Foto: Shutterstock

Galvassāpes ikdienā nomoka daudzus, un nereti šķiet, ka ātrākais un efektīvākais risinājums to uzveikšanai ir tablete. Tomēr ilgtermiņā tā nebūt nav, un daudz efektīvāk palīdzētu dzīvesveida maiņa, vairāk kustību vai fizioterapija. Lai informētu par to, kā cīnīties ar galvassāpēm bez medikamentu palīdzības, veselības centrs "Vivendi" aicina uz bezmaksas lekciju "Sāp galva? Alternatīva tabletei – fizioterapija".

Fizioterapeite Monta Puide uzskata, ka vairākumā migrēnas un saspringuma galvassāpju gadījumu tieši fizioterapija var palīdzēt samazināt galvassāpju intensitāti un biežumu. Tā ir viens no nemedikamentozās terapijas veidiem, kas ietver ārstniecisko vingrošanu, manuālo terapiju, mīksto audu tehnikas un speciālas tehnoloģijas. Fizioterapeiti ir cilvēku funkcionālā stāvokļa eksperti, kas var noteikt, vai ķermeņa fiziskais stāvoklis un kustību ieradumi ir galvassāpju veicinātāji.

Puide skaidro, ka biežs galvassāpju iemesls ir muguras augšējās daļas disfunkcija, tā var būt nestabilitāte, muskuļu pārāk liels saspringums vai saīsinājums, nepareizi izveidojusies stāja, iepriekš pārciesta kakla trauma, kā arī citas problēmas. Sāpes parasti izraisa kādas struktūras izmaiņas galvā vai kaklā, taču dažkārt tās var radīt arī asimetrija muguras krūšu daļā, saspringums plecos vai žokļa locītavās. Būtiska loma galvassāpju novēršanā ir arī ikdienas ergonomikai, kas ietver gan to, uz kāda spilvena guļam, kā sēžam pie darba galda, kā ceļam un nesam smagumus, kādā pozā tiek mazgāti trauki vai grīdas, kā sēžam automašīnā u.c.

Lai izprastu, kāda problēma var izraisīt pacientam galvassāpes, fizioterapeitam ir nepieciešams detalizēti noskaidrot pacienta sūdzības, ikdienas aktivitātes, paradumus, lai pēc tam veiktu stājas, kustību apjoma, muskuļu spēka un garuma novērtējumu.

Bezmaksas lekcijas laikā Puide sniegs ieskatu par galvassāpju veicinošiem faktoriem no fizioterapijas aspekta un skaidros, kā fizioterapija var palīdzēt novērst galvassāpes, demonstrējot arī dažādas metodes un vingrojumus praktiski. Lekcija notiks ceturtdien, 30. novembrī pulksten 19 Veselības centrā "Vivendi", Dzirnavu ielā 16, Rīgā. Pieteikšanās lekcijai pa telefonu 20451777 vai e-pastu info@migrenascentrs.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!