Foto: Shutterstock

Tiem, kam asinīs ir pazemināts selēna līmenis, ir augstāks risks saslimt ar aknu vēzi, liecina jauns pētījums, par ko šodien, 5. septembrī, vēstī "Medical News Today".

Selēns ir ļoti svarīgs mikroelements, kas atrodams augsnē. Visbagātīgākie selēna avoti pārtikā ir cūkas, liellopa, jēra un putnu gaļa, jo īpaši aknas, zivis, sevišķi lasis, tuncis, menca, siļķe un sardīne, piens, sīpoli, ķiploki, saulespuķu sēklas, Brazīlijas rieksti, olas, visu veidu pupas, raugs un pilngraudu produkti.

Selēna saturs pārtikas produktos ļoti atšķiras. Piemēram, tā saturs gaļā atkarīgs no tā, cik daudz selēna lopi uzņem ar barību, savukārt augu valsts produktos – no tā, kāds ir bijis selēna saturs augsnē, kur tie auguši.

Selēns ir ļoti svarīgs elements cilvēka veselībai, jo spēlē būtisku lomu reproduktīvajā veselībā, imūnsistēmas darbībā un DNS sintēzē. Pētījumos pierādīts, ka selēnam piemīt antioksidanta īpašības, kas nozīmē, ka tas spēj pasargāt organismu no oksidatīvā stresa – procesa, kad brīvie radikāļi jeb nestabili skābekļa savienojumi, kuri dažādu iemeslu dēļ veidojas organismā, izraisa organisma šūnu bojājumus.

Tā kā oksidatīvo stresu saista ar vēža attīstību, jau iepriekš ir izteikts pieņēmums, ka selēna trūkums varētu būt vēža riska faktors, jo tā ietekmē samazinās šūnu aizsardzība pret oksidatīvo stresu.

Ar šo domu prātā profesors Lucs Šomburgs (Lutz Schomburg) no Eksperimentālās endokrinoloģijas institūta Berlīnē kopā ar kolēģiem nolēma noskaidrot, vai un cik ļoti selēna trūkums var paaugstināt aknu vēža attīstības risku.

Profesors Šomburgs ar komandu analizēja datus par 477 tūkstošiem cilvēku, kuri piedalās Eiropas perspektīvas pētījumā par uzturu un vēzi (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, EPIC).

Zinātnieki atklāja 121 pacientu ar aknu vēzi, 100 pacientus ar žultspūšļa un žultsvadu vēzi un 40 pacientus ar intrahepatisko žultsvadu vēzi. Visiem pacientiem vēzis bija izveidojies 10 pētījuma norises gadu laikā.

Pārbaudot šiem cilvēkiem asinīs selēna līmeni, pētnieki atklāja, ka pacientiem ar aknu, kā arī žultspūšļa un žultsvadu vēzi ir ievērojami zemāks selēna līmenis, nekā vajadzētu būt. Pētnieki secinājuši, ka cilvēkiem ar pazeminātu selēna līmeni ir piecas līdz desmit reizes augstāks risks saslimt ar aknu vēzi.

"Mums izdevies pierādīt, ka selēna trūkums ir būtisks aknu vēža riska faktors," "Medical News Today" norādījis profesors Šomburgs.

Zinātnieki gan nav saistījuši selēna trūkumu ar paaugstinātu žultspūšļa un žultvadu, kā arī intrahepatisko žultsvadu vēža risku.

Profesors Šomburgs "Medical News Today" uzsver – viņu pētījums nepierāda, ka selēna uzņemšana papildus uztura bagātinātāja veidā mazina risku saslimt ar aknu vēzi, tādēļ šādu ieteikumu dot nevar.

"Tomēr šis pētījums apstiprina sabalansēta uztura nozīmi un to, ka selēnam tajā ir neatsverama loma," teicis profesors.

Pētījums publicēts prestižajā izdevumā "American Journal of Clinical Nutrition".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!