Foto: Shutterstock
"Maksts tvirtuma atjaunošana. Ātri un bez sāpēm." Šādi tiek aprakstīta procedūra, kuru iesaka arī kā vienu no risinājumiem urīna nesaturēšanas ārstēšanai, kas ļoti daudzām sievietēm aktuāla pēc dzemdībām, jo īpaši – daudzbērnu mammām. Kāda "Delfi" lasītāja šo metodi izmēģināja, tomēr viņai tā neesot līdzējusi, tādēļ radušās šaubas par terapijas efektivitāti – un ja nu sievietes, cerot uz izārstēšanos, maksā par tukšu gaisu?

Pieredze

Irina vērsās "Delfi" redakcijā ar lūgumu izpētīt, vai Latvijā piedāvātā maksts gļotādas tonizēšana ar lāzeru tiešām var palīdzēt sievietēm atrisināt urīna nesaturēšanas problēmas.

"Man ir 42 gadi un divi bērni. Dzemdēju vēlu, un pēc otrajām dzemdībām aktualizējās urīna nesaturēšanas problēma. Tā kā ar to nav viegli sadzīvot, nolēmu meklēt risinājumu. Kā reiz, acīs iekrita klīnikas reklāma. Akcija – par 260 eiro varot uztaisīt lāzera procedūru maksts sieniņu elastības atjaunošanai. Devos uz klīniku, kur man pateica: "Ja jums nav noslīdējusi dzemde, tad, jā, šī procedūra jums būtu piemērota." Vizītē pie ginekologa apstiprināja, ka man šādas problēmas nav.

Bija nepieciešamas trīs procedūras. Vienas cena 200 eiro. Akcijas piedāvājums bija – divas par 260, trešā jau par pilnu cenu.

Ierados pie ārsta, mani pieņēma sestdienā, neveica nekādas analīzes, tikai noprasīja, vai esmu bijusi pie ginekologa, un viss! Mēnesi pēc pirmās procedūras nebija nekādu uzlabojumu, gluži pretēji – šķita, ka kļuvis ļaunāk. Klīnikā pateica, ka sliktāk kļūt nav iespējams. Tomēr arī pēc otrās procedūras es nemanīju nekādus uzlabojumus. Man ieteica doties pie urologa un nodot analīzes. Nu, bet ja iesākts, ir jāpabeidz. Pēc trešās procedūras man kļūst ļaunāk – tagad uz tualeti skrienu nemitīgi.

Kā man paskaidroja urologs, sākotnēji bija jāveic urodinamikas izmeklējumi (tiek novērtēta apakšējo urīnceļu funkcionalitāte – red.), bet pēc tam "piešūt" sietiņu (slinga operācija – sintētiska suburetrālā slinga implantācija – red.). Palīdzēt var arī noteiktu medikamentu kurss. Bet tam jau ir pavisam cita cena.

Sanāk, ka citas sievietes, tāpat kā es, var izmest naudu vējā. Procedūra tiek reklamēta uz katra soļa. Bet tās efektivitāte nav pierādīta – kādai var palīdzēt, kādai nē. Es izmetu 460 eiro un jūtos apkrāpta. "

Pati no sevis nepāries!

Lūdzām komentāru vairākiem speciālistiem. Visi kā viens uzsvēra – urīna nesaturēšana (piespiedu urinēšana, ko nav iespējams kontrolēt) ir ļoti aktuāla problēma sievietēm visā pasaulē, un par to jārunā pēc iespējas vairāk, lai sievietes tik tiešām meklētu risinājumu un negaidītu, kad problēma pāries pati no sevis. Tā nepāries.

Sarunā ar "Delfi" fizioterapeite Kristīne Asonova, kuras specializācija ir šī delikātā problēma, pastāstīja, ka urīna nesaturēšanai ir dažādi veidi – pāraktīvs urīnpūslis, jaukta tipa urīna nesaturēšana, neiroloģisks urīnpūslis un slodzes urīna nesaturēšana. Stresa jeb slodzes urīna nesaturēšana ir patvaļīga urīna noplūde, ko rada spiediena paaugstināšanās vēdera dobumā – klepojot, šķaudot, lēkājot, dejojot, reizēm arī dzimumakta laikā utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!