Foto: Shutterstock

Alerģija no veļas pulvera ir samērā izplatīta, tikai bieži vien cilvēks pats nesaprot, ka tieši drēbju mazgāšanai izmantotais līdzeklis izraisa alerģisku ādas reakciju. Katru dienu uz ādas nonāk daudzi un dažādi ķīmiskas vielas saturoši produkti – ziepes, dušas želeja, trauku mazgājamais līdzeklis, krēms… Turklāt alerģisku ādas reakciju var izraisīt arī apēstais – citrusaugļi, piena produkti, zivis… Tādēļ veļas pulveris visbiežāk nav pirmais, kas iešaujas prātā kā potenciālais vaininieks. Uzzinām par šo alerģiju vairāk.

Galvenie simptomi

Alerģiju var izraisīt ne tikai apģērba mazgāšana ar rokām, bet arī veļasmašīnā mazgātas drēbes un gultasveļa, jo pulveris no tām visbiežāk netiek izskalots pilnībā, vēstī portāls Medaboutme.ru.

  • Pēc veļas mazgāšanas ar rokām uz plaukstām un pirkstiem parādās sārti plankumi un nieze.
  • Ieelpojot sīkās pulvera daļiņas, sāk kniest kakls un mocīt klepus. Augšējo elpceļu gļotādas kļūst sausas un var arī pietūkt.
  • Vietās, kur apģērbs cieši pieguļ ķermenim, veidojas sīki izsitumi, kas parasti ir neciešami niezoši un nereti tiek sakasīti līdz asinīm.
  • Ja alerģija ir ļoti spēcīga, izsitumi var izskatīties kā ūdeņainas čulgas.

Alerģijas iemesli

Vairums veļas pulveru satur ķīmiskas vielas, kam ir agresīva iedarbība, tādēļ tās var kairināt jutīgāku ādu. Alerģisku reakciju visbiežāk izraisa fosfāti, optiskie balinātāji un ķīmiskās smaržvielas, kas tiek pievienotas daudziem veļas pulveriem. Šie komponenti ieķeras auduma šķiedrās, un, ja skalošanu neatkārto pietiekami daudz reižu, tur arī paliek. Tādēļ ir ļoti svarīgi izpētīt sadzīves ķīmijas sastāvu, pirms to iegādāties, un dot priekšroku mazgāšanas līdzekļiem ar maksimāli dabisku sastāvu.

Vislielākā problēma ir tā, ka ķīmiskās vielas, kas ir veļas pulvera sastāvā, nepaliek tikai uz ādas virsmas, bet iekļūst arī asinsritē. Pat pieaugušajiem tas var kaitēt, jo aknām un nierēm, kas filtrē un attīra asinis, tās rada palielinātu slodzi. Bet bērniem agresīvās ķīmiskās vielas ir jo īpaši kaitīgas, jo viņu imūnsistēma vēl nav nobriedusi un nostiprinājusies. Tas ir iemesls, kādēļ bērniem dažādas alerģijas novēro biežāk.

Vecākiem jāņem vērā, ka uzraksts "veļas pulveris bērniem" diemžēl negarantē, ka tas ir ļoti dabisks un nesatur kaitīgas vielas. Iespējams, tajā agresīvās ķīmiskās vielas vienkārši ir mazākā daudzumā. Vienmēr rūpīgi jāizpēta veļas mazgāšanas līdzekļa sastāvs.

Foto: PantherMedia/Scanpix
  • Alerģiskas reakcijas gadījumā steigšus ierastais veļas jāmaina pulveris pret citu, vislabāk – līdzekli ar maksimāli dabisku sastāvu.
  • Veļu skalo vairākas reizes. Veļasmašīnai pēc drēbju izmazgāšanas var ieslēgt tikai skalošanas režīmu.
  • Nevajag bērt veļasmašīnā ļoti daudz pulvera. Jo lielāku daudzumu ieber, jo mazāka iespējamība, ka tas pilnībā izskalosies. Turklāt pārāk liels pulvera daudzums mazgāšanas rezultātu neuzlabo.
  • Ja pēc pulvera nomaiņas, devas samazināšanas un rūpīgākas skalošanas simtomi neizzūd, tas ir iemesls vērsties pie ārsta. Speciālists izrakstīs pretalerģijas medikamentus un nosūtīs uz analīzēm, lai noskaidrotu alerģijas īsto vaininieku.

Pieredze

Inga Kārkliņa, biroja darbiniece:

"Pirms laika brīnījos, no kurienes tik daudziem paziņu lokā pēkšņi uzrodas visādas alerģijas – pat tādiem cilvēkiem, kam nekad nekādas alerģijas nav bijušas. Tā nu es brīnījos, līdz šāda problēma piemeklēja arī pašu. Mani skāra alerģija no veļas pulvera un / vai veļas mīkstinātāja. Visinteresantākais ir fakts, ka tas pats veļas pulveris mūsmājās tika lietots jau ļoti sen, vien reizēm eksperimenta pēc vai izdevīgas atlaides dēļ iegādājāmies kādu citu. Laikam pienāca brīdis, kad organisma vadzis bija pilns. Uz ādas sāka parādīties sārti, sausi pleķi, kas briesmīgi niezēja.

Sākot iedziļināties veļas pulveru sastāvā, sapratu, ka starp "parastajiem" pulveriem kādu bez agresīvām vielām neatrast. Lietoju ekoloģisku veļas pulveri, ko pasūtu internetā. Var arī sarīvēt bērnu ziepes – diezgan labi izmazgā, bet tas man šķita pārāk ķēpīgi.

Arī no veļas mīkstinātāja esmu atteikusies. Runā, ka tas pat izraisa alerģiskas reakcijas biežāk par veļas pulveri, jo pēc mazgāšanas lielā daudzumā paliek drēbēs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!