Foto: DELFI

No 20. līdz 27. novembrim norisināsies Eiropas HIV un hepatīta testēšanas nedēļas akcija, kuras ietvaros Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina ikvienu interesentu veikt anonīmu, konfidenciālu un bezmaksas HIV un C hepatīta eksprestestu. Šos testus būs iespējams veikt kādā no 23 vietām visā Latvijā.

Informācija par testa veikšanas kārtību un vietām, pieejama šeit. Pagājušā gada akcijas ietvaros vairāk nekā 600 Latvijas iedzīvotāju bez maksas uzzināja savu HIV testa rezultātu.

Pēdējo gadu statistika liecina, ka visbiežāk HIV infekcija Latvijā tiek iegūta heteroseksuālu dzimumkontaktu (dzimumattiecības starp sievieti un vīrieti) ceļā. Visbiežāk HIV tiek reģistrēts jaunu cilvēku vidū vecumā no 18 līdz 49 gadiem.

SPKC speciālisti atgādina – lai būtu drošs par savu veselību, savs HIV un C hepatīta testa rezultāts būtu jāzina ikvienam. Tā nav tikai narkotiku lietotāju vai homoseksuālu personu problēma – HIV nešķiro, tas var skart jebkuru no mums!

Ar HIV un C hepatītu var inficēties:

  • Dzimumakta laikā ar inficētu personu, ja netiek lietots prezervatīvs. HIV un C hepatīts var tikt pārnests gan heteroseksuālos, gan homoseksuālos dzimumkontaktos.
  • No saskares ar inficētām asinīm un citiem bioloģiskiem šķidrumiem, ja tie satur asinis.
  • HIV infekcija var tikt nodota no mātes bērnam grūtniecības, dzemdību vai zīdīšanas laikā.

HIV un C hepatīta eksprestests ir asiņu pārbaude, kuras mērķis ir noskaidrot, vai cilvēks ir inficējies ar HIV vai C hepatītu. Eksprestests ietver gan asins analīzi, gan pirmstesta un pēctesta konsultāciju, kuru laikā medicīnas darbinieks izskaidro visus ar HIV/AIDS un C hepatītu saistītos jautājumus.

Latvijā reģistrēti vieni no augstākajiem HIV infekcijas izplatības rādītājiem Eiropas Savienībā – katru gadu ar HIV inficējas aptuveni 300 cilvēku. 2014. gadā Latvijā pirmreizēji reģistrēti 347 jauni HIV un 171 AIDS saslimšanas gadījums; 2015. gada pirmajos astoņos mēnešos šie rādītāji attiecīgi ir 255 un 76. Kopējais HIV un AIDS gadījumu skaits Latvijā līdz 2015. gada 1. jūnijam sasniedz attiecīgi 6379 un 1578 gadījumus.

2014. gadā reģistrēti 58 akūta C hepatīta gadījumi, bet 2013. gadā – 53 gadījumi. Hronisko C hepatīta gadījumu skaits palielinās – 2014. gadā reģistrēti 1706 hroniska C hepatīta gadījumi, bet 2013. gadā – 1221. Savukārt šogad laikā posmā no janvāra līdz oktobrim reģistrēti 49 akūta C hepatīta gadījumi, kas ir par 11 gadījumiem vairāk, nekā pērn un 1347 hroniska C hepatīta gadījumi, kas ir par 128 gadījumiem vairāk, nekā 2014. gada pirmajos deviņos mēnešos.

Plašāka informācija par HIV infekcijas izplatību Latvijā pieejama SPKC mājas lapas sadaļā “Infekcijas slimību statistika”.

Uzzini, kā veic HIV testu, noskatoties video:
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!