Sociālajos tīklos apbrīnu izpelnījies uzticamais suns Samsons, kas saimniecei ir ne tikai labākais draugs, bet palīdz tikt pāri arī Aspergera sindroma radītajām lēkmēm. Video redzams, kā suns aptur saimnieci brīdī, kad viņa panikas lēkmes laikā sevi sāk sist un izplūst asarās.

Sieviete publicējusi video, kur viņai sākas slimības lēkme - tās laikā viņa sevi sāk sist un gauži raud, bet Samsons gan ar ķepu, gan purniņa palīdzību, pieglaužoties un citādi izrādot savu mīlestību, spēj saimnieci nomierināt. 

Daniela Džeikobsa (Danielle Jacobs), kas sirgst ar Autismu, nolēmusi ierakstīt savu lēkmi, lai palielinātu pārliecību par sevi un labāk izprastu slimību, kā arī, lai parādītu, kā viņas suns ir iemācījies viņai palīdzēt grūtajos brīžos. 

Publicējot video, Daniela raksta: "Šādi izskatās Aspergera sindroms. Tas tiešām notika, un nav viegli šādi atvērties citiem un dalīties ar to, kādas ir manas ikdienas problēmas." Danielai slimība konstatēta 2013. gadā. Lai tiktu galā ar pašiznīcināšanās lēkmēm, viņa ietrenējusi savu četrus gadus veco rotveilera sugas suni sev palīdzēt, raksta aplus.com

Danielas  atklātību, publicējot video, novērtējuši sociālo tīklu lietotāji un komentāros pie video lasāmi viņu atbalstoši ieraksti. Piemēram, "Esmu tuvu asarām, šis ir tik jauks video. Tu un tavs suns, šķiet, esat lieliska komanda!" vai "Tas bija ļoti drosmīgi, ka publicēji šādu video, un tev ir tik mīļš suns. Man prieks, ka spēji viņu šādi ietrenēt sev palīdzēt lēkmēs." 

Par to, kāpēc vēl suns ir lielisks "ārsts", lasiet šeit.

Kas ir Aspergera sindroms?

Cilvēkiem ar Aspergera sindromu ir grūtības iejusties sabiedrībā un veidot attiecības ar cilvēkiem. Viņi neizprot citu cilvēku jūtas, parasti ir vienpatņi, šķietami neveikli cilvēki, taču dažreiz viņiem ir kāds īpašs hobijs, ar ko viņi var aizrauties. Aspergera sindroms neizslēdz iespēju, ka cilvēkam ir augsts intelekts. Bieži vien Aspergera sindroma pazīmes var pamanīt mazulim vēl šūpulī guļot, taču dažreiz šī sindroma pazīmes jauc ar uzmanības deficīta sindroma pazīmēm. 

Aspergera sindromam ir autisma paveids – viegla šīs slimības forma, kam ir ģenētiski cēloņi, un tas nav ārstējams. Bērniem un pieaugušajiem, kas sirgst ar šo slimību nereti nepieciešamas psihoterapeita konsultācijas, lai pārvarētu savu nedrošību svešu cilvēku vidū un uzlabotu savu izturēšanos pret viņiem.

Aspergera sindroms bijis daudziem ģēnijiem, piemēram, Albertam Einšteinam un Volfgangam Amadejam Mocartam, tas esot arī Bilam Geitam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!