Foto: Shutterstock
Lai arī netrūkst cilvēku, kas tic, ka viena vai divas glāzes grādīgo dzērienu ikdienā vai nedaudz lielāks daudzums alkohola brīvdienās veselībai nopietnu ļaunumu nenodarīs, speciālisti norāda uz pretējo. Turklāt jāņem vērā, ka, iestājoties karstākam laikam, alkohola negatīvā ietekme uz veselību tikai pieaug un pret tā lietošanu vajadzētu izturēties vēl piesardzīgāk.

Iedvesmojoties no "Huffpost", piedāvājam iepazīties var diviem iemesliem, kāpēc alkohola lietošana karstā laikā ir īpaši kaitīga. Lai arī cik kārdinoša karstā laikā nešķistu glāze vēsa alus, labāk tomēr izvēlies kaut ko veselībai nekaitīgu un dzer ūdeni.

Alkohola dēļ tev kļūs vēl karstāk

Ja pēc pāris glāzēm grādīgo dzērienu tev rodas sajūta, ka esi uzkarsusi, tā nav tikai iztēle. Alkohols paplašina un izstiepj tavus asinsvadus. Tas nozīmē, ka ķermeņa temperatūra uz ādas paaugstinās. Pārmaiņas organisma darbībā palielina pārkaršanas iespējamību, kas karstā laikā jau tāpat ir paaugstināta. Lai no tā izvairītos, dzer vairāk ūdens un izvairies no alkohola lietošanas. Glāze ledusauksta kokteiļa, alus vai vīna tavu ķermeni karstā laikā noteikti neatvēsinās.

Palielinās dehidratācijas risks

Karstā laikā mediķi vienmēr iesaka lietot vairāk šķidruma, jo pastāv lielāks dehidratācijas risks. Atceries, ka alkoholam piemīt diurētiska iedarbība, proti, tā ir urīndzenoša viela. Tas nozīmē, ka tu zaudē šķidrumu gan caur sviedriem, gan urīnu, kā rezultātā ķermenis cieš no dehidratācijas un tiek traucēta termoregulācija. Ķermenim sevi atdzesēt kļūst arvien grūtāk.

Šos negatīvos efektus vēl vairāk var pastiprināt fizisko aktivitāšu veikšana. Pludmales volejbola spēlēšana vai futbolbumbas dzenāšana dārzā nav savienojama ar alkohola lietošanu. Īpaši gadījumos, kad ārā ir karsts.

Tāpat nedrīkst aizmirst, ka alkohola lietošana ne tikai veicina pārkaršanu un dehidratāciju, bet arī samazina spēju pareizi novērtēt savas robežas un labsajūtu. Veselībai šāda situācija var būt patiešām bīstama.

Atgādinām, ka alkohola lietošana veselībai kaitē arī citos veidos, kā arī izraisa atkarību. Narkoloģe Ilze Maksima savulaik ir norādījusi, ka cilvēkiem, kam ir paaugstināts alkohola atkarības risks, arī neliels grādīgo dzērienu daudzums var būt kaitīgs, tāpat alkohols nav ieteicams, lai risinātu kādas veselības problēmas, piemēram, cīnītos ar bezmiegu. Par to, kā uzlabosies tava veselība, atsakoties no alkohola lietošanas, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!