Foto: Shutterstock
Novecošana ir dabīgs process, no kura neviens nevar izbēgt. Fizioloģiski visi cilvēki nenoveco vienādi, arī izskats ir maldīgs,tad vai iespējams noteikt mūsu organisma patieso vecumu?

Pētnieki Ķīnā ir atklājuši, ka ar vienkāršu 3D attēlu skenēšanu iespējams noteikt cilvēka bioloģisko vecumu drošāk nekā pēc asins parauga. Šī tehnoloģija varētu palīdzēt ārstiem novērtēt pacienta saslimšanas risku ar vecumu saistītām slimībām un laicīgi uzsākt ārstēšanu.

Lai izsekotu, kā laika gaitā mainās un noveco cilvēka seja, tika veikts pētījums, kurā piedalījās 322 ķīnieši, vecumā no 17 līdz 77 gadiem. Izmantojot cilvēku sejas fotogrāfijas, pētnieki izmērīja katra cilvēka bioloģiskos orientierus, piemēram, acu, deguna un mutes atskaites punktus. Salīdzinot šos atskaites punktus jauniem un veciem cilvēkiem, pētnieki novēroja novecošanas pazīmes.

Zinātnieki konstatēja, ka ar gadiem cilvēkiem mute un deguns paliek plašāki, acu stūrīši noslīd uz leju, vaigos uzkrājas vairāk tauku un tie kļūst apaļāki.

Četri mērījumi:

  • mutes platums;
  • deguna platums:
  • mutes un deguna attālums;
  • acu kaktiņu stāvoklis, cik piepacelti vai noslīdējuši tie ir, šie bija galvenie rādītāji, ko salīdzināja abu dzimumu un dažādu pētījuma dalībnieku sejās.

Pēc šo datu salīdzināšanas un dalībnieku asins analīžu rezultātiem, tika atklāts, ka sejas vaibstu skenēšana deva precīzākus rezultātus hronoloģiskā vecuma noteikšanai. 3D skenēšanas rezultāti bija precīzāki abu dzimumu novecošanas mērījumos, bet analīzes ne, kas bija vēl viens iemesls, kādēļ zinātnieki uzskata, ka sejas vaibstu skenēšana ir precīzāka metode, nekā asins analīžu testi.

Attīstot pētījumu vēloties uzzināt vairāk, zinātnieki izmeklēja krasi atšķirīgās cilvēku grupas - tos, kas ļoti ātri noveco un cilvēkus, kas savam vecuma vienmēr izskatās par jaunu. Seju 3D skenēšana atkal iepriecināja, jo tik tiešām precīzi spēja noteikt to, ka jauni cilvēki ar salīdzinoši vecāka cilvēka sejas vaibstiem novecoja ātrāk, nekā pārējais ķermenis. Šādus datus apskatot cilvēka visu ķermeni, bieži vien nav iespējams noteikt, jo asins analīzes neuzrādīs tik precīzus rezultātus, kā jaunatklātā metode. Pozitīvi rezultāti bija abos variantos - arī vecāki cilvēki ar jaunākiem sejas vaibstiem, pēc asins analīžu veikšanas un sejas skenēšanas, apstiprināja teoriju, ka viņu organisms noveco lēnāk.

Šie rezultāti paredz, ka sejas skenēšana varētu būt jauns, vienkāršs veids, kā ārstam īsā laika posmā noskaidrot, kādas ir cilvēka fizioloģiskās īpašības, vai tas noveco paātrināti vai palēnināti, un uzzinot viņa bioloģisko vecumu, ne tikai pēc dzimšanas dienu skaita, bet organisma stāvokļa, paredzēt turpmākus saslimšanas riskus. Bīstamākās un izplatītākās slimības, kas saistītas ar novecošanu, ir vēzis, diabēts, sirds un asinsvadu un neirodeģenetīvās, piemēram, Alcheimera vai Parkinsona slimības.

Ķīniešu veikto pētījumu attīstīs un pārbaudīs, vai arī citu rasu pārstāvjiem rezultāti būs tikpat pozitīvi.

Avots: discovermagazine.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!