Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas HIV testēšanas nedēļas ietvaros Baltijas HIV asociācija aicina ikvienu interesentu uz bezmaksas HIV eksprestesta veikšanu Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā piektdien, 30. novembri, informē asociācijas pārstāvji. Laikā no pulksten 12 līdz 16 apmeklētājiem tiks piedāvāti gan anonīmi bezmaksas HIV eksprestesti, gan iespēja notestēt arī savu toleranci – sasveicināties vai nesasveicināties ar HIV pozitīvu cilvēku.

No 23. līdz 30. novembrim, tieši pirms Pasaules AIDS dienas, ko atzīmē 1. decembrī, vairāk nekā 30 Eiropas valstīs norisinās Eiropas HIV testēšanas nedēļa. Tās mērķis ir palielināt sabiedrības informētību par to, cik svarīgi ir savlaicīgi un regulāri veikt HIV testu.

Latvijā liela daļa sabiedrības dzīvo maldīgos priekšstatos, ka HIV izplatās tikai specifiskās, ierobežotās sabiedrības grupās. Diemžēl HIV jau sen ir pārkāpis šo grupu robežas un var apdraudēt ikvienu sabiedrības locekli. Liela daļa no jaunajiem HIV pacientiem vīrusu ir ieguvuši heteroseksuālu kontaktu ceļā, un šie pacienti ir vidēja vecuma cilvēki ar labu izglītību, darbu un sociālo statusu. Tādēļ Testēšanas nedēļas laikā visi cilvēki tiek aicināti pārbaudīt veselību un uzzināt savu HIV statusu.

"Laikā, kad Latvijā beidzot ir atcelts HIV ārstēšanas ierobežojums un ārstēšana ir pieejama ikkatram cilvēkam ar HIV, ir ļoti svarīgi agrīni atrast HIV pacientus un uzsākt viņus ārstēt. Pacients, kas pareizi lieto zāles, var tiktāl samazināt vīrusa ietekmi uz organismu, ka vīrusa slodze kļūst nenosakāma un pats cilvēks – neinfekciozs citiem. Tādēļ HIV jomā ārstēšana ir labākā profilakse, bet, lai nonāktu līdz ārstēšanai, nepieciešama arī testēšana," stāsta Baltijas HIV asociācijas vadītāja Inga Upmace.

Latvija ieņem 1. vietu Eiropas Savienībā pēc jaunatklāto HIV gadījumu skaita pret iedzīvotāju skaitu. Šobrīd Latvijā dzīvo 5576 cilvēki, kam ir konstatēts HIV, taču starptautiskā projekta HERMETIC pētījums, ko Latvijā veica RSU, liecina, ka patiesais inficēto skaits Latvijā ir par 1800 cilvēkiem lielāks. Tātad savu HIV statusu nezina ceturtā daļa no HIV inficētajiem. Tests ir vienīgais veids, kā noskaidrot savu statusu. HIV eksprestestus var veikt HIV profilakses punktos, tāpat HIV tests pieejams arī visās laboratorijās Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!