu A, kas kavē dažāda veida vēža attīstību, it īpaši ādas vēža. Viena aprikoze satur aptuveni 17 kalorijas, 1 g ogļhidrātus un nesatur taukus. Aprikozes jāēd stingras. Kad tās kļūst mīkstas, tās sāk zaudēt savu vērtību.

Avokado - oleīnskābe, nepiesātinātās taukskābes, kas veido augli, samazina holesterīna daudzumu asinīs un satur lielu daudzumu šķiedrvielu ( ogļhidrāti ).Viens gabaliņš satur 81 kalorijas, 8 g tauku, 3 g ogļhidrātu. Ja jums tīk uz maizes likt majonēzi, aizvietojiet to ar avokado šķēlīti.

Avene - tā ir bagāta ar skābi, kas palīdz apturēt vēža šūnu augšanu. Ogas satur arī C vitamīnu, kas samazina holesterīna līmeni organismā, samazina sirds un asinsvadu slimības saslimšanas risku. Avenē ir daudz šķiedrvielas. Sauja aveņu satur 60 kalorijas, 1 g tauku, 8 g ogļhidrātu.

Mango - vidēja lieluma auglis satur 57 mg C vitamīna, kas ir gandrīz pilna vēlamā dienas deva pieaugušam cilvēkam. Šis antioksidants palīdz novērst artrītu un veicina brūču dzīšanu, kā arī stiprina imūnsistēmu. Mango satur arī daudz A vitamīna. Mango ir 135 kalorijas, 1 g tauku, 4 g ogļhidrāti. Mango var sagriezt un pasniegt kopā ar zaļajiem lapu salātiem, tad salāti iegūs izmeklētu un unikālu garšu.

Dzērvene - palīdz cīnīties ar infekcijas slimībām urīnceļos, lielisks profilaktisks līdzeklis, ja tuvojas vīrusu un saaukstēšanās sezona. Tā palīdz arī cīnīties ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru un lieliski attīra organismu no sārņiem. Glāze dzērveņu sulas satur 144 kalorijas. Nesatur ogļhidrātus un taukus. Dzērveņu sulu (100 % koncentrātu) ir vēlams atšķaidīt ar ūdeni.

Tomāti - likopēns, viens no visspēcīgākajiem karotinoīdiem, atrodams tieši tomātos. Tas darbojas kā antioksidants. Pētījumi liecina, ka tomāti samazina urīnpūšļa, kuņģa un resnās zarnas vēža iespējamību par 50 procentiem, ja tos lieto uzturā katru dienu. Tomāts satur 26 kalorijas, 1 g ogļhidrātu. Nesatur taukus. Svaigu tomātu salātiem pievienojiet augstvērtīgu olīveļļu, jo likopēns labāk uzsūcas ar nelielu daudzumu tauku.

Rozīnes - šīs mazās „pērlītes" satur daudz dzelzs, kas palīdz piegādāt organisma audiem skābekli. Puse tasīte rozīņu satur 218 kalorijas, 3 g ogļhidrātu, bet nesatur taukus. Pietiks, ja no rīta brokastīm ( putrai, auzu pārslu sausajām brokastīm ) tiks pievienots nedaudz rozīņu.

Citrons - satur limonēnu un C vitamīnu, kas palīdz novērst vēzi. Citrons satur ļoti maz kaloriju, nesatur taukus un ogļhidrātus. Pievienojiet citronu vai tā sulu gan gaļas un zivju ēdieniem, gan salātiem aizdara vietā, gan dārzeņiem.

Sīpols - bagātīgs ar vienu no visspēcīgākajiem flavanoīdiem - Quercetin. Sīpoli samazina iespēju saslimt ar vēzi. Tase sīpolu satur 61 kaloriju, 3 gramus ogļhidrātu, nesatur taukus. Sagriezts sīpols ir vislabākais veselībai ( nevis vārīts, nesagriezts, piemēram ).

Ķiploki - sērs, kas ir daļa no šī garšauga, piešķir ķiplokam tam tik ļoti specifiski aso aromātu - samazina holesterīna daudzumu organismā, pazemina asinsspiedienu, pat palīdz samazināt saslimšanas risku ar kuņģa un zarnu vēzi. Viena ķiploka galviņa satur tikai 4 kalorijas, bet nesatur nedz taukus, nedz ogļhidrātus.

Kviešu dīgsti - ēdamkarote kviešu diedzētās sēklas satur aptuveni 7 %  no dienā nepieciešamās magnija devas, kas vajadzīgs, lai novērstu pārmērīgu muskuļu tonusu, spazmas. Kviešu diedzētās sēklas satur arī vitamīnu E. Ēdamkarote šo dīgstu satur 27 kalorijas, 1 g ogļhidrātu un tauku. Dīgstus var diedzēt cauru gadu ( ekozeme.lv par to jau rakstīja ), ka arī tos var sajaukt ar augļiem un jogurtu.

Dabiski raudzēts jogurts ar zemu tauku saturu - aktīvas jogurta baktēriju kultūras palīdz novērst dažādas slimības, bet kalcijs stiprina kaulus. Satur aptuveni 155 kalorijas, 4 gramus tauku, bet nesatur šķiedrvielas. Ja vien jums nav laktozes nepanesība, nav jāsatraucas - šādam jogurtam nevajadzētu noslogot jūsu kuņģi.

Vīģes - labs kālija avots, satur ogļhidrātus un vitamīnu B6, kas atbild par serotonīna - prieka hormona - ražošanu, pazemina holesterīna līmeni. Viena vīģe satur 37 - 48 kalorijas, 2 g ogļhidrātu, nesatur taukus.

Ingvers - sasilda, mazina sliktu dūšu. Tējkarote svaiga ingvera satur 1 kaloriju, nesatur taukus un ogļhidrātus. Noņemat tā stingro miziņu, sagriežat šķēlītēs, apcepat uzkarsētā eļļā, vai pagatavojat tēju!

Ūdenskrese - satur spēcīgu vielu, kas kopā ar C un E vitamīnu palīdz vēža šūnām „saglabāt bailes". Viena porcija satur 4 kalorijas, 1 g ogļhidrātu, nesatur taukus. Kreses var lietot uz maizītes, pievienot salātiem, lai piešķirtu tiem īpašu garšu.

Cantaloupe melone - C vitamīns ( puse šīs melones satur 117 mg, kas ir dubulta ieteicamā C vitamīna dienas deva ) un beta - karotīns ir vieni no visspēcīgākajiem antioksidantiem, kas palīdz pasargāt šūnas no bojājumiem, kas saistīti ar paaugstinātu brīvo radikāļu klātbūtni. Puse melones satur 853 mg kālija, kas ir divreiz vairāk nekā banānos. Kālijs pazemina asinsspiedienu. Puse melones satur 97 kalorijas, 1 g tauku, 2 g ogļhidrātu.

Vājpiens - riboflavīns ( B vitamīns ) nepieciešams labai redzei, bet kopā ar A vitamīnu palīdz novērst ekzēmas un alerģijas. Vājpiens satur arī D vitamīnu un kalciju. Viena vājpiena porcija ( 200 ml ) satur 86 kalorijas, nesatur taukus un šķiedrvielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!