Foto: PantherMedia/Scanpix

Katrai darba vietai ir savi mīnusi – citās visu dienu jāpavada tumsā, citās darbs nepārtraukti ir uz kājām, taču citās vislielāko laiku paņem strādāšana pie datora. Ja tu esi no tiem, kuri ilgu laiku diendienā pavada, sēžot pie datora, sakārto apkārt esošo vidi atbilstoši tam, lai neizraisītu veselības problēmas, un izvairies no sliktiem ieradumiem, lūkojoties datora ekrānā.

Portālā time.com ir minēti pieci ieteikumi, kuri var palīdzēt tev izvairīties no veselības problēmām, kas saistītas ar ilgu darbu pie datora.


1. Pārbaudi savu datora ekrānu

Ja dators atrodas uz tava galda, tad noregulē to tā, lai datora ekrāns atrastos vienā līmenī ar acīm. Tāpat attiecīgi ekrānam vari noregulēt savu krēslu. Ja ekrāns būs zemāk par 10 vai vairāk grādiem, acis, un arī galva, būs vērstas lejup, kā rezultātā var rasties kakla un muguras sāpes.

Taču, ja uz ekrānu būs jālūkojas augšup, tad var rasties sausās acs sindroms – sausas, apsārtušas un sakairinātas acis, kā arī redzes diskomforts.

2. Pievērs uzmanību tam, kā tu sēdi

Vissliktākā poza pie datora ir, ja esi sakumpis un ierāvies datorā. Tiem, kas ikdienā strādā ar datoru, noteikti jāseko līdzi un šo pozu vajadzētu censties izslēgt. Jo, ja cilvēks ir it kā ievilkts ekrānā, tas rada lielu slodzi uz kaklu un arī mugurkaulu.

Tas ir tāpat kā turēt boulinga bumbu ar vienu roku uz priekšu – visi muskuļi cenšas saglabāt balansu un palīdz rokai noturēt bumbu, kā rezultātā rodas spriedze gan kaklam, gan mugurkaulam. Sēžot sakumpušam, mūsu galva ir kā boulinga bumba, tāpēc pievērs uzmanību un atvelc zodu atpakaļ - izskatīties, ka tev ir dubultzods, taču tādējādi nekaitēsi savam kaklam un mugurai.

Foto: Shutterstock

3. Ierosini izmainīt darba vidi no sēdošās un sēdoši - stāvošo

Mūsdienās darba vietas tiek iekārtotas sēdēšanai pie galda, pie datora, taču kāpēc, lai neizveidotu vidi, kurā var pie galda arī stāvēt? Ja nostāvēt visu dienu arī būtu par grūtu, tad var vienu dienas daļu nosēdēt un otru – nostāvēt.

Minesotas universitātes un Maio klīnikas (Mayo Clinic) pētījumā cilvēki ofisā tika nodrošināti ar iespēju mainīt sava galda augstumu – nospiežot pogu, varēja to pacelt tik augstu, lai varētu pie tā darboties, stāvot kājās. Tādējādi ofisa darbinieki 25% no sava darba laika pavadīja kājās, un rezultātā viņi jutās labāk, kā arī samazināja nogurumu un lielo apetīti. Tāpat šāda veida darba vide cilvēkiem palīdzētu saglabāt labāku stāju un izvairīties no plecu un muguras problēmām.

4. Bet kāpēc stāvēt, ja tu varētu staigāt?

Daudzi biroji ASV sāk ieviest skrejceliņa galdus, kas darbiniekiem palīdz sadedzināt daudz vairāk kaloriju nekā sēžot. Visiem darba ņēmējiem vajadzētu atcerēties, ka svarīgākais ir pārslēgšanās un strādāšana dažādās pozīcijās visas dienas garumā.

Ja tava darba vieta nepiedāvā ne sēdoši – stāvošos galdus, ne skrejceliņa galdus, tad atceries pamainīt savu sēžampozu, kā arī atvēlēt laiku, lai izkustētos – aizej pēc ūdens glāzes vai 10 minūtes pastaigājies svaigā gaisā.

5. Pārtraukumus velti atpūtai

Mūsdienās lielākā daļa cilvēku savu pārtraukumu darbā pavada, "sēžot" Facebook vai lasot ziņas. Taču, tu jau tā visu dienu pavadi pie datora, tāpēc vismaz savā pārtraukumā atpūtini savas acis un atbrīvojies no saspringuma.

Vari izmēģināt dažādus prāta treniņus, lai uz brīdi aizmirstu par darba lietām, atvērt žurnālu un palasīt anekdotes vai doties pusdienās kopā ar kolēģi un atslēgties no darba, laiski tērzējot par ikdienišķām lietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!